صدیقی در لبه پرتگاه

1357/9/27، شاه و غلامحسین صدیقی (وزیر کشور دکتر مصدق) در مورد تشکیل یک دولت ائتلافی به ریاست صدیقی مذاکره کردند.
کد خبر: ۸۳۱۸۹

غلامحسین صدیقی که شاه در اوج ناامیدی به او پیشنهاد نخست وزیری کرد، از رهبران جبهه ملی و در شمار کسانی بود که درگذشته قربانی خشم شاه شده بود، او برای پذیرش این درخواست شاه ، 5 شرط گذاشت :
1 ) شاه برای مدتی خود را از امور جاری دور نگه دارد و وظایف سلطنت را به یک شورای نیابت بسپارد.
2 ) اصلاحیه ای را که بعد از جنگ جهانی بر قانون اساسی وارد شد (و به شاه حق وتوی قوانین مصوبه و انحلال مجلس را داد) لغو کند.
3 ) فرمان انحلال ساواک را صادر کند
4 ) همه خطاکاران 25 سال گذشته مورد تعقیب قرار گیرند.
5 ) شاه اختیارات خود را در مورد نیروهای نظامی به دولت غیرنظامی منتقل کند. او همچنین خواستار آن بود که از طرف مجلس برای پذیرفتن نخست وزیری دعوت شود نه از جانب شاه . هر چند که شاه قول داد برخی از شرایط صدیقی را مورد توجه قرار دهد ولی او [صدیقی] به سبب عدم توفیق در جلب همکاران برای تشکیل کابینه از پیگیری موضوع منصرف شد. در مورد ملاقات این دو نفر در فصلنامه مطالعات ایرانی (چاپ امریکا) نیز آمده است : «... تلاشی دیگر جهت یافتن راه حلی برای بن بست میان شاه و مخالفان ناکام ماند، چرا که طرح مصالحه دکتر صدیقی گرچه مورد پذیرش شاه قرار گرفت ، اما نظر موافق مخالفان را به دست نیاورد... این طرح نه به تایید جبهه ملی رسید و نه به تایید آیت الله خمینی ، که هرگونه مصالحه ای را تا موافقت شاه با برگزاری همه پرسی در مورد سلطنت رد کرده بود.»
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها