بازگشت دوباره «کوپن»

همزمان با نزدیک شدن به آغاز هدفمندی یارانه‌ها ظاهرا دولت در نظر دارد ابزار قدیمی تنظیم بازار را از خانه‌نشینی خارج کند و کوپن یا کالابرگ را دوباره به میدان بیاورد. به گزارش خبرنگار ما، از نیمه‌های دولت نخستین هاشمی‌رفسنجانی و سال‌های آغازین دهه 70 ، کوپن یا کالابرگ که ابزاری به منظور رسانیدن کالای اساسی ارزان قیمت به مردم بود و در زمان جنگ تحمیلی کاربرد زیادی داشت آرام آرام منتظر حذف شد. ابتدا کالاهای اساسی مشمول کالابرگ به تدریج کاهش یافت تا سرانجام به 2 کالای روغن و قند و شکر محدود شد و قیمت سایر کالاها به بازار آزاد سپرده شد. سپس در اعلام کالابرگ‌های همان 2 کالا نیز وقفه‌های طولانی به وجود آمد که اکنون این وقفه‌ها گاه تا 6 یا 8 ماه نیز به طول می‌انجامد.این وقفه‌ها تا به آنجاست که تاکنون بیش از 30‌درصد کالابرگ‌های مرحله سیزدهم که مدت‌ها از تحویل آن به مردم گذشته است، مورد استفاده قرار نگرفته و 70 درصد کالابرگ‌ها در کنج کمد منازل خاک می‌خورد. حتی به گفته رئیس جدید ستاد بسیج اقتصادی کشور بسیاری از مردم با این تصور که این کالابرگ‌ها دیگر اعتباری ندارند و مورد استفاده قرار نخواهند گرفت، آنها را با قیمت نازلی به دلالان فروخته‌اند. اما ظاهرا دولت در آستانه اجرای هدفمندی یارانه‌ها برای این ابزار قدیمی تنظیم بازار نقشه‌هایی در سر دارد که نشانه‌های آن امروز آشکار شده است.
کد خبر: ۳۵۸۴۷۷

تولدی دیگر برای کوپن

در حالی‌که برخی اخبار غیررسمی حاکی از آغاز اجرای هدفمندی یارانه‌ها و اصلاح قیمت 7 حامل انرژی در آبان‌ماه دارد و سخنگوی اقتصادی دولت نیز این مساله را رد نکرده است، وزارت بازرگانی دور جدیدی از اعلام کالابرگ‌های کالاهای اساسی را از دیروز آغاز و اذعان کرده است که این اعلام‌ها در 6 ماهه دوم سال افزایش خواهد یافت. حتی به طور تلویحی خبر از این می‌رسد که کالاهای اساسی تحت پوشش کالابرگ احتمالا افزایش خواهد یافت. دولت قبلا اعلام کرده بود که علاوه بر پرداخت یارانه نقدی به مردم، حمایت‌های کالایی و اعتباری از آنها صورت خواهد داد اما کمتر کسی فکر می‌کرد این حمایت‌های کالایی با زنده کردن کوپن و کالابرگ همراه باشد.

اعلام نخستین کالا برگ

این گزارش می‌افزاید: دیروز نخستین کوپن امسال برای اختصاص سهمیه روغن به ازای هر نفر 900 گرم اعلام شد. این کوپن از سری کوپن‌های مرحله سیزدهم است که فعلا برای شهرنشینان اعلام شده، اما ستاد بسیج اقتصادی قول داده است در روزهای آینده این کالابرگ برای روستاییان و عشایر نیز اعلام شود.

بهمن حاج‌علی، رئیس جدید ستاد بسیج اقتصادی کشور در این باره به خبرنگار ما گفت: این کوپن برای استان‌های مختلف کشور دارای شماره‌های مختلف است. به این ترتیب که شماره کوپن روغن در استان تهران 568 است، در 14 استان کشور 531 و در 15 استان کشور 510 است. این کوپن از سری کوپن‌های مرحله سیزدهم و فعلا برای سری شهری است، اما در روزهای آینده برای روستاییان و عشایر نیز اعلام می‌شود.

وی افزود: تا پایان سال و بیشتر در 6 ماهه دوم ما برنامه اعلام کالابرگ شکر و برنج را نیز خواهیم داشت. برای اعلام کالابرگ شکر ماه آبان را در نظر گرفته‌ایم، چرا که نزدیک به ماه محرم و افزایش تقاضا در بازار است. اما هنوز زمان دقیق، قیمت، شیوه توزیع و حجم شکر اختصاص یافته معلوم نشده است. وی درباره اعلام کالابرگ برنج نیز گفت: زمان کنونی برای اعلام کالابرگ برنج مناسب نیست، چرا که فصل برداشت برنج داخلی از شالیزارهاست و قیمت برنج در بازار متعادل است. لذا تا پایان سال هر موقع نیاز احساس شود، این کالابرگ را نیز اعلام خواهیم کرد.

نقش کالا برگ پررنگ تر می شود

رئیس ستاد بسیج اقتصادی درباره نقش در نظر گرفته شده برای کالابرگ در چارچوب برنامه‌های تنظیم بازار، همزمان با اجرای هدفمندی یارانه‌ها تصریح کرد: یکی از تصمیمات دولت این است که رفاه مردم برای تامین کالای مورد نیازشان را از طریق کالابرگ ایجاد کند. لذا نقش این ابزار احتمالا پررنگ خواهد شد. وی افزود: در این راستا ممکن است به کالاهای تحت پوشش کالابرگ افزوده شود. یعنی کالاهای بیشتری با کوپن‌های مرحله سیزدهم یا قیمت کمتر از بازار اعلام شود. هم‌اکنون حدود 70 درصد کالابرگ‌های مرحله سیزدهم اعلام نشده و در دست مردم مانده است. اما روند اعلام کالابرگ از 6 ماهه دوم امسال تسریع خواهد شد.

حاج‌علی خاطرنشان کرد: متاسفانه به این دلیل که در 6 ماهه نخست امسال هیچ کالابرگی اعلام نشد، برخی دلالان و سودجویان به مردم اعلام کردند که کالابرگ‌های مرحله سیزدهم باطل شده و به درد نمی‌خورد و لذا برخی افراد کالابرگ‌های یاد شده را به قیمت بسیار ناچیزی فروختند.

اما ضمن این که باید گفت خرید و فروش کوپن به لحاظ قانونی جرم است و مجازات دارد اما این کالابرگ‌ها معتبر است و قرار است در آینده نزدیک استفاده‌های بیشتری از آن صورت گیرد.در همین حال، سیدعلیرضا شجاعی، سخنگوی وزارت بازرگانی هدف از اعلام سری جدید کالابرگ‌ها در کشور را جلوگیری از افزایش غیرمنطقی قیمت‌ها و حفظ امنیت غذایی خانوارها در آستانه اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها اعلام کرد و گفت: توزیع کالابرگ جدید روغن نباتی، شکر و برنج به تصویب کارگروه کنترل بازار رسیده و با سقف هزینه این اقلام تا سه هزار میلیارد ریال، این مصوبه از سوی معاون اول رئیس‌جمهور برای اجرا به وزارت بازرگانی ابلاغ شده است.به گزارش ایسنا، بر همین اساس نیز از وزارت بازرگانی خبر می‌رسد کالابرگ روغن در تهران دیروز و کالابرگ شکر در کشور در آبان ماه و کالابرگ برنج هم در اسفندماه اعلام می‌شود.سخنگوی وزارت بازرگانی توضیح داد: پس از توزیع روغن نباتی در 29 استان کشور این کالابرگ در تهران اعلام می‌شود.وی درباره کالابرگ شکر نیز گفت: این کالابرگ اواخر آبان‌ماه اعلام خواهد شد و نحوه توزیع آن نیز مانند روغن به‌صورت مرحله‌ای و استانی خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها