مارلبورو دود می شود؛!

آگوست 2004 بوستون نشست مطبوعاتی: ویلیام اس اولمایر، وکیل ارشد مارلبورو، در مقابل انبوه خبرنگاران سینه صاف می کند و می گوید: مارلبورو از شکایت نمی ترسد! شکایت از مارلبرو چیز تازه ای نیست.»
کد خبر: ۴۷۱۵۰

اما اغلب خبرنگاران بر این باورند که این شکایت با قبلی ها فرق دارد.
خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز معتقد است که: «تا صدور رای نهایی ، هیچ چیز معلوم نیست. پارسال هم اگر زد و بندهای پشت پرده ای نبود، مارلبرو باید آن جریمه 10میلیارد دلاری را پرداخت می کرد اما درست در همان روزهای آخر، مسیر دادگاه به طرز مشکوکی تغییر کرد و آن جریمه نقدی به حال تعلیق درآمد.»
حالا همه منتظرند ببینند آیا مارلبرو این بار هم می تواند رای دادگاه را به نفع خودش مصادره کند یا نه؛


آغاز ماجرا
مارلبورو لایت از همان سال 1971که به بازار آمد، همیشه پرمصرف ترین سیگار امریکایی بوده و هست. اما به چه قیمتی؛!»
آن شاکیانی که 6سال پیش ، روسای مارلبرو را به دادگاه ماساچوست احضار کردند، شکواییه شان با همین سوال آغاز می شد. لوری آسپینال و توماس گناکاپلوس که اتفاقا یکی از سرشناسترین وکلای آمریکایی یعنی تاد هیمن را هم به خدمت گرفته بودند، 6سال پیش هر چه زدند به در بسته خورد و آخرش هم زورشان به مارلبورو نرسید که نرسید.
آنها اعتقاد داشتند که مارلبورو فریبشان داده است. تاد هیمن ، وکیل شاکیان ، در همان جلسه اول دادگاه اظهار کرد: مارلبورو لایت با شگردهای تبلیغاتی گوناگون به مشتریانش اینطور القا می کند که میزان نیکوتین و تار موجود در این سیگار از بقیه سیگارها کمتر است و این دروغ بزرگی است که سلامت موکلان من و بسیاری از افراد جامعه را به خطر انداخته است.»


همه سیگاریها علیه مارلبورو
مارلبورو از آن دادگاه تبرئه شد اما شاکیان کوتاه نیامدند. موضوع شکایت برای آنها چیز کم اهمیتی نبود. لوری آسپینال و توماس گناکاپلوس شکایتشان را طی 6سال متمادی در دادگاههای مختلف پیگیری کردند و کم کم شکل تازه ای به آن شکایت قدیمی دادند.آنها به راهنمایی وکیلشان ، تاد هیمن ، یک دادخواست عمومی تنظیم کردند که همه سیگاریها را به شکایت از مارلبورو دعوت می کرد.
تاد هیمن به همه شاکیان جدید نیز وعده داد که اگر بتواند به کمک آنان ، مارلبورو را به پرداخت یک جریمه نقدی سنگین وادار کند، همگی از آن سهم ببرند.


«لایت»ها احساس خطر می کنند!
خوشبختانه یا متاسفانه ، حالا دیگر مارلبورو فقط با 2شاکی و 1وکیل رودررو نیست. جمعیت شاکیان و وکلایشان به طرز وحشتناکی افزایش یافته است.
استیو شلر یکی از همین وکلای جدیدالورود است که البته آتشش از سایرین تندتر است.
او ادعا می کند که : «این شکایت نه تنها علیه مارلبورو لایت ، بلکه علیه تمام سیگارهای دیگری که از پسوند لایت استفاده می کنند نیز قابل طرح است چرا که هیچ تفاوت معناداری بین نیکوتین و تار سیگارهای لایت و انواع دیگر تایید نشده است اما آنها با تبلیغاتشان ، کاری کرده اند که در حال حاضر 90درصد از سیگاریهای ایالات متحده از سیگارهای لایت استفاده می کنند.»
اما ویلیام اس اولمایر، وکیل ارشد مارلبورو، این اظهارات را «کاملا غیرمنطقی » می داند. او اعتقاد دارد که : «تقریبا تمام کسانی که مارلبورو لایت می کشند، این نکته را می دانند که اختلاف چندانی بین مواد سمی این سیگار با سیگارهای دیگر وجود ندارد. آنها سیگارهای مختلف را تست می کنند و نهایتا سیگار دلخواهشان را انتخاب می کنند. به همین سادگی!»


یک جریمه 10میلیارد دلاری
طی این 6سال ، مارلبورو با زدوبندهای پشت پرده ای ، بارها و بارها رای دادگاه را به نفع خودش تغییر داد اما بالاخره پس از 5 سال ، دادگاه ایلینویز در سال گذشته ، مارلبورو را محکوم کرد که اولا عبارت «تار و نیکوتین تخفیف یافته» را از روی پاکتهایش بردارد و ثانیا 10میلیارد دلار جریمه نقدی بپردازد.
ویلیام اس اولمایر و روسای مارلبورو پس از کش و قوس های فراوان توانستند جریمه نقدی مذکور را به حال تعلیق درآورند اما ناچار شدند که آن عبارت کذایی را از روی پاکتهای سیگارشان بردارند.
حالا همه منتظرند ببینند که در دادگاه ماه آینده ، چه حکمی برای مارلبورو صادر می شود؛ آیا دادگاه فقط آن 10میلیارد دلار را از حال تعلیق درمی آورد یا جریمه سنگین تری در انتظار مارلبوروست ؛ باید منتظر بود و دید.


اولین بار، اولین سیگار
62سال پیش ، آن سرخپوستانی که برای اولین بار، چیزی شبیه سیگار را به آتش کشیدند و نفسهایشان را با آن مسموم کردند، مسلما نمی دانستند چه آتشی روشن می کنند و چه جماعتی را از نفس می اندازند.
هنوز 10سال از آن تاریخ نگذشته بود که دانشمندان اسپانیایی طی تحقیقات مفصلی دریافتند که سیگار پر است از مواد سمی و سرطانزای مختلف.
پزشکان تا کنون 4560ماده سمی و 60ماده سرطانزا را در سیگار شناسایی کرده اند. طبق تازه ترین آمار سازمان جهانی بهداشت ، لااقل 40درصد از مرگ و میرهای قلبی و 5/12 درصد از کل مرگ و میرهای جهان ، زیر سر همین قاتل کوچک است.
پزشکان هشدار می دهند که به طور متوسط در هر 10ثانیه یک نفر به علت مصرف سیگار در گوشه ای از دنیا جان خود را از دست می دهد و پیش بینی می شود که تا سال 2025نیز رقم مرگ و میر سالانه سیگاریها به 10میلیون برسد.
اما همین آمار تاکید می کند که در سراسر جهان ، لااقل یک میلیارد و یکصد میلیون نفر به سیگار اعتیاد دارند. البته اعتیاد به سیگار نیز از نظر سازمان جهانی بهداشت ، تعریف کاملا مشخصی دارد: «هر کس که تا این لحظه از عمرش 100نخ سیگار کشیده باشد و یا هر کس که در طول یک هفته لااقل 6نخ سیگار بکشد، به سیگار اعتیاد پیدا کرده است.»
از آنجا که بر طبق آمار، اغلب سیگاری ها قبل از 18سالگی شروع به سیگار کشیدن می کنند، مناسبترین شیوه برای مواجهه با این بحران اجتماعی ، پیشگیری اولیه در دوران نوجوانی است.
روانپزشکان می گویند نوجوانانی که مقاومت در برابر فشارهای اجتماعی را آموخته باشند و از عواقب سوئ سیگار کشیدن مطلع باشند، به مراتب کمتر از بقیه نوجونان ، زندگی خود را به آتش می کشند!

دکتر محمد کیاسالار
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها