مردان درمرزافسردگی

مرد خسته شده است . حالا پس از 30سال کار احساس می کند شانه هایش حتی تاب بازنشستگی را هم ندارد. حکم بازنشستگی اش را که می گیرد به این فکر می کند که سالهاست دارد به روز بازنشستگی اش و راحتی بعد از آن چشم می دوزد، اما حالا انگار ماجرا فرق کرده است.
کد خبر: ۷۳۵۳۹
احساس می کند در تمام سالهایی که زندگی اش را با 2شغل گذرانده حتی از انرژی روزهای بازنشستگی اش هم وام گرفته است. مرد خسته است.
خیلی خسته است و حالا دارد به این فکر می کند که باید با این حس ، این حس کسل کننده چه کند. مرد خیلی خسته است.
شاید برای ایرانی ها که همیشه از محدودیت زنها و مشکلات پیش روی آنها شنیده اند، خواندن جمله بالا چندان به واقعیت نزدیک نباشد.
اما براساس تحقیقی که هفته پیش از سوی دکتر حمید عبداللهیان و همکارانش در دانشگاه تهران به عمل آمد، حس سعادتمندی در زنان ایرانی در حال تقویت است و برعکس آنها مردان به سمت منزوی شدن می روند.
براساس این تحقیق ، مرد بودن دلیل احساس نارضایتی مردان نیست بلکه عوامل بیرونی دیگری در ایجاد این ناخرسندی تاثیر دارد.
به عبارت دیگر زنان برای زندگی خود هدفمندتر از مردان عمل می کنند. دکتر عبداللهیان در مورد یافته های عجیب این پژوهش می گوید: من برای اولین بار در سال 79در مشاهده های فردی ام احساس می کردم که جایگاه زنان در جامعه بشدت در حال تقویت است.
مدتی بعد در موازات این ماجرای خوب احساس کردم اتفاق بدی در حال روی دادن است : مردان جامعه ایرانی در مسیر افسردگی قدم برمی دارند.
این استاد دانشگاه که مدیر گروه ارتباطات دانشگاه تهران است ، همین تناقض را دلیل پیشنهاد پژوهشی درباره حس سعادتمندی بین زنان و مردان ایرانی به دانشگاه می داند و اضافه می کند: به نتیجه رسیدن تحقق ما با موانعی که جلوی راهمان بود تا امسال طول کشید و به این نتایج رسیدیم.
نتایجی که قابل پیش بینی بود اما ما فکر نمی کردیم به این اندازه برای مردان ایرانی وخیم باشد.

اولین و آخرین خطر؛ افسردگی
افسردگی اختلالی است که افکار، خلق و خو، احساسات و حتی سلامت جسمانی افراد را به خطر می اندازد. همین عواقب است که افسردگی را در زمره بیماری های خطرناک روانی و حتی جسمانی قرار داده است.
این بیماری خطرناک و همچنین شناخته شده بر اساس یافته های اخیر گروه پژوهشی دانشگاه تهران در حال ریشه دواندن در زندگی مردان ایرانی است. دکتر علی اکبر صنعتی ، روان شناس ، درخصوص مشکلات افسردگی می گوید: افسردگی باعث احساس بدبینی ، گناه و حتی حس پوچی می شود و در نهایت احساس سعادت و لذت را از زندگی انسان می گیرد.
دکتر صنعتی در حالی این حرفها را می زند که براساس یافته های اخیر گروه پژوهشی دانشگاه تهران ، زنان در سالهای گذشته روز به روز از افسردگی دور می شوند و حس سعادتمندی بیشتری نسبت به مردان دارند.
عبداللهیان که جامعه آماری هزار و 200نفره او از نقاط مختلف شهر تهران بوده اند، در مورد چگونگی دست یافتن به این نتایج می گوید: ما سعی کردیم جامعه آماری کاملا پراکنده باشد تا میزان خطا را به حداقل برسانیم.
این محقق در ادامه با اشاره به دلایل مختلفی که طی این سالها باعث بالا رفتن حس سعادتمندی زنان شده است ، می گوید: یکی از بزرگ ترین دلایل افزایش این حس افزایش انگیزه اجتماعی زنان میان دو نسل 13تا 29و 47تا 81سال است.
این محقق اضافه می کند: البته این را هم نباید فراموش کرد که در این تحقیق ما به این نتیجه رسیدیم که معمولا زنان نسل قدیم احساس سعادتمندی کمتری نسبت به زنان نسل جدید دارند.

تناسب در افزایش حس سعادتمندی
همان طور که شرح دادیم ، در حالی که در سالهای گذشته زنان به خودباوری بیشتری رسیده اند و همین باعث افزایش حس سعادتمندی آنها شده است ، مردان براساس یافته های اخیر این پژوهش در حال حرکت به سمت افسردگی و انزوا هستند.
دکتر حسینی ، جامعه شناس و رئیس دفتر مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران در گفتگو با «جام جم » این اتفاق را خطرناک ارزیابی می کند و می گوید: هرچند افزایش حس سعادتمندی میان زنان ایرانی اتفاق بسیار فرخنده ای است ، اما متاسفانه ایجاد فضای یاس میان مردان ایرانی هم تبعات سنگینی برای جامعه دارد؛ تبعاتی که اگر هرچه زودتر جلوی آن گرفته نشود، ممکن است مسبب مشکلات بسیار زیادی شود.
دکتر حسینی که به سبب شغلش هر روز پژوهش های زیادی را مطالعه می کند، با اشاره به این که اگر پراکندگی جمعیت آماری مناسب باشد، اتکا به تحقیق ممکن می شود، می افزاید: امیدوارم با نتایجی که طی این تحقیق به دست آمده ، شرایطی فراهم شود که بتوان مردان را به زندگی خوشبین کرد.

اکثر مردم سعادتمندند
در بخش دیگری از پژوهش دانشگاه تهران آمده است : 4/73درصد مردم ، سعادتمندی را کم و بیش احساس می کنند و26/6درصد مردم معتقدند یا آن را حس نمی کنند یا اصلا از آن بی بهره اند.
این در حالی است که زنان نسل 47تا 82سال در مقایسه با مردان این نسل احساس سعادتمندی کمتری می کنند و در مقابل زنان نسل 13تا 29سال احساس سعادتمندی بیشتری از مردان همین نسل دارند.
در ادامه نتایج این پژوهش هم آمده : سطح خوشبختی در ایران از 63درصد طی سالهای دهه 90میلادی به 4/73درصد طی سالهای 2002و 2003رسیده است.
این آمار بدین جهت حایز اهمیت است که آخرین آمارهای موجود نشان می دهد ایران مقام چهلم دنیا را در میان 80کشوری که در آنها تحقیق به عمل آمده از نظر احساس سعادتمندی دارد.
عبداللهیان در مورد این رتبه بندی می گوید: نیجریه و مکزیک مقامهای اول و دوم این جدول را به خود اختصاص داده اند و کشورهایی مثل کانادا و امریکا در رتبه های سیزدهم و هجدهم حس سعادتمندی در دنیا قرار دارند.

به مردم امید بدهیم
هر چند رئیس دفتر مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران احتمال خطای تحقیق جدید دانشگاه تهران را بالا نمی داند، اما مشاور وزیر رفاه و مدیرکل برنامه ریزی این وزارتخانه معتقد است : معمولا معیارهایی که برای به دست آوردن شاخص های مربوط به سعادت و سطح زندگی مردم مورد استفاده قرار می گیرد بیشتر غربی است و هنوز بومی نشده است.
دکتر حمیدرضا صفی خانی که این ماجرا را یک مشکل قلمداد می کند، می افزاید: برای مثال اگر بخواهیم به سعادتمندی براساس تعریف ها نگاه بومی داشته باشیم ، باید چند شاخص را لحاظ کنیم ؛ مثلا حس عزت و منزلت افراد جامعه را در نظر بگیریم ، قدرت خرید را مد نظر قرار دهیم و شاخص سواد را هم محاسبه کنیم و... در غیر این صورت تنها می توانیم صورت مساله را مطرح کنیم چون حتی اگر وجود مشکل هم ثابت شود، چون از راه بومی به آنها نپرداخته ایم احتمال حل مشکل کاهش می یابد.
محمدرضا امید حسن خانی ، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس هم نظر جالبی دارد: اصولا به نظر من مطبوعاتی شدن این ماجراها تنها باعث ایجاد جو کاذب می شود.
برای مثال همه اول خوشحال می شوند که از نظر حس سعادتمندی در رتبه بدی قرار ندارند، بعد هم مردان دچار ترس بابت شیوع افسردگی میان همجنسانشان می شوند.
وی می افزاید: تنها نمره این ماجرا ایجاد تشویش میان مردان است.
به نظر من نتایج این تحقیق ها باید میان مسوولان بررسی شود و به نتیجه واحدی برسد.

هشدار را جدی بگیرید
آنچه مشخص است نتایج واضح تحقیق دانشگاه تهران هر چند باعث خوشحالی برای ارتقای حس سعادتمندی میان زنان می شود، اما هشداری هم برای شیوع افسردگی میان مردان است که قشر فعال جامعه ایرانی به شمار می روند.
به قول دکتر حمید عبداللهیان ، وظیفه ما انجام تحقیقی کم نقص بود که آن را انجام دادیم.
حالا امیدواریم مسوولان نتایج به عمل آمده در این تحقیق را هشدار تلقی کنند و به منظور رفع آن تلاش کنند.

نوید آقایی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها