نگاهی به یک گروگانگیری300 میلیون تومانی

پایان خوش حادثه‌ای ناگوار

ماجرا از آنجا شروع شد که محمد 11 ساله با کیف مدرسه از خانه‌اش خارج شد، اما به جای اتومبیل سرویس مدرسه خودرویی با 3 سرنشین منتظر او بودند. آنها محمد را به زور سوار خودرو کردند. چند ساعت بعد خانواده محمد پلیس را در جریان گذاشت. کارآگاهان تحقیقات اولیه خود را از خانواده و تعدادی از شاهدان در محل که ناظر ربودن محمد بودند آغاز کردند.
کد خبر: ۴۴۲۳۴۷

نزدیک ظهر همان روز گروگانگیرها با پدر محمد تماس گرفتند و گفتند: «ما پسر تو را دزدیده‌ایم. برای آزادی پسرت باید 300 میلیون تومان هزینه کنی وگرنه او را نخواهی دید.»

پلیس کشف کرد که یکی از گروگانگیرها بهنام، 24 ساله است که کمتر از 3 ماه قبل در محل کار پدر محمد شروع به کار کرده بود. در پیگیری‌های بعدی مشخص شد بهنام و همدستانش محمد را به بندر انزلی منتقل کرده‌اند.

با سپری شدن یک شبانه روز از آدم ربایی، قبل از ظهر چهارشنبه 11 آبان، در تماس‌های مکرر بین گروگانگیران و خانواده کودک ربوده شده؛ در پرداخت مبلغ خواسته شده توافقاتی بین آنها حاصل شد.

یک روز بعد و با به دست آمدن اطلاعاتی درباره حرکت آدم‌رباها از استان گیلان به سمت تهران، تیم‌های متعددی از کارآگاهان ویــژه پلیس آگاهی پایتخت در طول مسیر آزادراه قزوین ـ تهران مستقر شدند و در محدوده کرج و در ترافیک با محاصره آنی خودروی متهمان توسط پلیس آگاهی، گروگانگیرها دستگیر و محمد نیز آزاد شد.

امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس

هم اکنون در بسیاری از جوامع از جمله جامعه ما زندگی اجتماعی تحت تاثیر مادیات قرار گرفته است و پول و ثروت به همه چیز جوامع تبدیل شده. جوانان نیز هدف خود را مطابق عرف جامعه مادی تعیین می‌کنند و مطابق تئوری رابرت مرتون، جامعه‌شناس آمریکایی، زمانی که میان هدف و وسیله فاصله می‌افتد و برای رسیدن به هدف وسیله‌ای وجود ندارد، فرد به سمت آسیب اجتماعی می‌رود. یکی سراغ آدم‌ربایی و دزدی می‌رود، دیگری سراغ شرکت‌های هرمی.

اما چرا؟ مطابق تئوری مرتون در به وجود آمدن هدف ما عوامل بسیاری نقش دارند که مهم‌ترینشان عوامل اجتماعی است. زمانی که پول تبدیل به همه چیز شده، جوانان که عجله جزو خصایص سنشان است، شتاب می‌کنند و دوست دارند هر چه زودتر و یکشبه به ثروت برسند. چشم‌انداز پول برای این‌گونه افراد به گونه‌ای است که حاضرند دست به هر کاری بزنند تا پولدار شوند. چون این افراد پول ندارند، شغل و زندگی درست و حسابی ندارند و چشم‌شان جز پول چیز دیگری نمی‌بیند، چون همه چیز رنگ مادیات به خود گرفته است.

از طرف دیگر معنویات و اعتقادات مذهبی بشدت کمرنگ شده، باورهای دینی در این افراد کمتر شده و احتمالا خانواده‌های نابسامانی نیز داشته‌اند. فقیر بوده‌اند و در خانواده‌های بدسرپرست بزرگ شده‌اند. خشونت را تجربه کرده‌اند و در دوران بزرگ شدن بحران‌های بسیاری را پشت سر گذاشته‌اند.

از طرفی با دوستانی نشست و برخاست داشته‌اند که یک نوع فکر داشته و یکدیگر را تشویق و تایید می‌کرده‌اند. تاثیر گروه همسالان بسیار مهم است. هر 3 نفری که در این پرونده دست داشته‌اند کم سن و سال بوده‌اند.

پولدوستی و انگیزه کسب درآمد و پولدار شدن یکشبه با بحران‌هایی که این افراد در زندگی تجربه کرده‌اند دست به دست هم داده تا این افراد دست به چنین جرایم خشنی بزنند. آدم ربایی جزو جرایم سنگین است و تا زمانی که رنگ مادیات از جامعه نرفته همچنان باید منتظر ادامه این جرایم بود.

امروزه با گسترش ماهواره‌ها و وسایل ارتباط جمعی در سراسر دنیا، مصرف‌گرایی و زندگی اشرافی دائم تبلیغ می‌شود. جوانان تحت تاثیر چنین فضایی احساس می‌کنند تمام زندگی پول است و دست به چنین کارهای وحشتناکی می‌زنند.

علیرضا میلانی، جرم‌شناس

آدم‌ربایی یکی از جرایمی است که مجازات سنگینی برای آن در نظر گرفته شده. مطابق ماده 621 قانون مجازات اسلامی، آدم‌ربایی مجازات سنگینی دارد. اگر کسی به قصد مطالبه وجه یا به قصدهای دیگر، کسی را برباید یا مخفی کند به حبس از 5 تا 15 سال محکوم می‌شود. ضمن این‌که اگر کسی که ربوده شده کمتر از 15 سال سن داشته باشد (که در این پرونده محمد تنها 11 سال دارد)، مجرم به اشد مجازات یعنی 15 سال حبس محکوم می‌شود. در صورتی که جرایم دیگری در حین آدم‌ربایی واقع شده باشد، مجازات آدم‌ربایی با مجازات جرایم دیگر جمع می‌‌شود. چنانچه می‌بینیم در این پرونده ما علاوه بر گروگانگیری مورد اخاذی را هم داریم. چون آدم‌رباها در ازای آزاد کردن گروگان تقاضای پول کرده‌اند و اما و اگر آورده‌اند و گفته‌اند در صورتی که پول نگیرند به قول خودشان پدر دیگر فرزندش را نخواهد دید.

برای بررسی بیشتر این موضوع کمی درباره مفهوم کیفیت مشدده توضیح می‌دهیم. مطابق قانون، قاضی اختیار دارد مجازات شخص را با توجه به اتفاقی که افتاده از حداقل تا حداکثر تعیین کند. یعنی می‌تواند بنا به تشخیص خود کمترین یا بیشترین حد مجازات را برای مجرم تعیین کند.

گاهی در شرایطی خاص مجازات ممکن است از حداکثر نیز فراتر رود. مثلا اگر آدم‌ربا، شخصی را بیش از 5 روز نگه دارد یا برای ربودن شخص از وسیله نقلیه استفاده کند کیفیت مشدده است و مجازات مجرم را افزایش می‌دهد. البته به صورت عرفی، گاهی در صورتی که مجازات کمتر از حداقل تعیین شده نیز باشد، علت آن را کیفیت مشدده می‌نامند. کیفیت مشدده اصطلاحی رایج میان حقوقدانان است.

کیفیت مشدده به 2 دسته خاص و عام تقسیم می‌شود. زمانی که مجرم سابقه کیفری داشته باشد، کیفیت مشدده عام است و زمانی که شرایط مربوط به یک جرم خاص می‌شود، مثلا استفاده از خودرو در ربودن یا نگهداری گروگان بیش از 5 روز، کیفیت مشدده خاص محسوب می‌شود.

انتقادی که از سوی جرم شناسان به قانون مجازات وارد شده است، این است که در کیفیت مشدده عام، اولا تشدید مجازات اختیاری است و ثانیا قاضی نمی‌تواند بیش از حداکثر جرم را صادر کند، اما در کیفیت مشدده خاص قاضی می‌تواند بیش از حداکثر مجازات تعیین شده حکم دهد. یک رای وحدت رویه نیز بر این اصل تاکید می‌کند که در کیفیت مشدده عام، امکان افزایش مجازات به بیشتر از حداکثر میزان تعیین شده در قانون وجود ندارد.

سرهنگ محمدیان، رئیس آگاهی تهران

به لطف خدا این عملیات با موفقیت صددرصدی و بدون آسیب رسیدن به گروگان و کارآگاهان به پایان رسید و من از همه همکارانم تشکر می‌کنم.

در اینجا لازم می‌دانم به جوانان و افرادی که به دنبال این‌گونه جرایم هستند و هم به شهروندان عزیز توصیه‌هایی را گوشزد کنم.

1 ـ به برخی افراد که توهم به دست آوردن ثروت یکشبه را در سر می‌پرورانند هشدار می‌دهیم که همواره پلیس و قانون با شدت هرچه تمام‌تر با جرائم خاص برخورد می‌کنند و در این راه هیچ ملاحظه‌ای ندارند.

2 ـ برخی از جوانان که با دیدن فیلم‌های پلیسی خصوصا ‌از نوع هالیوودی آن یا خواندن خبر‌های جنایی در جراید هوس آدم ربایی به سرشان می‌زند باید بدانند که اقدامات پلیس در شناسایی آدم رباها با داستان فیلم‌ها تفاوت‌ بسیاری دارد و اگر افرادی با دیدن این فیلم‌ها یا خبرها، محاسباتی را برای این‌گونه اقدامات مجرمانه خود در نظر می‌گیرند، در عمل وقتی دست به این کار خطرناک می‌زنند، در واقع جان خود و دیگران را به خطر انداخته و پرونده قضایی سنگینی برای آنان تشکیل خواهد شد که تا آخر عمر با آنان خواهد بود.

3 ـ لازم است شهروندان محترم نیز درخصوص زندگی شخصی‌شان که هیچ ارتباطی به دیگران ندارد، صحبت نکرده و در این باره با توجیه اعضای خانواده خود بویژه فرزندان به‌هیچ عنوان مسائل خانواده را به افراد غیرمنتقل نکنند.

4 ـ تمامی شهروندان، پلیس را خدمتگزار خود بدانند. چون در برخی موارد اینچنینی مشاهده شده که افراد با تأثیر از تهدید گروگانگیران یا متهمان، خود وارد عمل شده و خسارت مالی یا جانی را با تصمیم هوشمندانه و تخصصی پلیس عوض می‌کنند.

در این پرونده خانواده گروگان از همان ابتدا پلیس را امین خود در نظر گرفت و تمامی حرکات و اقدامات با نظر مشورتی پلیس آگاهی و به لطف خدا با موفقیت به انجام رسید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها