خانم‌ها در دوران بارداری به علت رشد جنین و افزایش حجم خون، به مصرف میزان آهن بیشتری نیاز دارند. خانم‌هایی كه بارداری‌های مكرر و با فاصله زمانی كمی داشته‌اند، شانس كم‌خونی بیشتری دارند.
کد خبر: ۱۳۳۵۸۲۲

كم‌ خونی فقر آهن در كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نشده‌اند، نیز شایع‌تر است. دختران و پسران در سنین نوجوانی و بلوغ به‌دلیل رشد بیشتر عضلات، به مصرف مواد غذایی حاوی آهن بیشتری نیاز دارند.

علائم كم‌خونی شامل رنگ‌پریدگی مخاط پلك، لب و زبان، احساس ضعف و خستگی زودرس، سرگیجه، سردرد، عدم تمركز حواس، بی‌اشتهایی، تهوع، سوزن‌ سوزن ‌شدن و خواب‌ رفتن دست و پاها و در مراحل پیشرفته‌تر كم‌ خونی، علائم تنگی نفس همراه با تپش قلب دیده می‌شود.

كم‌خونی با اندازه‌گیری میزان هموگلوبین در خون قابل تشخیص است و با مصرف غذاهای حاوی آهن به‌اندازه كافی و به‌موقع قابل پیشگیری است.

اقدامات پیشگیری باید قبل از رسیدن فرد به علائم بالینی انجام شود. مصرف چای، همراه یا بلافاصله پس از صرف غذا موجب كاهش میزان آهن موجود در مواد غذایی می‌شود.

مواد غذایی با میزان آهن بالا شامل گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم‌مرغ، سبزیجات اسفناج و جعفری، حبوبات عدس و لوبیا می‌شود.

مركبات حاوی ویتامین C جذب آهن موجود در مواد غذایی را بالا می‌برند. اضافه ‌كردن گوشت به مقدار كم به غذاهای گیاهی موجب بالابردن جذب آهن آنها می‌شود.

غلات و حبوبات جوانه‌زده نیز میزان آهن بیشتری دارند. همچنین خرما، توت خشك، انجیر خشك، كشمش، بادام، فندق و گردو منابع خوبی برای آهن هستند.

توجه كنید تشخیص زودرس و درمان به‌ موقع كم‌ خونی موجب جلوگیری از عوارض ناشی از آن است.

دکتر آریستا شجاع‌ الدین - مدیر مركز پیشگیری و ارتقای سلامت پویا / روزنامه جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها