حسین کعبی: وقتی فیگو را در جام جهانی زدم....
انسانها همواره در شرایط عادی زندگی خود، به شرایط غیرعادی نیز توجهی ویژه می کنند و با شیوه های مختلفی تلاش می کنند تا با کسب آمادگی ، شرایطی را فراهم آورند که در شرایط غیرعادی کمترین میزان صدمه و لطمه به آنها وارد شود.
در کنار سازمان های مختلفی همانند بیمه ، سازمان های امدادی و... رسانه ها نیز در این میان نقش مهمی به عهده دارند و معمولا با آموزش های خود در مردم ، آمادگی روانی برای مقابله با حوادث امروز را ایجاد می کنند.
سینمای غرب ، سرشار از فیلمهایی است که با الهام از حوادث امروز طبیعی همچون سیل ، گردباد، زلزله ، آتش سوزی ، سقوط بهمن و... ساخته می شوند.
تعداد این آثار، در سینمای غرب آنقدر زیاد است که تعددآنها به شکل گیری یک گونه خاص سینمایی منجر شده است.
نکته جالب آن که جذابیت این آثار با نمونه هایی مانند باران سیاه ، گردباد، آسمانخراش جهنمی و... کم از جذابیت آثار مرسوم پرمخاطب سینمایی نیست.
البته ساخت این آثار به دلیل گستردگی ابعاد نیاز به امکانات خاص و ویژه ای دارد؛ اما حتی این حجم عظیم سرمایه گذاری و تولید نیز باعث نمی شود تا از تولید این آثار عموما آموزنده و جذاب رسانه های دنیا صرف نظر شود.
زیرا این وقایع بستر بسیار مناسبی برای طرح موضوع های انسانی و زیباست و در چنین مواردی است که لحظات زیبا و داستان های ناب شکل می گیرد. متاسفانه با وجود تعدد و تنوع حوادث طبیعی در کشور ایران نظیر سیل و زلزله ، در کمتر اثر تصویری ، این مسائل دستمایه قرار گرفته است.
تعداد این آثار عمدتا مهجور، به اندازه ای محدود است که نگارنده نمی تواند فهرستی هر چند انگشت شمار از آنها ارائه کند. این گونه سینمایی به دلیل نیاز به سرمایه گذاری زیاد، تمایلی را برای حضور در این عرصه در بخش خصوصی ایجاد نکرده است.
از سوی دیگر در سیما نیز که به دلیل ویژگی های خاص خود همواره می تواند در عرصه های جدید با جسارت بیشتری وارد میدان شود حرکت مهم و جدی ای در عرصه آثار نمایشی انجام شده است.
واقعه ناگوار زلزله بم فرصت خوبی برای تامل در ابعاد حوادث ناگوار طبیعی است. در این واقعه نیز مانند زلزله قزوین ، رودبار، طبس و... نیز سازمان های امدادی وارد عمل می شوند. بخش خبری رسانه ها نیز رسالت خود را در حد توان انجام می دهند.
اما وظیفه سینما و بخش تولیدی رسانه ها در این میان چیست؛
آیا رسانه ای تصویری به عنوان ابزارهایی قدرتمند می توانند با الهام از این واقعه ، آثاری تولید کنند که در رویدادهای مشابه ، مردم جامعه و نیروهای امدادی و سایر دستگاه های مسوول با آمادگی بیشتری با این وقایع طبیعی برخورد کنند؛
حسین کعبی: وقتی فیگو را در جام جهانی زدم....