اتلاف منابع ملی به چه قیمتی ؛

:اتلاف انرژی در ایران ازجمله مواردی است که هر ساله خسارات قابل توجهی را به اقتصاد کشور تحمیل می کند و اصولا هدررفت منابع انرژی در ایران ، بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است.
کد خبر: ۱۲۰۶۸۶

چند روز پیش ، در خبرها آمده بود که تنها در بخش گاز طبیعی روزانه 13 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تولیدی کشور به اشکال مختلف از بین می رود. اگر این رقم را برای یک سال محاسبه کنیم ، به عدد سرسام آور 4745میلیون مترمکعب یا 4.75 میلیارد مترمکعب خواهیم رسید. مقایسه میزان اتلاف گاز طبیعی در ایران ، با برخی آمار و ارقام بین المللی ، واقعیت های بیشتری را از عمق فاجعه ای که در صنعت گاز ایران در حال رخ دادن است ، نمایان می سازد.
مطابق آمار سال 2006 شرکت بریتیش پترولیوم ، مصرف سالانه گاز طبیعی در کشور صنعتی اتریش 10 میلیارد مترمکعب یعنی تقریبا 2 برابر میزان اتلاف گاز طبیعی در ایران بوده است.
در همین سال ، مصرف گاز طبیعی در بلغارستان معادل 3.2 ، فنلاند 4، یونان 2.5، نروژ 4.5 و سوئیس تنها 3.1 میلیارد مترمکعب است.
به بیان دیگر، رقم هدررفت سالانه گاز طبیعی در ایران ، بیشتر از کل مصرف سالانه گاز طبیعی در کشورهای فوق که عمدتا از کشورهای صنعتی به شمار می روند، است.
ایران همچنین به منظور پاسخگویی به نیاز مصرفی گاز طبیعی خود در استان های شمال شرقی کشور می بایست سالانه 4تا 7میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از کشور ترکمنستان وارد کند؛ در حالی که اگر از اتلاف سالانه 4.7 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی جلوگیری شود، واردات آن از ترکمنستان ، تقریبا به صفر خواهد رسید.
محاسبه ارزش دلاری یا ریالی میزان اتلاف سالانه گاز طبیعی نیز به درک بهتر مساله کمک خواهد کرد. در حال حاضر، گاز طبیعی در بازارهای بین المللی به طور متوسط بین 12 تا 20 سنت در هر مترمکعب مبادله می شود؛ اما چنانچه بهای بین المللی گاز را فقط 10 سنت درنظر بگیریم ، ارزش اتلاف سالانه گاز طبیعی در ایران به 475 میلیون دلار یا چیزی حدود 500میلیارد تومان خواهد رسید.
شاید نیازی به گفتن نباشد که با این مبلغ ، چند شغل مولد می توان ایجاد کرد؛ چند پروژه عمرانی به بهره برداری می رسد یا این که با این پول چند بیمارستان و مدرسه می توان احداث کرد. اعداد و ارقام فوق بخوبی بیانگر آن است که با اتخاذ سیاست های اصلاحی و در پیش گرفتن اقدامات جبرانی تا چه حد می توان از هدررفت منابع ملی کشور جلوگیری کرد. نباید فراموش کرد گاز طبیعی و سایر منابع زیرزمینی ، ثروت ملی کشور بوده و هرگونه اهمال در بهره برداری و مصرف آن ، پیامدهای جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت. به نظر می رسد نهادهای نظارتی کشور همچون دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور باید مواردی از این دست را با حساسیت بیشتری پیگیری کنند تا بیش از این شاهد اتلاف منابع گرانقیمت ملی که به هیچ عنوان تجدیدپذیر نیستند، نباشیم.


حمید اسدی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها