جام جم انلاین : صندوق جهان0 پول هشدار داد افزایش بها0 فراورده ها0 نفت0 رشد اقتصاد0 را در سراسر جهان کند خواهد کرد.
کد خبر: ۴۷۲۴۱
براساس بررس0 ها0 صندوق بین الملل0 پول اگر نرخ نفت در سطح بشکه ا0 بیش از چهل دلار باق0 بماند، رشد اقتصاد0 جهان در سالهای 2004 و 2005 کند م0 شود و کمتر از آن خواهد بود که این نهاد در آغاز سال 2004 پیش بین0 کرده بود.
این موضوع ، محور اصل0 تازه ترین گزارش صندوق بین الملل0 پول است که هنوز منتشر نشده و روزنامه تایمز مال0 به آن دسترس0 یافته است. گزارش مزبور آنگونه که سایت
dw-world می گوید نشان م0 دهد که بیش از همه , کشورهائ0 از افزایش بها0 نفت آسیب خواهند دید که تقاضا0 کالا در داخل آن ها کم است ، بده0 خارج0 زیاد0 دارند و درآمد سرانه مردم آنها هم پائین است.
صندوق بین الملل0 پول ، در گزارش قبل0 خود ، پیش بین0 کرده بود که میانگین قیمت هر بشکه نفت در سال 2004 به 34 دلار و 50 سنت و در سال 2005 به 32 دلار و 70 سنت م0 رسد اما به گزارش روزنامه اتریش0 استاندارد روز جمعه هفته گذشته بها0 نفت خام در نیویورک به بشکه ا0 47 دلار و 50 سنت رسید. در لندن نیز بها0 هر بشکه نفت 30 سنت افزایش یافت و به 43 دلار و 35 سنت رسید.
همزمان با این تحولات ، روزنامه تایمز مال0 در گزارش دیگر0 کمبود تانکرها0 نفت0 را یک0 از عوامل افزایش بها0 نفت دانست. این روزنامه نوشت: به رغم کاهش بها0 نفت در روزها0 گذشته ، بازار نفت همچنان دستخوش بحران است. بازتاب این امر را م0 توان در افزایش بها0 انتقال نفت از طریق دریا دید که به خاطر نیاز شدید آمریکا ، ژاپن و چین به شدت افزایش یافته است.
براساس گزارش تایمز مال0 ، کارشناسان پیش بین0 م0 کنند که در برخ0 از مسیرها0 دریائ0 ممکن است هزینه حمل نفت با تانکر ، امسال تا 50 درصد افزایش یابد. کارشناسان کمبود شدید تانکرها را عامل اصل0 افزایش هزینه حمل و نقل م0 دانند که سبب م0 شود هر بشکه نفت سه دلار گران تر به بازار برسد.
از دیگر سو از دیدگاه اوپک ، مساله دیگر0 که سبب افزایش بها0 نفت شده ، کاهش سرمایه گذار0 در تاسیسات استخراج نفت است.
کشورها0 عضو اوپک در سال 2003 نسبت به سال ها0 قبل0 شش و نیم درصد کمتر رو0 گسترش تاسیسات نفت0 خود سرمایه گذار0 کردند. در حال0 که با توجه به افزایش نیاز بازار ، م0 بایست بر این سرمایه گذار0 ها افزوده م0 شد.
کارشناسان بر این عقیده اند که اگر عدم تناسب میان عرضه و تقاضا در وضعیت فعل0 باق0 بماند ، بها0 نفت در بازارها0 جهان0 همچنان بالا خواهد ماند.
رئیس بخش اقتصاد0 مرکز تحقیقات انرژ0 جهان0 م0 گوید: کشورها0 عضو اوپک در دوسال گذشته بها0 نفت را بالا نگه داشتند و اکنون پس از دو سال توانائ0 تولید بیشتر را ندارند.