جنگ شعارها در مصر

دوباره جنگ شعارها و پلاکارد ها به میادین مصر بازگشته است. هزاران نفر از طرفداران محمد مرسی رییس جمهور این کشور از یک سو و هزاران نفر دیگر از مخالفان او در سوی دیگر تجمع کرده و هریک به تناسب خواسته های خود شعارهایی می دهند.
کد خبر: ۵۱۹۶۶۶

اگر در دوران انقلاب مردم مصر علیه رژیم حسنی مبارک، مصری ها  شعارهای واحدی داشتند که ترجیع بند آن این بود «الشعب یرید اسقاط النظام» یعنی ملت خواستار سرنگونی نظام حاکم است، این روزها مردم مصر تقریبا به دو اردوگاه بزرگ تقسیم شده اند.

در یک سوی این اردوگاه گروههای اسلام گرا به رهبری جنبش اخوان المسلمین قرار دارد و در سوی دیگر آن گروه های لیبرال و سکولار به رهبری سه چهره سرشناس مصر یعنی عمرو موسی، محمد البرادعی و حمدین صباحی.

از این رو شعارهای مخالفان و موافقان تقریبا در نقطه مقابل یکدیگر قرار می گیرد. افرادی که در میدان التحریر جمع شده اند (مخالفان) به گونه ای شعار می دهند و درمقابل آنها طرفداران مرسی - که بخصوص روز شنبه گذشته در مقابل دانشگاه قاهره تجمع بزرگی تشکیل دادند -  به گونه دیگری شعار می دادند که درواقع پاسخی مستقیم به شعارهای گروه نخست بود.

درپلاکاردهای گروههای اسلام گرایان به تناسب شعارهای دینی مطرح می شود و درآنها بر هویت دینی تاکید می گردد.

این گروهها شامل اخوان المسلمین، احزاب سلفی و در راس آنها حزب نور و البناء و التنمیه و نیز طرفداران گروه جماعت اسلامی مصر هستند. 

آنها درمقابل شعار مخالفان مرسی که می گفتند «زنده باد آزادی ، باطل باد قانون اساسی جدید»  این شعار را مطرح کردند که «زنده باد آزادی ، زنده باد شریعت اسلامی»‌.

کما اینکه اسلام گرایان شعارهای دیگری نیز مطرح کردند از جمله: «می گویید جمعیت میلیونی. این امت محمدی است»‌ و «خیبر خیبر ای یهود، این ارتش محمد (ص) است که اینجاست» .

همچنین درمقابل شعارهای مخالفان که فریاد می زدند « حکومت مرشد سرنگون باد»‌ - یعنی دولت وابسته به اخوان المسلمین که دارای رهبری دینی  است – یا درجایی دیگر فریاد می کردند «بیا بیا ای بدیع – اشاره به محمد بدیع رهبر اخوان المسلمین - این همان انقلاب است» اسلام گرایان شعار می دادند «ای بدیع ای بدیع ، فرمان از تو اطاعت  از ما»‌.

وقتی تظاهرات کنندگان میدان التحریر علیه مرسی شعار داده و او را متهم به ضایع کردن خون شهیدان کردند شعارشان این بود که «بشنو ای مادر شهید ، مرسی خون فرزندت را تباه کرد» و یا اینکه «مرسی مرسی ، قصاص، نه کرسی»‌ یعنی به فکر قصاص گرفتن از خون شهیدان باش نه به فکر صندلی ریاست جمهوری! درمقابل، طرفداران او نیز شعار دادند «‌خوشحال باش ای مادر شهید ، دور تازه ای محاکمات شروع خواهد شد» یا «‌به خون تو سوگند ای شهید ، دوباره محاکمات را برپا می کنیم» و نیز «‌دکتر مرسی ، تو به وعده ها وفا می کنی و حق شهدا را پس می گیری»‌.

از سوی دیگر درحالی که تظاهرات کنندگان میدان التحریر از اساس نسبت به تصمیمات محمد مرسی اعتراض داشته و خواستار انصراف او از این تصمیم ها هستند، برعکس، تجمع کنندگان در مقابل دانشگاه قاهره از این تصمیمات دفاعی جانانه کردند و فریاد زدند  «ای انقلابیون، ای آزادیخواهان، ما از این تصمیم ها حمایت می کنیم»‌ و یا خطاب به مرسی گفتند: «‌ای کسی که دادستان را برکنار کردی، رسانه ها را هم پاکسازی کن» یا «ای مرسی بزن و پاکسازی کن، بزن تا فساد از بین برود»‌.

گرچه تظاهرات کنندگان میدان التحریر شعار می دادند «قانون اساسی باید تعطیل شود» زیرا به نظرشان این قانون اساسی جدید دستپخت نمایندگان وابسته به اخوان المسلمین است، طرفداران محمد مرسی شعار می دادند «کمیته قانون اساسی، هزار بار تشکر»‌.

تجمع کنندگان درمیدان التحریر پیوسته این شعار را تکرار می کنند که «‌الشعب یرید اسقاط الرییس » یعنی ملت خواستار سرنگونی رییس جمهور است.

آنها همچنین می گویند «قانون اساسی اخوانی ها باید نابود شود،‌ زمان زمان بازگشت به عقب نیست»‌ درمقابل این شعارها  اما طرفداران مرسی شعار می دادند «الشعب یرید تطبیق الشریعه» ‌یعنی ملت خواهان اجرای قوانین اسلامی است یا «ملت خواستار پاکسازی رسانه هاست» یا «ملت خواستار پاکسازی قوه قضاییه است»  در مواردی طرفداران مرسی به طور مشخص مقامات قضایی را خطاب قرار داده و از آنها می خواستند که یا کناره گیری کنند یا اینکه دادگاه های جدیدی را تاسیس کنند.

دراین میان بخش مهمی از شعارهای طرفداران گروه های اسلام گرای مصر این روزها علیه رسانه هاست. پیروان این گروهها اصحاب رسانه ها را به مزدوری رژیم گذشته  و اعمال سانسور متهم می کنند. روز شنبه گذشته آنها شعار می دادند «ای رسانه های وابسته به رژیم سابق، این وقایع را تصویر برداری و پخش کنید».

مهمترین شعار مخالفان مرسی  البته این است که او را به دیکتاتوری متهم کرده و خواستار کناره گیری او هستند. آنها در پلاکاردها و شعارهای خود بارها نوشتند و گفتند:‌«دیکتاتور، دیکتاتور، مرسی تو دیکتاتوری و حالا نوبت توست»‌.

این درحالی است که طرفداران مرسی مخالفان او را به توطئه و همدستی با هواداران رژیم گذشته متهم کرده و می گویند: «چه ننگی، چه حقارتی،  بقایای نظام گذشته امروز انقلابی شده اند»‌!

کمی تامل در شعارهای مردم مصر نشان می دهد که این کشور درگیر بحران جدی و عمیقی است که به نظر نمی رسد به این اسانی قابل حل باشد.

منبع : الجزیره

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها