نگاه ویژه

2 نکته کلیدی در قیمت‌گذاری ارز

با توجه به جایگاه قانونی بانک مرکزی در نظام پولی و مالی کشورمان و با درنظر گرفتن شرایط فعلی اقتصاد که مسئولان باید برای هر یک دلار موجود در خزانه برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند، این دغدغه بجاست که کارشناسان بانک مرکزی همواره نگران ایجاد جهتگیری‌های غیراصولی در تعیین نرخ‌ برابری ارزهای خارجی در بازار باشند. بنابراین کارشناسان بانک مرکزی همواره با استفاده از ابزار متفاوتی که مبتنی بر اصول علمی است در راستای رصد و کنترل بازار گام برداشته و در مواقع لزوم با اصول اقتصادی و کارشناسی وارد بازار ارز می‌شوند تا کنترل بازار را برعهده گیرند و مانع بروز بحران بشوند.
کد خبر: ۸۸۰۷۱۷

این درحالی است که «سایت سنا» یکی از این راهکارهای نظارتی یا همان مانیتورکردن بازار از سوی بانک مرکزی است تا مسئولان و کارشناسان بانک مرکزی با در نظرگرفتن اطلاعات واقعی بازار و تعیین نرخ پایان معاملات، مبنایی برای آغاز دوباره معاملات و قیمت‌گذاری‌های روز بعد را مدنظر داشته باشد. اما در اجرای این سیاست باید دو نکته کلیدی را مدنظر داشته باشیم چون در غیر این صورت نه تنها اجرای سیاست یاد شده در اعلام قیمت‌ها از طریق این سایت به نتیجه نخواهد رسید بلکه باعث خروج سیاست مسئولان بانک مرکزی از مسیر اصلی خود یعنی تک نرخی شدن با تشکیل نرخ‌های سایه در بازار می‌شود.

اولین نکته‌‌ای که مسئولان و سیاستگذاران بانک مرکزی در این رابطه باید مدنظر داشته باشند مربوط به اعلام قیمت‌های واقعی در وبسایت یاد‌شده است؛ چون به هر دلیل اگر نرخ‌های اعلام شده در این وبسایت با آنچه در بازار مبنای معامله است، متفاوت باشد ناخودآگاه بازار به سمت و سوی دیگری حرکت کرده و برای خود روش‌های معاملاتی دیگری با نرخ‌های متفاوت درنظر خواهد گرفت.

دومین نکته که شاید مهم‌تر از بخش اول است مربوط به تعیین قیمت دستوری است چون همه می‌دانیم و تجربه کرده‌ایم که هرگز تعیین قیمت دستوری درباره دلار کارساز نبوده است بلکه زمانی که مسئولان دستور قیمت صادر کرده‌اند، ثبات قیمتی از بازار به‌دلیل تشکیل بازارهای سایه، رخت بربسته و باعث زیان خریداران خواهد شد.

از این‌رو با درنظر گرفتن دو نکته یاد‌شده اگر سایت اعلام نرخ ارز یا همان «سنا» صرفاً به مانیتور کردن بازار و اعلام نرخ پایان معاملات در بازار اقدام کند بسیار سیاست کارآمد و مفیدی است که باید از آن حمایت کرد چون همین قیمت‌ها در بلند مدت مبنایی برای تعیین قیمت‌ها بوده و سودجویان هرگز نمی‌توانند برای رسیدن به مقاصد شوم خود اقدام به ایجاد جهت‌های غیراصولی برای قیمت‌ها کنند.

دکتر شاهین شایان‌آرانی

اقتصاددان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها