بازگشت امپراتور

میخائیل ساآکاشویلی، رئیس‌جمهوری گرجستان با ناراحتی و در حالی که روسیه را به عنوان «بربرهای مهاجم» محکوم و از غرب به شدت انتقاد می‌کرد روز جمعه توافق‌نامه متارکه جنگ با روسیه را به امضا رساند. کاندولیزا رایس وزیر خارجه امریکا که در کنار ساآکاشویلی ایستاده بود، گفت نیروهای روسیه «باید» بلافاصله از خاک گرجستان خارج شوند. جورج بوش نیز با لحنی تند روس‌ها را به باج‌خواهی و ارعاب متهم کرد اما او و رایس نگفتند اگر روسیه به سخنان آنان اعتنا نکرد امریکا چه کاری ممکن است انجام دهد.
کد خبر: ۱۹۵۹۱۰

خبرنگاران آسوشیتدپرس روز چهارشنبه کاروانی مرکب از حدود 50 کامیون و نفربر زرهی ارتش روسیه را دیده بودند که بدون هیچ هشداری از شهر گوری به سمت جنوب شرقی می‌رفتند در حالی که بعضی از سرنشینان آنها فریاد می‌زدند به تفلیس، پایتخت گرجستان می‌روند. آنها به مزرعه‌ای بیرون شهر ایگوئتی رفتند و در جایی که کاملا از جاده دیده می‌شد، مستقر شدند و تا روز جمعه هم همانجا حضور داشتند.

ساآکاشویلی در حالی که رایس به نشانه همبستگی در کنارش ایستاده بود، پرسید: «چه کسی این مشکل را به وجود آورد؟ چه کسی این استکبار را به اینجا دعوت کرد؟ چه کسی باعث کشتار این مردم بی‌گناه شد؟» او که پس از حدود 5 ساعت مذاکره دشوار با رایس حرف می‌زد و نزدیک بود اشک‌هایش سرازیر شود، در حالی که می‌لرزید به سوال‌های خود چنین جواب داد: «نه فقط آنانی که مرتکب شدند مسوول هستند بلکه کسانی که نتوانستند آنان را متوقف کنند هم مسوولند.»

رایس بدون توجه به این حرف‌ها،‌از مسکو خواست بلافاصله نیروهایش را از گرجستان خارج کند. او اعلام کرد: «با امضای توافقنامه از سوی گرجستان، این کار باید انجام شود و حالا هم انجام شود.»

توافق آتش‌بس هیچ مجازات یا ضرب‌الاجل خاصی برای عدم اجرای آن در نظر نگرفته است. بلکه برعکس مزایایی برای روس‌ها دارد که هضم آن برای ساآکاشویلی دشوار است.

روسیه می‌تواند نیروهای حافظ صلح خود را در منطقه تجزیه‌طلب اوستیای جنوبی و منطقه تجزیه‌طلب دیگر یعنی آبخازیا، حفظ کند و ماموریت آنها در اوستیای جنوبی گسترده‌تر خواهد شد. حتی اگر روسیه مفاد این توافق را به طور کامل اجرا کند، دولت بوش می‌گوید این ماجرا عواقب بیشتری در آینده خواهد داشت. مشاوران بوش درصدد تعیین مجازات‌هایی هستند که به عمد خفیف و ظریف خواهد بود مثل ادامه محرومیت وزیر خارجه روسیه از شرکت در جلسات همتایان او درگردهمایی‌های خبرگان اقتصادهای بزرگ جهان.

برنامه این است که با مسکو از نظر دیپلماتیک با سردی برخورد شود و در همان حال مزایایی به روسیه داده شود که به تدریج ذهنیت روزهای امپراتوری خود را کنار بگذارد. روسیه سپس انگیزه و جایی برای مانور خواهد داشت تا بخواهد خواهان پیوستن به نهادهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی غرب شود.

منبع: آسوشیتدپرس /  مترجم: علی کسمایی‌

متن کامل را در جام‌جم آنلاین بخوانید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها