فرهنگ - کتاب و ادبیات - جدیدترین اخبار ایران و جهان | پایگاه خبری جام جم

کتاب و ادبیات
قصه‌های آتشین

روایت‌های آتشین در طول تاریخ

قصه‌های آتشین

۰۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۰

به گمان ‌من وقتی انسان دور آتش می‌چرخید و برای داشتن چنین کشفی به خود می‌بالید، بعدتر وقتی او را با خدای خود اشتباه گرفت و به‌خطا او را پرستید، در تصورش نمی‌گنجید که این نعمت روزی بتواند کاری فراتر از پختن غذا و گرم کردن بچه‌هایش برای او انجام دهد؛ گاه بتواند چنان شری در زندگی‌اش راه بیندازد که داغش تا مدت‌ها روی سینه‌اش سنگینی کند یا گاه بتواند مسیر تازه‌ای را در دل تاریخ هموار کند. به مناسبت دومین سالگرد از شهادت نوجوان دهه هشتادی، این‌بار در صفحه قطب‌نما آتش به‌پا کرده‌ایم.

چند معرفی داغ

چند معرفی داغ

۰۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۰

با کلیدواژه «آتش» قرار است به معرفی چند اثر بپردازیم. نه آن‌طور که واژه آتش در عنوان‌شان وجود داشته باشد. بلکه هدف آن بوده است تا آتش، نقش کلیدی را در آن اثر بازی کند. آتش گاهی نمادی است که نقش بازی می‌کند و گاهی خودش عامل اتفاقی مهم می‌شود تا می‌تواند جریانی را خلق کند. در این شماره از هر دو صورت آتش می‌گوییم، چه نمادین، چه اصل سوزاننده‌اش.

شعری مذهبی از شهریار

اختصاصی جام جم آنلاین

شعری مذهبی از شهریار

۰۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۸

از اشعار مذهبی مرحوم شهریار که در ملاقات یکی از دوستانش از مرند پشت پاکت سیگار نوشتند و متاسفانه در دیوان اشعار چاپ شده ایشان نیست.

راویان حماسه پسران و همسران

یادی از ۱۰بانوی نویسنده که برای دفاع‌مقدس قلم زدند

راویان حماسه پسران و همسران

۰۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۱

برخی جنگ‌ها را بیشتر از این که مردانه بدانند، زنانه می‌دانند؛ چه این که اگر زنان تصمیم بگیرند پشت مردان‌شان را در جبهه‌های نبرد خالی کنند، سنگرها خالی می‌ماند و همه جنگ‌ها مغلوبه می‌شوند. زنان در روزهای جنگ،‌ پشت میدان‌های نبرد، خودشان را اثبات می‌کردند و بعدها وقتی آتش‌ها می‌خوابید، وقت آن بود که روایت‌ها را دست بگیرند و از حماسه‌های فرزندان و همسران‌شان بگویند.

بمباران اسرا در زندان کوهستانی!

نگاهی به آنچه در آلواتان و دوله‌تو گذشت و باید در تاریخ ثبت شود

بمباران اسرا در زندان کوهستانی!

۰۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۰

کتاب «اسیر آلواتان» که مجموعه خاطرات شهدا و اسرای در‌بند کومله و دموکرات از زبان شاهدان عینی است را رضا رستمی نوشته و انتشارات روایت فتح منتشر کرده است. این کتاب، امروز طی مراسمی در بنیاد روایت فتح رونمایی می‌شود؛ کتاب مهمی که می‌تواند برگ ناشناخته‌ای از جنایات دشمنان مردم ایران را به رخشان بکشد.

سال‌های پیش‌رو برای گردآوری خاطرات جنگ کلیدی است

گفت‌وگو با مرتضی قاضی، محقق و نویسنده دفاع‌مقدس

سال‌های پیش‌رو برای گردآوری خاطرات جنگ کلیدی است

۰۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۸

مرتضی قاضی از آن دست نویسنده‌هایی است که با دست پر به استقبال نوشتن می‌رود. به گفته خودش: «پنج سال بود کار و زندگی‌ام تحقیق و مصاحبه درباره زندگی آدم‌های جنگ بود.» این نویسنده آثاری را در این حوزه به چاپ رسانده‌است که از جمله آنها می‌توان به «اسارت در هور»، «یادگاران احمدی روشن»، «حرفه‌ای»، «اولین روزهای مقاومت»، «عملیات فریب»، «شماره پنج»، «تنهای تنها»، «جلد سوم تاریخ‌نگاران و راویان صحنه نبرد؛ دوره سوم مدرسه مفید» و «متهم دادگاه old bailey» اشاره کرد. درخصوص ژانر و گونه در بحث ادبیات دفاع‌مقدس گفت‌وگویی با او داشتیم که در ادامه می‌خوانید:

شعر در زمان پیامبر(ص) تنها رسانه انتقال پیام بود

در رونمایی از ترجمه «دیوان حسن‌بن‌علی علیه‌السلام» مطرح شد

شعر در زمان پیامبر(ص) تنها رسانه انتقال پیام بود

۰۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۴

نشست رونمایی و معرفی کتاب «دیوان حسن‌‌بن‌علی علیه‌السلام» با حضور دکتر حبیب راثی‌تهرانی و دکتر مهدی امین‌فروغی در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد. این کتاب توسط ابوالحسن علی‌بن‌محمدبن‌عبدا... مدائنی در سال ۲۲۵ هجری گردآوری شده و تحقیق، شرح و استدراک شیخ قیس بهجت العطار روی این کتاب صورت گرفته و راثی‌تهرانی آن را ترجمه کرده است. این اثر از دو حیث قابل‌توجه است؛ اول ارزش ادبی این کتاب و بعد اشعاری که منتسب به حضرت امام‌حسن‌مجتبی(ع) است.

سه شاعر فرامرزی!

شاعرانی که مرزها را درنوردیدند

سه شاعر فرامرزی!

۰۱ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۰

۱- آن شاعر شیرین سخن، آن نه معاصر نه کهن، آن از ستون‌های ادبیات، آن که معروف است به غزلیات، آن ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن‌عبدا... بن مشرف، آن مکلف، آن حضرت کلمه، آن که خوب شعر می‌سرود به نظر همه، آن بهتر از هر شاعر قبلی و بعدی، شیخ اجل، جناب سعدی، از آن دسته مردم بود که اگر نبود شعر فارسی نه بوستان داشت نه گلستان! درباره سعدی زیاد نوشته‌اند و دانسته‌اند این‌چنین درباره او که برای علم‌آموزی مرزهای زیادی را عبور کرد و سفرهای زیادی کرد. بنابر روایات، در حدود سال۶۲۰هجری قمری و در پی حمله‌ غیاث‌الدین پسر سلطان محمد خوارزمشاه به شیراز، سعدی شیرازی برای تکمیل تحصیلات به بغداد رفت و در نظامیه بغداد به کسب علوم و معارف گوناگون مشغول شد.

شاعری که همیشه از مهربانی گفت

مروری بر کارنامه ادبی فریدون مشیری در آستانه سالروز تولدش 

شاعری که همیشه از مهربانی گفت

۲۹ شهريور ۱۴۰۲ - ۰۵:۱۲

فریدون مشیری اگر هنوز زنده بود در روزی مانند فردا به 97سالگی می‌رسید. پدربزرگ و پدرش هردو در حوزه مخابرات ایران پیشگام بودند و از طرف مادر نیز نسب به میرزا جواد مؤتمن‌الممالک ادیب، شاعر و نماینده اولین دوره مجلس شورای ملی می‌برد.

نیازمندی ها