یاد

چگونه سپاه شکل گرفت؟

تاریخ را ورق می‌زنیم، دوم اسفند 1357 سخنگوی دولت موقت در مصاحبه مطبوعاتی روزانه خود خبر از تصمیم هیات دولت (موقت)‌ در مورد ایجاد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می‌دهد. این در حالی است که سپاه پاسداران توسط گرایش‌های مختلف و خارج از کنترل دولت عملا در حال شکل‌گیری است. از جمله طی همین روز اطلاعیه‌ای با امضای ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (پاسا)‌ خطاب به پاسداران مستقر در مساجد، اماکن دولتی، پادگان‌ها، کاخ‌ها و مراکز حساس درخصوص سلاح‌ها و مهمات و امکانات در اختیار و مواردی از این قبیل، صادر گردید. چند روز پس از آن یعنی در پنجم اسفندماه 1357 گردهمایی پاسداران انقلاب برای شور و انتخاب اعضای سپاه پاسداران در تهران تشکیل شد.
کد خبر: ۳۹۸۱۷۶

در این اجتماع نماینده حضرت امام(ره)‌ گفت: تشکیل این سپاه هیچ مشکلی را برای ارتش که نقش پاسداری از مرزهای کشور دارد، ایجاد نخواهد کرد و من از طرف امام مسوولیت دارم تا بر تشکیل این سپاه که به تصویب دولت موقت نیز رسیده است، نظارت داشته باشم. متعاقب این گردهمایی تنی چند از فعالان این تشکیلات به تشریح خط‌مشی سپاه انقلاب پرداختند. چند روز پس از آن در 13 اسفندماه 57 سرپرست سپاه پاسداران در مورد محل تامین بودجه اظهار کرد که در درجه اول تکیه ما به ملت است و شاید از مردم بخواهیم که در تشکیل این نیروها یاریمان دهند و البته امکان دارد از بودجه دولت نیز کمک‌هایی دریافت کنیم. همچنین در مطبوعات روز 23 همین ماه توسط یک عضو ستاد فرماندهی سپاه اعلام شد که تا چند روز دیگر اعضای بیش از 100 کمیته محلی تهران در ستادهای منطقه‌ای 15 کمیته محلی متمرکز می‌شوند و کار خود را رسما آغاز می‌کنند.

امام خمینی(ره) در دیدار گروهی از پاسداران انقلاب اسلامی (22‌/‌1‌/‌58)‌ با ایشان ضمن سخنانی فرمودند: «ما از این به بعد هم احتیاج به شما داریم، همیشه محتاج به شما جوانان هستیم، ما بعدها هم برای کشورمان احتیاج به فعالیت شما جوان‌های برومند داریم و من امیدوارم که در همه مراحل شما با مردانگی با ما همراهی کنید و این نهضت را به پیش ببرید.» در همین روز بیانیه‌ای با عنوان (اولین بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)‌ در مطبوعات درج شد که در آن بر پایبندی به فرمان امام خمینی‌ تاکید شده بود. در بیانیه دیگری که در 28‌/‌1‌/‌58 صادر گردید، مجددا تاکید می‌شود که سپاه فقط و مستقیما زیرنظر شورای انقلاب قرار دارد و بالاخره در دوم اردیبهشت 58 با توافق شورای انقلاب و نظر مثبت امام خمینی جمعی از بنیانگذاران سپاه موجود با این هدف که سپاه در نهایت یک نیروی مستقل از ارتش و دولت و زیرنظر شورای انقلاب خواهد بود، پیش‌نویس احکام اعضای شورای فرماندهی سپاه پاسداران را تهیه کردند و شورای مرکزی تازه‌تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چند روز بعد از آن، اجرای اساسنامه را شروع نمود. در جلسه‌ای که برای تعیین تکلیف این نهاد در محضر بنیانگذار جمهوری اسلامی تشکیل گردید، امام دستور تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صادر کردند. در پی این فرمان و در دوم اردیبهشت 1358 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار بیانیه‌ای رسما اعلام موجودیت کرد. اینک آن نهال که 32 سال قبل با دستان پاک حضرت امام خمینی (ره) کاشته شده درخت پرباری است که در سایه‌سار آن هزاران نهال، آینده‌ای سبز را برای جهان اسلام و بشریت نوید می‌دهند.

رضا عظیمی / جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها