آجیل یکی از خوراکی‌های پرطرفدار در ایام نوروز است. با این حال باید در تهیه آجیل به برخی نکات بهداشتی توجه کرد تا سلامت ما به خطر نیفتد. به عبارت دیگر نخوردن آجیل بسیار بهتر است از مصرف آجیل‌هایی که از سلامت آنها اطمینان کافی نداریم. به ویژه آنکه با توجه به قیمت بالای آجیل، احتمال تقلب توسط برخی فروشندگان سودجو وجود دارد.
کد خبر: ۱۱۹۵۹۱۱

توصیه می‌شود حتی‌المقدور از خرید آجیل از دستفروشان و فروشندگان سیار اجتناب شده و فقط از قنادی‌ها یا فروشگاه‌های ثابت خریداری شود. ارزانی غیرعادی آجیل شک‌برانگیز است و معمولا چنین آجیل‌هایی کهنه هستند یا کیفیت لازم را ندارند. برخی از متخلفان به‌جای زعفران از زردچوبه و رنگ‌های غیر مجاز در آجیل استفاده می‌کنند؛ اگر آجیل پس از تماس با دست رنگ پس بدهد احتمالا از رنگ‌های نامرغوب و غیرمجاز استفاده شده است. آجیل‌های کهنه ممکن است موجب التهابات گوارشی نظیر تهوع، اسهال و دل‌درد شود. بنابراین آجیل‌هایی که طعم کهنگی دارد یا تلخ‌مزه است به هیچ وجه سالم نیستند. اگر آجیل دارای شکستگی یا خلل و فرج باشد باید از مصرف آن پرهیز شود. زیرا خلل و فرج که اصطلاحا به آن کرم‌زدگی آجیل می‌گویند، محل رشد کپک و تولید سموم قارچی سرطان‌زا است.
هموطنان عزیز بهتر است در خرید آجیل شب عید تعجیل نکنند، زیرا خرید زودهنگام و نگهداری طولانی‌مدت آجیل در منزل خطر جذب رطوبت و کپک‌زدگی را به دنبال دارد. توصیه می‌شود خرید آجیل در هفته آخر اسفند انجام شود. همچنین آجیل فقط به قدر نیاز خریداری شود و در صورت لزوم می‌توان در ایام نوروز نیز نسبت به خرید آجیل اقدام کرد. محل نگهداری آجیل در منزل باید خشک و خنک و تاریک باشد، زیرا رطوبت، گرما و نور موجب کپک‌زدگی آجیل می‌شود.
اگرچه آجیل ارزش تغذیه‌ای زیادی دارد و مصرف متعادل آن توصیه می‌شود، اما باید دقت کرد که زیاده‌روی در مصرف آجیل خطر بیماری‌هایی نظیر نفخ، اسهال، اضافه‌وزن، پرفشاری خون و ... را به دنبال دارد و لذا باید اعتدال در مصرف آجیل را رعایت کرد.

دکتر بهادر حاجی‌محمدی

بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها