فردا آخرین گزارش مرد دو پهلوی آژانس درباره ایران منتشر می‌شود

آزمون‌ نهایی البرادعی

گروه سیاسی: مرد گزارش‌های دو پهلو درباره برنامه هسته‌ای ایران فردا آخرین گزارش خود را در اختیار اعضای شورای حکام قرار می‌دهد. این گزارش قطعا آخرین گزارش البرادعی در سمت دبیر کل آژانس خواهد بود و آزمونی مهم برای او درخصوص پرونده هسته‌ای ایران نیز خواهد بود. قرار است مدیر کل آژانس 2 گزارش جداگانه درباره ایران و سوریه به اعضای شورای حکام ارائه کند. این گزارش محرمانه مدیر کل به طور معمول 10 روزتا دو هفته قبل از برگزاری نشست فصلی شورای حکام که قرار است 16 شهریور ماه در مقر سازمان ملل در وین برگزار شود، برای مطالعه و بررسی در اختیار اعضای شورای حکام قرار می‌گیرد.
کد خبر: ۲۷۶۲۴۱

طبیعتا البرادعی که مسوولیت دید‌بانی هسته‌ای بین‌المللی را به عهده داشته است هنگام خداحافظی از آژانس پس از 12 سال و واگذاری مسوولیت به یوکیاآمانو ژاپنی تمایل دارد که کارنامه مثبتی از خودش به یادگار بگذارد، اما به نظر می‌رسد این بار با دفعات دیگر فرق چندانی نکرده، البرادعی همچنان بر سر دوراهی غرب و ایران گرفتار است. در این ارتباط روزنامه آمریکایی نیویورک ‌تایمز گزارش داده است که کاخ سفید و همپیمانان اروپایی آن در آستانه انتشار گزارش جدید البرادعی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌را تحت فشار قرار داده‌اند تا گزارش مدیرکل این آژانس درخصوص برنامه هسته‌ای ایران را تحت تاثیر قرار دهند.

کشورهای غربی مدعی شده‌اند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌گزارشی در اختیار دارد که می‌تواند در جهت توجیه اعمال تحریم‌ها علیه ایران موثر باشد و باید آن را منتشر کند، اما محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ همواره بر این امر تاکید کرده که شواهد به دست آمده تاکنون نشان از این امر دارد که ایران به هیچ وجه در حال ساخت بمب‌ هسته‌ای نیست و ایران باید قابلیت تولید اورانیوم تحت نظارت آژانس را داشته باشد.

یک دیپلمات اروپایی آگاه در زمینه فعالیت‌ها و مباحثات داخلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌اعلام کرد که آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، آژانس را درخصوص گزارشی که قرار است درباره برنامه‌ای هسته‌ای منتشر کند، تحت فشار قرار داده‌اند.

این مقام آگاه که نامش فاش نشد، در ادامه افزود: فعالیت‌های چندجانبه‌ای برای تحت‌ فشار قرار دادن ایران در راه است و این فقط اسرائیل نیست که در این زمینه فعالیت می‌کند.

این در حالی است که مقامات رسمی ‌آمریکا و اروپا قرار است روز چهارشنبه هفته آینده درخصوص برنامه هسته‌ای ایران دیدار و گفتگو کنند. باراک اوباما نیز اعلام کرده که از این نشست و همچنین جلسه افتتاحیه مجمع عمومی ‌سازمان ملل که اواخر این ماه برگزار می‌شود و نیز اجلاس اقتصادی که قرار است در شهر پیتزبورگ ایالت پینسیلوانیا برگزار شود، به منظور اعلام درخواست مصرانه خود در جهت اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران استفاده خواهد کرد. رئیس جمهور آمریکا در حال بررسی اتخاذ اقدامات تنبیهی علیه تامین‌کنندگان بنزین ایران است و کنگره آمریکا نیز در حال آماده کردن لایحه ای برای قطع ارسال سوخت به ایران است.

در این ارتباط نیز دو سناتور آمریکایی با در نظر گرفتن احتمال اقدام کنگره آمریکا، اعمال تحریم‌ علیه تامین‌کنندگان بنزین برای ایران از دفتر پاسخگویی دولت آمریکا (GAO) خواسته‌اند تا فهرست شرکت‌هایی را که به ایران بنزین صادر می‌کنند به روز کند.

جان کیل و جوزف لیبرمن از (GAO) خواستند فهرست سال 2007 خود را که شامل 30 سرمایه‌گذار خارجی احتمالی در بخش انرژی ایران است گسترش دهند تا شامل همه شرکت‌هایی شود که بنزین و سایر محصولات نفتی پالایش شده را به ایران می‌فرستند.

اما همیلتون کسی که همه کاخ‌نشینان کاخ سفید معتقدند که اوباما بیش از همه با او مشاوره می‌کند، معتقد است نقطه آغاز مذاکرات ایران و آمریکا نیازمند فرصت‌هایی برای گفتگو درباره مسائل مختلف است و آمریکا باید نگرانی‌های امنیتی ایران را درک کند و حق ایران برای داشتن قدرت هسته‌ای صلح آمیز را به رسمیت بشناسد. با این حال، لابی صهیونیست از هیچ‌گونه فشاری در این باره فروگذار نکرده و بنیامین نتانیاهو در دیدار با مقامات اروپایی گفته است این رژیم، تحریم‌های سخت تر اقتصادی و دیپلماتیک بین‌المللی علیه ایران را خواستار شده است.

ناظران آژانس چه می‌گویند؟

گزارش اخیر ناظران آژانس که از تاسیسات هسته‌ای ایران دیدار کرده‌اند از این امر حکایت دارد که سانتریفیوژهای ایران، همگی تنها دارای اورانیوم با غنای پایین هستند که به هیچ وجه برای تولید بمب هسته‌ای مناسب نیستند. رئیس کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی درباره بازرسی هسته‌ای از رآکتورهای اراک نیز گفته است، منعی برای بازرسی از رآکتورهای آب سنگین اراک نداریم و این همکاری با آژانس انجام می‌گیرد. علاءالدین بروجردی با تاکید بر این که به هیچ وجه منعی در بازدید ماموران آژانس از رآکتور آب سنگین اراک وجود نداشته و ندارد، گفت: آنها قبلاً می‌گفتند بازدید از رآکتور آب سنگین اراک الزام است و ما می‌گفتیم الزام نیست، اما در همین میان نیز بازدید‌هایی از رآکتور آب‌سنگین انجام می‌شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها