تعداد تک‌آهنگ‌های منتشر در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی 2برابری داشته، هر چند با وجود این رشد تقریبا چیزی از این تک‌آهنگ‌ها در ذهن مردم باقی نمانده است

کدومش رو یادتونه؟

زمانی آلبوم‌ها یکه تاز عرصه موسیقی بودند. مخاطبان و علاقه‌مندان یک خواننده یا هنرمند ماه‌ها منتظر می‌ماندند تا آلبوم تازه‌اش به بازار بیاید و چند صباحی بشود همدمشان. حالا اما معادلات جهان همان‌طور که در دیگر عرصه‌ها عوض شده، در عالم موسیقی هم تغییرات عمده‌ای داشته است. یعنی همان‌طور که صفحه گوش دادن به خاطره‌ها پیوست و نوار کاست جایش را گرفت، همانطور که بعدتر سی‌دی‌های موسیقی نوار کاست را از رده خارج کردند و تا مدت‌ها یکه‌تاز عالم موسیقی بودند، و همان‌طور که بعدترش یعنی همین دوره‌ای که در آن هستیم رادیوهای اینترنتی و نرم‌افزارهای موسیقی جای همه ابزارهای قبلی را گرفتند، حالا ماجرا شکل دیگری هم به خود گرفته است. البته ماجرا این نیست که بگوییم دیگر کسی آلبوم موسیقی نمی‌خرد یا منتظر آلبوم خواننده مورد علاقه‌اش نیست، اما حالا در عصر سرعت نه خواننده‌ها چندین و چند ماه در سکوت می‌مانند و نه مخاطبان به اندازه قبل حوصله‌اش را دارند که منتظر آلبوم همان یک نفر بمانند. کلی انتخاب دیگر دارند و موسیقی در سراسر دنیا به‌طور روزانه تولید می‌شود و با فضای مجازی و رادیوهای اینترنتی خیلی زود به گوش مخاطبان می‌رسد. این روند هم در همه دنیا و ایران طبعا شرایطی را ایجاد کرده که انتشار تک آهنگ‌ها بشود یک اتفاق عادی و همه‌گیر در عالم موسیقی. اتفاقی که طی آن خواننده‌ها ارتباط خود را با مخاطب حفظ می‌کنند و آنها را تا زمان انتشار آلبوم و برگزاری کنسرت با خود همراه نگه می‌دارند.
کد خبر: ۱۲۱۵۷۳۴

رشد 2 برابری
ماجرای انتشار تک‌آهنگ‌ها در ایران چند سالی است که روندی رو به رشد داشته و حالا آمارها نشان از افزایش دو برابری آنها نسبت به سال گذشته دارند. طبق آمارهای منتشر شده در سه ماهه اول امسال یعنی همین بهاری که به تازگی پایان یافته است، 495 تک‌آهنگ از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشر گرفته‌اند. حالا این عدد را بگذارید کنار تعداد مشابه سال گذشته و ببینید چه تغییرات چشمگیری در این آمار رخ داده است. در سه ماهه بهار سال گذشته 277 تک‌آهنگ مجوز گرفته و منتشر شده بودند. این موضوع نشان از افزایش دو برابری تعداد تک‌آهنگ‌ها از پارسال تا امسال دارد. حالا اگر آمارها را دقیق‌تر بررسی کنیم، می‌بینیم امسال بهار به طور میانگین در هر روز پنج تک‌آهنگ منتشر شده است و به احتساب آمارهایی که قبل‌تر ذکرش رفت، یعنی سال گذشته روزانه به طور میانگین 5/2 تک‌آهنگ منتشر می‌شده است.

چه خبر از نماهنگ‌ها؟
نماهنگ‌ها هم طی آمارهایی که ارائه می‌شود همیشه رو به رشد بوده‌اند، بهار امسال اما ماجرا شکل دیگری به خود گرفته است. بهار پارسال 60 نماهنگ و بهار امسال 48 نماهنگ مجوز گرفته و منتشر شده‌اند. بخش عمده این افت را می‌توان در این موضوع دانست که نماهنگ‌ها هنوز آنطور که باید نتوانسته‌اند به رسانه‌های مهمی چون تلویزیون برای انتشار خود وارد شوند. البته باید گفت چه حیف... نماهنگ می‌تواند یکی از موثرترین رسانه‌ها باشد و اگر شرایط برای همکاری‌های بهتر و بیشتر میان گروه‌های موسیقی و رسانه‌های تصویری تاثیرگذار برقرار شود، نماهنگ می‌تواند خودش بشود یک ابزار تاثیرگذار و فرهنگ‌ ساز.

حرکت لاک‌پشتی کتاب‌های صوتی
کتاب‌های صوتی هم حالا دارند مخاطبان خود را کم‌کم پیدا می‌کنند. هم یک نرم‌افزار مستقل دارند و هم در نرم‌افزارهای کتاب حضور پررنگی دارند. ضمن این‌که طور فیزیکی هم ارائه می‌شوند و در کتابفروشی‌ها و فروشگاه‌های موسیقی در دسترس مخاطبان هستند. با این همه اما نسبت به بهار سال گذشته رشد چندانی را تجربه نکرده‌اند. در سه ماهه نخست امسال مجوز 31 کتاب گویا مجوز گرفته اند و در مدت مشابه سال گذشته 26 کتاب. هر چند تغییر چندانی نیست، اما می‌توانیم بگوییم این محصولات لاک‌پشتی و آرام مسیر خود را می‌روند.

باز هم حرکت لاک‌پشتی
پارسال بهار 34 استودیوی صدابرداری و امسال 30 استودیو مجوز گرفته‌اند. هر چند این آمار هم تغییر چندانی ندارد اما باید گفت کاش دفتر موسیقی که متولی امر است، فکری هم به حال اوضاع دشوار صدابرداری در ایران می‌کرد و در کنار شکل‌گیری این استودیوها صدابرداری هم پیشرفت بیشتر و بهتری را پشت سر می‌گذاشت.

باز هم برویم سراغ تک‌آهنگ
در بهار که سه ماه دارد و هر ماه 31 روز، روزانه پنج قطعه موسیقی منتشر شده، اما حالا از خودمان و خودتان می‌پرسیم چند قطعه از این تک‌آهنگ‌ها را به خاطر دارید؟‌ مطمئنیم جواب اغلب افراد این است که هیچ کدام. یعنی سرعت جای همه چیز را گرفته و دیگر خبری نیست از این‌که خواننده و مخاطب هیچ‌کدام دنبال این باشد که موسیقی در ذهنش ته‌نشین و ماندگار شود. حالا به نظر شما این اتفاق خوب است؟ پاسخش بماند با خودتان.

زینب مرتضایی فرد
ادبیات و هنر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها