مخالفت رئیس قوه قضاییه با الزام استفاده متهمان زن از پوشش چادر با استقبال مواجه شده است

آزادی «چادر» از زندان

توی قاب یک پاسگاه نیروی انتظامی را می‌بینیم که خودروی پلیس جلوی آن توقف کرده و منتظر است تا فرد یا افرادی را سوار کند. متهم زن همراه با دو سرباز از ساختمان خارج می‌شود. در لحظه اول چندان شناخته نمی‌شود، اما با دقت مشخص می‌شود که بازیگر زن، مریلا زارعی است؛ هرچند نسبت به الان خیلی جوان‌تر است. فیلم مربوط به سال 1385 است؛ یعنی 13 سال قبل! زمانی که زارعی 32 سال داشته. زارعی همراه با یکی از سربازان،‌ دستبند به دست سمت خودرو می‌رود. سرباز دومی در آستانه ساختمان ایستاده. رو می‌کند به مافوقش و چادر توی دستش را نشان می‌دهد: «قربان متهم لباسش را نمی‌پوشد!» افسر، متهم را صدا می‌کند. زارعی که در آستانه نشستن در صندلی عقب خودروست سر بر می‌گرداند سمت افسر و با مکث روی چادر می‌گوید: «قرار نبود لباس متهم باشه!» این بریده‌ای از فیلم «دست‌های خالی» ساخته ابوالقاسم طالبی است که حالا این روزها و به بهانه مخالفت اخیر رئیس قوه قضاییه با ملزم کردن متهمان زن به استفاده از چادر در فضای مجازی منتشر شده است. جالب آن‌که مریلا زارعی در این فیلم نقش یک دختر چادری را به‌ عهده دارد. ظاهرا این نظر رئیس قوه قضاییه حالا بعد از سال‌ها با استقبال زیادی روبه‌رو شده است.
کد خبر: ۱۲۱۳۸۴۱

قضیه از جایی شروع شد که رئیس قوه قضاییه در اول تیرماه جاری در نشستی مشترک با فعالان و نخبگان حوزه حقوق زنان با انتقاد یکی از اعضای حاضر در جلسه روبه‌رو شد. مشخص نیست این انتقاد از زبان چه کسی ایراد شده است، اما ظاهرا بعد از سال‌ها،‌ محلی برای رسانه‌ای شدن و رساندن به گوش ریاست قوه قضاییه پیدا کرده بود. این‌که چرا باید استفاده از چادر برای متهمان زن الزامی باشد. منتقدان در طول تمام این سال‌ها اعتقاد داشتند همنشینی چادر به عنوان مصداق حجاب برتر با مسائلی مانند جرم و جنایت و دادگاه، چهره مناسبی ندارد و شأنیت آن را زیر سؤال می‌برد. انتقادی که در یک سطح دیگر به بعضی فیلم‌ها و سریال‌ها هم وارد است که عمده شخصیت‌های ضعیف و شایسته ترحم را در آنها با چادر به تصویر می‌کشند.
پاسخ رئیس قوه قضاییه این مرتبه اما متفاوت بود. حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی نخواست از زیر سؤال در برود: «بنده هم با شما هم‌نظر هستم و معتقدم متهمان زن لزوما نباید چادر بپوشند، بلکه می‌توان ترتیباتی اتخاذ کرد که هر متهم زن با همان پوششی که به صورت عادی دارد منتها با رعایت شؤونات، در دادگاه، دادسرا و زندان حضور یابد.»
همین نظر هم بود که باعث شد کل آن جلسه تحت تاثیر این موضوع قرار گیرد و در نهایت حالا تیتر «مخالفت رئیس قوه قضاییه با پوشش چادر متهمان زن» و مشتقات آن تبدیل به یکی از تیترهای پرتکرار موتورهای جست‌وجوگر شود.
این وسط یکی از خبرگزاری‌های زبر و زرنگ هم پیدا شده بود که بلافاصله رفته بود توی نخ یکی از دادگاه‌های مهمی که این روزها خیلی هم در تیتر رسانه‌هاست.
دادگاهی که از قضا تعدادی متهم خانم هم در جلسات آن حضور دارند. در نهایت هم فرم و شکل جدیدی که متهمان خانم در اولین جلسه بعد از مخالفت رئیس قوه در دادگاه حاضر شده بودند این تیتر را به بعضی رسانه‌ها هدیه داد: «حضور متهم زن در دادگاه با شلوار لی و روسری رنگی!» این دادگاه و متهمان به طور خاص به این دلیل زیر ذره‌بین قرار گرفته بودند که متهمانش در جلسه قبلی دادگاه برای فرار از دست خبرنگاران و تصویربرداران و عکاسان، از چادر به عنوان مانع در برابر رسانه‌ها استفاده کرده بودند.
اقدامی که باعث انتقاد خیلی‌ها شده بود. حالا اظهارنظر جدید مسؤول ارشد قوه قضاییه باعث شده بود تا هر یک از متهمان با پوشش عادی و معمولی خودشان در دادگاه حاضر شوند.

استقبال از مخالفت
مخالفت حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی با الزام متهمان زن برای استفاده از پوشش چادر در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی هم با واکنش‌های بسیاری روبه‌رو شد. عمده کاربران با تمجید از این موضع به استقبال از این مخالفت رفته بودند. مرور بعضی از واکنش‌ها خالی از لطف نیست:

نقشی که مریلا زارعی در فیلم سینمایی دست‌های خالی (ابوالقاسم طالبی) بازی می‌کند، دختری چادری است. وقتی به اتهام کذایی قتل دستگیر می‌شود، موقع انتقال از کلانتری به دادسرا، چادرش را درآورد و بی‌چادر سوار ماشین پلیس شد و گفت: «قرار نبود لباس متهم باشد».

یعنی در مورد این‌که متهم رو با چادر دادگاه نبرن کسی قبلا حرف نزده؟ شایدم زدن ولی عادت داریم که اول ضربه بخوریم بعد حرف دلسوزانه رو تحویل بگیریم.

هیچ‌وقت درک نکردم چرا چادر سر متهم می‌کنن، اگر بحث حجابه که یه جور دیگه تامینش کنن. چادر حجاب متهم نیست. چادر علاوه بر مقوله پوشش یک بار معنوی داره. خداروشکر که بالاخره یکی هست که کار درستو انجام بده.

از مسؤول #قوه_قضاییه و #نیروی_انتظامی تقاضامندیم دستور را ابلاغ کنند تا متهم ولو در صورت نیاز با پوشش معمولی و درست بازجویی شود. نیازی به چادر برای بازجویی و دادگاه نیست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها