نیروی دریایی امپراتوری ژاپن به فرماندهی آدمیرال ایزوروکو یاماموتو قصد داشت به کمک عملیات میدوی حوزه دفاعی خود در اقیانوس آرام را گسترش داده و خطر هرگونه ضدحمله آمریکایی را از مجمع الجزایر هاوایی یا استرالیا از بین ببرد.
یاماموتو پیش از این فرماندهی حمله به پایگاه دریایی پرل هاربر آمریکا در مجمع الجزایر هاوایی را به عهده داشت که منجر به آغاز جنگ میان ایالات متحده و امپراتوری ژاپن شد.
یاماموتو در پی موفقیت در دریای کوریل و با برتری تجهیزاتی نسبت به دشمن خود آمریکا تصمیم گرفت با حمله به جزیره میدوی پایگاه دریایی پیشاهنگ آمریکا بقیه ناوهای هواپیمابر آمریکا را نابود کرده و کنترل ژاپن بر اقیانوسآرام را تضمین کند.
در روز 4 ژوئن در ساعت 4:30 دقیقه بامداد آدمیرال ناگوموبه دستور فرمانده کل نیروی دریایی امپراتوری ژاپن آدمیرال یاماموتو حمله به جزیره میدوی را با استفاده از 100 فروند هواپیمای بمب افکن آغاز کرد.
بمباران های هواپیماهای ژاپنی برای نابود کردن مواضع دفاعی آمریکایی ها در جزیره میدوی و اشغال آن کافی نبود.
نبردی سهمگین در دریا و آسمان میان نیروهای 2 طرف درمی گیرد ، از 4 فروند ناو هواپیمابر ژاپن 2 ناو هواپیمابر در همان روز 4 ژوئن و 2 فروند دیگر در روز 5 ژوئن غرق می شوند.
ناوهواپیمابر یورک تاون آمریکایی ها نیز که بشدت آسیب دیده بود در روز 7 ژوئن غرق می شود.
پس از 3 روز نبرد خونبار که در آن نزدیک به 4000 نفر جان باختند ، نبرد میدوی خاتمه می پذیرد.
به این ترتیب ، در روز 4 ژوئن سال 1942 میلادی نبرد دریایی میدوی ، یکی از تعیین کننده ترین نبردها در جریان جنگ جهانی دوم آغاز شد.
در این نبرد سهمگین ژاپنی ها 4 ناو هواپیمابر ، یک نبردناو سنگین ، 275 هواپیما و 3500 سرباز را از دست می دهند.آمریکایی ها به نوبه خود یک ناو هواپیمابر ، یک رزم ناو ، 132 فروند هواپیما و 307 سرباز را از دست دادند.
در پایان 3 روز جنگ خونبار ، نیروی دریایی شکست ناپذیر ژاپن درهم شکسته شد و نوار فتوحات ژاپن در اقیانوس آرام قطع شد.از آن پس برتری نیروی دریایی ژاپن در اقیانوس آرام از بین رفت و موازانه تسلیحاتی در اقیانوس آرام برقرارگردید.
بهرام افتخاری