
به حبههای درشت خشک شده انگور سیاه «مویز» گفته میشود. این عضو خشکبار در واقع همان کشمش است که از نظر شکل ظاهری و رنگ با کشمش متفاوت ولی از نظر خواص تا حد زیادی شبیه یکدیگرند. معمولا مویز تهیه شده از انگور قرمز مجلسی یا انگور شاهانی بهتر است. مویز بر اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمیدهد و حتی اثر نیروبخش آن بیشتر میشود. مویز سرشار از ویتامین A، B، املاح کلسیم، فسفر و پتاسیم است. بهترین و پرخاصیتترین نوع آن، مویز پرگوشت، کمدانه یا بیدانه است.
ترکیبات سیاه یا قرمز رنگ موجود در مویز از نوع آنتوسیانین و پلیفنولیک است که دارای خواص ضدسرطان و ضدآلزایمر است. مقدار زیاد آنتوسیانین موجب شده که ارزش مویز در مقایسه با انگور سبز و کشمش به مراتب بیشتر و کاملتر باشد. ترکیبات مویز اثر بسیار قوی در جلوگیری از بروز اختلالات بیماری آلزایمر دارند. هر چه میزان آنتوسیانین (عامل رنگ بنفش یا سیاه مویز) بیشتر باشد، قدرت مویز در جلوگیری از آلزایمر بیشتر میشود. ترکیبات موجود در مویز میتواند از تصلب شرایین، سفت و سخت شدن رگها و چسبندگی پلاکت خون پیشگیری کند. با خوردن مویز از غلظت خون کاسته شده، رگهای خونی منبسط میشوند و خون میتواند با سرعت بیشتری در بدن جریان یابد و در نتیجه مانع انباشته شدن پلاکتهای خون روی هم میشود و از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکند. از سوی دیگر این میوه میتواند با تولید انرژی در روزهای سرد سال بدن را گرم و پرانرژی کند. همچنین مویز میتواند به تقویت معده کمک کند و برای افرادی که ناراحتیهای گوارشی دارند، مفید باشد. از دیگر خواص مهم مویز میتوان به اثرات ضد درد، ضد آلرژی، ضد باکتری و اثرات محافظتکنندگی از کبد، قلب و سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
برخی میگویند: در اسلام وقت خوردن مویز را صبح ناشتا سفارش کردهاند و آمده است که هر کس 21 دانه مویز قرمز رنگ را ناشتا بخورد همه بیماریها جز مرگ از او دور شده و فهم و حافظه او بیشتر میشود.
جالب است بدانید عمده قند مویز، از نوع فروکتوز است که برای جذب در بدن به انسولین نیاز ندارد به همین دلیل مصرف کشمش و مویز به جای قند همراه چای از قدیم بخصوص در افراد دیابتی مرسوم بوده است. البته در سالهای اخیر فلز کروم نیز در ترکیبات انگور و فرآوردههای آن یافت شده که موجب کاهش قند خون میشود، اما نکته قابل توجه آن که فرآوردههای انگور بویژه مویز و کشمش از کالری بسیار بالایی برخوردارند که مصرف مقدار زیاد آن میتواند موجب افزایش سریع وزن و انرژی در افراد شود. در نتیجه مصرف آن برای افراد دارای اضافه وزن توصیه نمیشود.
درخصوص مصرف مویز و کشمش در مبتلایان به دیابت نیز باید گفت: اگر چه انگور و فرآوردههای آن حاوی فلز کروم و قند فروکتوز است، اما در انواع آنها به مقدار کم یا زیاد علاوه بر قند فروکتوز، قندهای دی ساکارید نیز وجود دارد که میتواند برای افراد دیابتی ایجاد عارضه کند. بر این اساس جهت مصرف این فرآورده با پزشک خود مشورت و از زیادهروی در مصرف آن جدا خودداری کنید.
توجه: مصرف کشمش و مویز به مادران شیرده، سالخوردگان، کودکان در حال رشد و بچههای مدرسهای به عنوان یک میان وعده توصیه میشود. از خرید مویز و کشمش به صورت فلهای و روباز اجتناب کنید و حتما محصولاتی را که دارای بستهبندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز وزارت بهداشت هستند، انتخاب کنید.
فاخره بهبهانی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس دانشگاه فرهنگیان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد:
«جامجم» در گفتوگو با معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی هدررفت آب در کشور را بررسی کرد