اگر شما به مصرف آدامس عادت دارید، توصیه میشود این مطلب را بخوانید تا متوجه شوید جای آدامس در سطل زباله است نه در دهان شما.
این عوارض شامل شش مورد است:
1 ـ ایجاد اختلال مفصل: آدامس به دلیل اینکه بیشتر مواقع در یک طرف دهان جویده میشود، میتواند به عدم توازن ماهیچه فک و حتی اختلال مفصل فک منجر شود که شرایط مزمن دردناکی است. هرگاه مجموعهای از ماهیچهها بشدت به کار گرفته شوند، پس از مدتی انقباض ماهیچهها و درد ناشی از آن را به دنبال خواهند داشت. دردهایی مانند سردرد، گوش درد و دندان درد.
2 ـ مشکلات معدی و رودهای: همراه جویدن آدامس مقدار زیادی نیز هوا بلعیده میشود که باعث تولید نفخ و دردهای شکمی میشود و حتی سندرم روده تحریکپذیر به وجود میآورد. همچنین هنگام جویدن آدامس به مغزتان علائمی مبنی بر ورود غذا ارسال میشود و آنزیم و اسیدهای معده شروع به ترشح میکنند، اما غذایی حقیقتا وجود ندارد که هضم شود و تولید اسید غیرضروری به معدهتان صدمه میرساند و تولید نفخ میکند. سپس در مواقعی که واقعا غذایی در کار است احتمال دارد که معدهتان دیگر توان تولید اسید مورد نیاز را نداشته باشد. از طرفی برخی از افراد به دلیل وجود شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است به برخی دیگر از مشکلات معده از جمله اسهال مبتلا شوند.
3 ـ صدمه به دندان حتی با مصرف آدامس بدون قند: اگر آدامستان شیرین و در واقع حاوی شکر باشد، شما با هربار جویدن درست مانند این است که دندانتان را حمام شکر میدهید و باعث پوسیدگی دندان میشوید. حتی اگر آدامس عاری از قند مصرف کنید، بازهم دندانهایتان در معرض خطر است. زیرا آدامسهای بدون قند حاوی طعمدهندههای اسیدی و نگهدارنده هستند که ممکن است در نهایت به فرسودگی دندانی منجر شوند. تصور نکنید که آدامسهای حاوی «زایلیتول» که ماده ضد فساد دندان است چیزی را عوض میکند. با مصرف آدامس، خوردگی دندان که طی آن کلسیمزدایی میشود، آغاز شده و به مرور دندانها حل میشوند و شما حفرههایی در دندانهایتان مشاهده خواهید کرد.
4 ـ آزادسازی جیوه: اگر در دندانهایتان پرکردگیهایی از جیوه دارید، جویدن آدامس میتواند موجب آزادسازی نوروتوکسین که نوعی سم است و به عصب آسیب میرساند، شود. بنابر تحقیقات مشخص شده است که با هربار آدامس جویدن، بخار جیوه مربوط به پرکردگیهای آمالگام آزاد شده و بسرعت راهش را به درون جریان خون باز میکند و فرآیندهای اکسایشی در بافتهای بدن رخ میدهد. اگر در دندانهایتان پرکردگی دارید هرگز آدامس نجوید.
5 ـ محصولات جانبی گوسفند: اغلب سازندگان آدامس به منظور نرمکردن آدامس، در مواد آن از مومی به نام لانولین که از پشم گوسفند گرفته میشود، استفاده میکنند. این ماده در صابون و مواد آرایشی نیز به کاربرده میشود. اگرچه لانولین برای بدن و سلامتی ضرری ندارد، اما جویدن مادهای از پشم چندان اشتهاآور نیست.
6 ـ بالا بردن مصرف غذا: بسیاری از مردم به منظور کاهش اشتهایشان آدامس میجوند، اما مشخص شده جویدن آدامس اگرچه انگیزه غذا خوردن را پایین میآورد، ولی افراد را به مصرف خوراکیهای آماده مثل سیبزمینی سرخ کرده یا شیرینی بیشتر تشویق میکند، زیرا این افراد دچار گرسنگیهای پنهان هستند. از طرفی برخی از آدامسها که طعم نعناعی دارند، موجب تلخ به نظر آمدن میوهها و سبزیجات شده و افراد از خوردن این خوراکیهای سالم دوری میکنند.
ارتباط جویدن آدامس با سردرد نوجوانان
اگر نوجوانتان به جویدن آدامس عادت دارد و در عین حال از سردرد شکایت میکند، میتوانید این دردها را به آدامس جویدن او ارتباط دهید.
محققان روی 30 نفر در سنین شش تا نوزده ساله که هریک به آدامس جویدن عادت داشتند و به سردردهای مزمن مبتلا بودند به تحقیق پرداختند. پس از یک ماه مصرف نکردن آدامس، سردردهای 19 نفر کاملا ناپدید شد و هفت نفر دیگر نیز کمتر از درد گله داشتند و وقتی این افراد جویدن آدامس را پس از چند روز از سر گرفتند دردهایشان بازگشت.
فایدههایی هم دارد
جدای از مضراتی که افراط در آدامس جویدن میتواند داشته باشد، برخی تحقیقات علمی هم نشان داده است که آدامس جویدن میتواند در کاهش استرسهای روحی و تنش زدایی تاثیر داشته باشد.
همچنین گفته میشود که جویدن آدامس میتواند در بهبود حال بیماران پس از جراحی روده، اثرات مثبتی بر جای بگذارد، زیرا به گفته محققان، عمل جویدن میتواند اعصاب دستگاه هاضمه را تحریک کند و در نتیجه، فرآیند بازگشت عملکرد روده به شکل طبیعی و سالم، سریعتر اتفاق میافتد. ارتقای حافظه، افزایش توان یادگیری و پردازش بهتر اطلاعات در مغز انسان، نتایج مثبت دیگری است که گفته میشود با آدامس جویدن حاصل میشود. تقویت عضلات زبان و دهان، جلوگیری از بازگشت غذا و اسید معده، جذب برخی نمکهای ضروری بدن، کاهش درد ناشی از تزریق آمپول، احتمال کاهش خونریزی لثه، کاهش پوسیدگی دندان با مصرف نوع خاصی از آدامسها، جلوگیری از رشد باکتریها و سرعت بخشی به رفع بوی بد دهان از دیگر فواید آدامس جویدن است که در نتایج برخی تحقیقات داخلی و خارجی به آنها اشاره شده است.
articles.mercola / مترجم: نادیا زکالوند
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد