
مردم این دیار پیش از فرارسیدن ماه رمضان با خرید عمده مواد غذایی که معمولا شامل برنج، روغن، شکر، خرما و چای است، خود را برای استقبال از این ماه آماده میکنند. در نخستین روز از ماه مبارک رمضان، کوچکترهای خانواده به دیدن بزرگترهای خانواده میروند و حلول ماه مبارک را به آنها تبریک میگویند. بزرگترها هم برای آنها طلب آمرزش و اجابت اعمال میکنند. زنها و دختران خانواده با تهیه انواع شیرینی محلی لیگیمات، شعری، رنگینک، حلوا مسقطی و معسلهو به علاوه فرنی و حلیم، سفره افطار را آماده میکنند.
شیرینی، خرما و فرنی در این خطه از خوردنیهای اصلی سفره افطار است. به طوری که کمتر خانواده یافت میشود که افطار خود را با خرما یا فرنی نگشاید.
در این ماه دید و بازدیدها به خصوص بعد از افطار دو چندان میشود، اعضای فامیل خود را ملزوم به صله رحم میدانند و شبها با مهمانی و سرکشی کردن از احوال یکدیگر باخبر میشوند.
گرگیعان یکی از مراسمی است که در شب پانزدهم ماه مبارک رمضان مصادف با ولادت کریم اهلالبیت امام حسن مجتبی(ع) انجام میشود. این مراسم معمولا بعد از نماز مغرب و عشا توسط پسران و دختران 7 تا 15ساله با پوشیدن لباسهای سفید و سبز انجام می شود. آنها با کوبیدن بر قوطیهای حلبی و کف زدن و سر دادن شعار از روزهداران یا صاحب خانه میخواهند که با دادن شیرینی، کام آنها را شیرین کنند.
در نیمه دوم ماه مبارک رمضان مسلمانان عرب این خطه برای خرید لباس، آجیل و شیرینی عیدفطر به بازارها میروند و تا روز عید فطر بازارها مملو از خانوادههایی است که برای خرید عید به آنها مراجعه میکنند.
عیدفطر نیز تنها عیدی است که نزد مسلمانان عرب زبان این خطه از ارج و قرب خاصی برخوردار است و مسلمانان این مناطق آن را با مراسم خاصی گرامی میدارند. خوزستانیها مثل همه ایرانیهای مسلمان و معتقد در ماه شریف رمضان با همه وجود تلاش میکنند که خود را برای حضور در ضیافت پرفیض و الهی رمضان مهیا کنند.
تقریبا همه اقوام گوناگون ساکن در خوزستان در تکریم این ماه شریف سنگ تمام میگذارند. مردم در این ماه کریم سعی میکنند اگر با کسی کدورتی دارند کینه را کنار نهاده و از هم حلالیت بطلبند. سفرههای افطاری در هر کوی و برزن پهن میشود و از دارا و فقیر گرفته تا فامیل و دوست و آشنا با زبان روزه دعوت همدیگر را برای اطعام روزهداران که ثوابی بس عظیم دارد، پاسخ مثبت میگویند.
خوزستانیها عادت دارند به عنوان پیش افطار در ماه مبارک رمضان از شلهزرد یا رنگینک (که با خرما و آرد درست میشود) استفاده میکنند و به همراه آن آب داغ با نبات و یا چای به روزهداران تعارف میشود، معمولا در مساجدی که نماز را همزمان با اذان مغرب برپا میدارند با شیر گرم و خرما از نمازگزاران پذیرایی میشود.
حجتالاسلام سیدمحسن شفیعی، مسوول نمایندگی نهاد رهبری در دانشگاههای استان خوزستان آداب و رسوم خوزستانیها را متنوع برمیشمرد و میگوید: خوزستان استانی است که در خود اقوام و فرهنگهای گوناگونی را جای داده است و به همین دلیل مجموعه متنوعی از آداب و رسوم و سنتها در آن وجود دارد.
اهواز ــ سمیه غافلیــ خبرنگار جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی اختصاصی خبرنگار روزنامه «جامجم» در بیروت با حسن عزالدین، عضو بلندپایه حزبالله و نماینده پارلمان لبنان مطرح شد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد