به گفته کارشناسان، ناسازگاری، بی‌ثباتی، اعتیاد و آموزش ناکافی از دلایل عمده طلاق است

صیادی طلاق در پایتخت

لحظه‌ای عاشق، لحظه‌ای فارغ؛ این حکایت نسلی است که ازدواج را به پرتگاهی رسانده است که از هر 8/2 ازدواج یکی به دره طلاق می‌افتد. این آمار شش ماهه اول سال استان تهران است که سازمان ثبت احوال کشور منتشر کرده و براساس آن می‌توان گفت دیگر کلانشهرهای کشور نیز شرایط مشابهی دارد، زیرا به طور کلی در کشور طلاق در نیمه اول امسال 3/9 درصد رشد داشته است. در این بین اما انگشت اتهام را نمی‌توان فقط به سوی جوانانی گرفت که در لحظه از عاشقی به فارغی می‌رسند؛ بلکه باید نظام آموزشی و حمایتی کشور را نیز در جایگاه متهم نشاند، زیرا کمتر زوج جوانی را می‌توان یافت که پیش از ازدواج برای شروع زندگی زناشویی آموزش دیده و به آمادگی مناسبی رسیده باشند.
کد خبر: ۸۵۰۴۳۷

«3/13 درصد طلاق‌ها در کشور در سال اول زندگی مشترک رقم می‌خورد.» این را علی‌اکبر محزون، مدیرکل دفتر اطلاعات، آمار و مهاجرت سازمان ثبت احوال در گفت‌وگو با جام‌جم مطرح می‌کند و می‌افزاید: در استان‌هایی مانند تهران و البرز نیز شرایط به‌گونه‌ای است که از هر 8/2 ازدواج یکی به طلاق می‌انجامد.

وی ادامه می‌دهد: براساس اطلاعات به‌دست آمده 2/47 درصد طلاق‌ها نیز در پنج سال اول زندگی مشترک زوجین رخ داده و می‌توان گفت سال گذشته در کل کشور از هر پنج ازدواج یکی به طلاق ختم شد. این آمار برای شش ماهه نخست امسال نیز به ۴/۴ درصد رسیده است.

این در حالی است که مرور آمار سال گذشته نیز از این حکایت دارد که در سال 93 طلاق وضع بحرانی داشته، چون از هر 6/2 ازدواج یکی به طلاق ختم شده، بنابراین آمار پایان سال 94 نیز شاید به این رقم نزدیک شود. به گفته محزون، آمار طلاق نسبت به شش ماه سال گذشته نیز 3/9 درصد رشد داشته است.

آمار طلاق و ازدواج در 6 ماه

در شش ماه گذشته ۸۳ هزار و ۲۷۷ واقعه طلاق در سازمان ثبت احوال به ثبت رسیده است و در این میان ۷۴ هزار و ۹۴۲ واقعه در مناطق شهری و 8335 مورد نیز در مناطق روستایی به ثبت رسیده که در این بین می‌توان به سن زوج‌هایی پرداخت که تقاضای طلاق کرده‌اند. محزون در این‌باره اظهار می‌کند: بیشترین آمار طلاق و ازدواج در مردان و زنان ۲۵ تا ۲۹ سال رخ داده است.

صادقی:

در کاهش آمار طلاق، آموزش نقش کلیدی دارد، اما سیستم آموزشی کشور و خانواده‌ها به این نکته توجه نکرده و آینده‌سازان کشور را برای شروع زندگی آماده نمی‌کنند

براساس اطلاعات سازمان ثبت احوال، در شش ماه نخست امسال ۳۶۸ هزار و ۲۰۵ واقعه ازدواج به ثبت رسیده و از این تعداد ۳۰۳ هزار و ۶۷۵ واقعه در مناطق شهری و ۶۴ هزار و ۵۳۰ واقعه نیز در مناطق روستایی ثبت شده است.

به گفته مدیرکل دفتر اطلاعات، آمار و مهاجرت سازمان ثبت احوال، آمار ازدواج نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 7/2 درصد افزایش داشته است.

پیشگیری فراموش شده

مهدی حاج‌اسماعیلی، روان‌شناس و مشاور خانواده نیز در تحلیل افزایش آمار طلاق به جام‌جم می‌گوید: طلاق مساله‌ای بین‌رشته‌ای است و باید آن را از زوایای جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، اقتصاد و خانواده ارزیابی کرد. در بحث روان‌شناختی اگر بخواهیم از زاویه پیشگیری به موضوع نگاه کنیم، باید بگوییم سیستم آموزشی کشور کودکان، نوجوانان و جوانان را به شکلی تربیت می‌کند که هوش هیجانی و اجتماعی‌شان پرورش پیدا نمی‌کند. مشکل اینجاست که در این سیستم فقط به هوش شناختی آنها که سبب اخذ مدرک می‌شود، می‌پردازند.

به گفته وی، هوش هیجانی و اجتماعی شخص هدایت‌کننده بقیه توانمندی‌هاست و با توجه به آن شخص توانایی حل مساله را به‌دست می‌آورد.

حاج‌اسماعیلی تصریح می‌کند: ارتباط، پایه و اساس هوش هیجانی و اجتماعی است و چون زوج‌های جوان در این‌باره ضعف دارند، زندگی مشترکشان خیلی زود دچار آسیب می‌شود و در واقع آنها برای حل مسائل زندگی خود از راه‌حل‌های پیش‌پاافتاده استفاده می‌کنند.

وی توضیح می‌دهد: مساله دیگر بحث کنترل خشم، راه‌های کنترل استرس، واقع‌بینی و شادابی است؛ زیرا خیلی از مواقع فرد برای به دست آوردن شادی و نشاط ازدواج می‌کند، اما این طرز فکر اشتباه است؛ زیرا هر فرد خودش باید شادی را به دست بیاورد.

بنابراین برای پیشگیری از طلاق، آموزش و پرورش باید برای بازآموزی معلمان تلاش کند تا با راهنمایی آنها هوش هیجانی و اجتماعی آینده‌سازان کشور نیز رشد کند.

حاج‌اسماعیلی خاطرنشان می‌کند: برای جبران این ضعف در زوج‌های جوان، آنها باید دست‌کم در جلسات مشاوره شرکت کنند تا به کمک مشاوران ضعف‌هایی را که درخصوص هوش هیجانی و اجتماعی دارند، برطرف کنند.

دلایل عمده طلاق

برای این که از دلایل عمده طلاق بیشتر باخبر شویم، سراغ جواد صادقی، مستشار دیوان عالی کشور و سرپرست مجتمع قضایی خانواده ونک رفتیم.

محزون:

3/13 درصد طلاق‌ها در کشور در سال اول زندگی مشترک رقم می‌خورد، اما در استان‌هایی مانند تهران و البرز شرایط به گونه‌ای است که از هر 8/2ازدواج یکی به طلاق می‌انجامد

مجمتع قضایی ونک 14 شعبه دارد و به‌طور میانگین هر شعبه آن طی ماه به 190 پرونده تشکیل شده توسط زوج‌هایی که در زندگی زناشویی خود دچار مشکل شده‌اند، رسیدگی می‌کند.

سرپرست مجتمع قضایی خانواده ونک در گفت‌وگو با جام‌جم عنوان می‌کند: ناسازگاری، نبود ثبات، بی‌اعتقادی، اعتیاد، رفتار نامناسب اطرافیان، هم‌کفو نبودن و نبود آموزش از دلایل عمده طلاق زوج‌های جوان است.

صادقی اظهار می‌کند: در این بین آموزش نقش کلیدی دارد، اما سیستم آموزشی کشور و خانواده‌ها به این نکته توجه نکرده و آینده‌سازان کشور را برای شروع زندگی آماده نمی‌کنند.

وی تصریح می‌کند: به طور کل در مساجد، منابر، دانشگاه ها، مدارس و مراکز آموزشی آن‌طور که باید برای تربیت و آموزش اشخاص وقت گذاشته نمی‌شود.

مشاوره نامناسب

مستشار دیوان عالی کشور درباره تاثیر مشاوره در حل مشکلات زوج‌های جوان عنوان می‌کند: بین زوج‌های جوانی که برای طلاق تصمیم گرفته‌اند، فقط حدود 2 درصد بعد از مشاوره از تصمیم خود منصرف می‌شوند. وی تاکید می‌کند: امروز مشاوره مقداری با مسائل مادی گره خورده است؛ یعنی بسیاری از زوج‌ها قادر نیستند هزینه مشاوره را پرداخت کنند، به همین دلیل نمی‌توانند ازاین فرصت بهره ببرند. افزون بر این، اعتقادات برخی مشاوران نیز با عقاید خانواده‌ها همخوانی ندارد، به همین دلیل راهکارهای مناسبی ارائه نمی‌کنند.

به گفته صادقی، مسئولان و متولیان امر نیز با توجه به این که دو ماده در قانون اساسی برای حمایت از خانواده در نظر گرفته شده، باید توجه بیشتری به این مهم کرده و برای بهبود شرایط سرمایه‌گذاری کنند.

مهدی آیینی

جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها