هیئات مذهبی از کم شدن حمایت شهرداری از هیأت‌ها گلایه دارند

کم‌لطفی به «عطر سیب»

از گرمای کلافه‌کننده هفدهمین روز شهریور که بگذریم، جمعیتی که دیروز زیر سقف چادر سفید رنگ شانزدهمین نمایشگاه عطر سیب در بوستان ولایت تهران دور هم جمع شده بودند حال و روز خوشی نداشتند، از شور و هیاهوی هرساله نمایشگاه خبری نبود و گله و شکایت حرف مشترک تعداد زیادی از بچه هیاتی‌هایی بود که آمده بودند مثل سال‌های قبل با نمایشگاه عطر سیب به پیشواز محرم بروند؛ بچه‌هایی که این‌بار به در بسته خورده بودند.
کد خبر: ۱۱۶۳۵۶۴

تماس‌ها و گلایه‌هایشان از نزدیکی‌های ظهر شروع شد و ما را به نمایشگاه کشاند. با عجله خودمان را به بوستان ولایت رساندیم، جایی که نامش با نمایشگاه عطر سیب گره خورده، خیلی‌هایشان هنوز همان‌جا بودند، بین غرفه‌ها، بی‌هدف پرسه می‌زدند، قیمت می‌پرسیدند و از خریدشان خبری نبود.

پرچم‌های سیاه، کتیبه‌های بلند و کوتاه، طبل‌های بزرگ و کوچک، سنج‌های طلایی رنگ، لباس‌های مشکی، شال‌های سبزرنگ و خیمه‌های سفید و سبز کنج غرفه‌ها به انتظار خریدار نشسته بودند. خریدارهایشان اما شهروندانی بودند که می‌آمدند نگاه می‌کردند و می‌رفتند. می‌گفتند که برنامه‌ریزی‌شان به هم ریخته و حساب و کتاب‌هایشان امسال غلط از آب درآمده. دنبال دلیلش که گشتیم زیر سقف همان سالن بزرگ به یک گلایه مشترک رسیدیم: «امسال از تسهیلات بلاعوض به تکایا، مساجد، حسینیه‌ها و هیات‌های مذهبی خبری نبود!»

روال، امسال به هم خورده بود، تا همین نمایشگاه پانزدهم، حسینیهها و هیاتها با داشتن اصل و تصویر مجوز هیات و نمایندگان مساجد با داشتن معرفی نامه از امام جماعت مسجد میتوانستند از خدمات این نمایشگاه بهره ببرند، خدماتی که امسال نبود و جای خالیاش دل خیلیها را سوزانده بود.

آقای دارآبادی را نزدیکیهای ورودی سالن دیدیم، دست خالی بود و همراه دوستانش عطای خرید از نمایشگاه را به لقایش بخشیده بود، میگفت یکی از اعضای هیات مکتبالحسین(ع) منطقه 8 است و به روال هر سال، به نمایشگاه آمده تا با تسهیلات اهدایی شهرداری تهران، بخشی از خرید امسال هیاتشان را انجام بدهد و حالا به او گفتهاند از بن کارت همیشگی خبری نیست.

حرفهای او را به شکلی دیگر از زبان آقای مبارکی یکی از افراد فعال هیات عبدا... بن حسن هم شنیدیم، او هم به ما گفت که مخاطب نمایشگاه عطر سیب همیشه دو دسته از هیاتها بودند؛ یکسری هیاتهای شاخص و مطرح که بدون تسهیلات ارائه شده در نمایشگاه هم کارشان راه میافتاد و دسته دوم هم که تقریبا 70 درصد مخاطبان نمایشگاه را تشکیل میدادند، هیاتهای جنوب شهر و محلات محرومتری بودند که پشتوانه مالی خوبی نداشتند و با این تسهیلات، برنج و روغن و لپه و گوشت میخریدند. الان با این کار، بیشترین ضربه به این هیاتها زده شده است. همانطور که میبینید، همه مستاصل هستند و مدام میپرسند که چطور شد؟ چرا بن کارت نمیدهند؟!

آقای بشارتی از هیات خادمین علی اصغر شهرک آزادی هم یکی از مخاطبان این نمایشگاه بود که به ما گفت: از تبلیغات اسلامی غرب تهران به ما گفتند که بروید بوستان ولایت، نمایشگاه عطر سیب، بنکارت بگیرید و الان خرید کنید اما الان که آمدیم میگویند از بن خبری نیست. او که سال گذشته با تسهیلات شهرداری برای هیاتشان، پرچم و کتیبه تهیه کرده بود، امسال از گشتن بین غرفههای نمایشگاه ناامید شده بود، چرایش را که پرسیدیم گفت: همهچیز چندبرابر گران شده، هیات ما خیلی بزرگ نیست و از پس خرید این وسیلهها برنمیآییم.

گلایه تولیدکنندگانی که 80درصد فروششان از بن بود

پای صحبتهای تعدادی از غرفهداران شانزدهمین نمایشگاه عطر سیب هم که نشستیم، آنها هم از وضعیت بهوجود آمده گلایه داشتند. آنها هم میگفتند که تا سال گذشته 80 درصد فروششان از محل بن کارتهای اهدایی شهرداری بوده و حالا که از این تسهیلات خبری نیست، بازار فروششان داغ نیست.

مسئول غرفه چاپ آفریده به ما گفت که سومین سالی است که با تخصص تولید و پخش پرچمهای مذهبی در نمایشگاه عطرسیب شرکت کرده و چشمش آب نمیخورد که امسال فروش خوبی داشته باشد. او تاکید کرد که امسال کالاها بین 40 تا 100درصد، افزایش قیمت داشتهاند و خرید آنها از عهده خیلی از هیاتها مخصوصا هیاتهای دانشجویی، دانشآموزی و محلات برنمیآید. او برای ما از افزایش قیمتها مثال هم آورد: مثلا گفت پرچمی که سال گذشته متری 35هزارتومان بود، حالا متری 70هزارتومان شده و یک مدل دیگر که متری 9000تومان بود، به متری 20 هزارتومان رسیده است.

مسئول غرفه گل نرگس جزو فروشندههایی بود که از روال امسال نمایشگاه گلایه داشت و گفت که با تورمی که امسال به کالاهای محرمی هم رسیده، مطمئن است که قدرت خرید مردم پایین تر میآید. او به ما گفت که مردم وقتی بن کارت ندارند، انگیزه هم ندارند که برای بازدید به نمایشگاه بیایند. الان که دوساعت از ظهر گذشته ما یک پنجم سال قبل هم فروش نداشتیم .

مسئولانی که پاسخگو نبودند

ما برای پیگیری این گلایهها با معاونت اجتماعی شهرداری تهران تماس گرفتیم، تلاشهایمان اما برای گفتوگو با ولیا... شجاعپوریان معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران بینتیجه ماند. او تلفنش را بیپاسخ گذاشت و به ما نگفت که وقتی 12شهریور از برگزاری نمایشگاه عطر سیب از هفدهم تا بیست و دوم شهریور خبر داده و گفته هدف از برگزاری نمایشگاه عطر سیب حمایت از فرهنگ عاشورا و حمایت از هیاتهای مذهبی است، منظورش دقیقا چه نوع حمایتی بوده است!

مهدی قربانی، مدیر اجرایی نمایشگاه عطر سیب را اما همانجا در نمایشگاه از نزدیک دیدیم، او گفت که درباره تخصیصداده نشدن بن کارتهای همیشگی به هیاتها مصاحبه نمیکند، اما معتقد بود که محصولات با تخفیف 30درصدی ارائه میشوند و به هرحال خرید از نمایشگاه به نفع هیاتهاست.

مهدی قربانی هم به ما نگفت که چرا باید اعضای هیاتهای مختلف از گوشه و کنار تهران برای رفت و آمدشان مبلغی را هزینه کنند و برای خرید، خودشان را به بوستان ولایت برسانند؟! و چرا نباید همین کالاها را از بازار تهران یا فروشگاههای عرضه اقلام مذهبی در محلات خودشان تهیه کنند؟!

ما برای پیگیری بیشتر با مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی هم تماس گرفتیم، نمایشگاهی که به گفته آنها امسال با شعار «هر هیات، یک فرصت» برگزار شده است. یکی از کارمندان روابط عمومی این سازمان هم به ما گفت که خارج از ساعت اداری تماس گرفته ایم و انجام مصاحبه با مسئولان سازمان متبوعش را به صبح روز کاری بعد موکول کرد!

اما یکی دیگر از مسئولان این سازمان که نمیخواست اسمی از او برده شود به ما گفت که قرار بوده امسال هم تسهیلات به هیاتهای مذهبی تعلق بگیرد اما با مبلغ کمتر.

او تاکید کرد که قرار به حذف این کمک نبوده و حالا از صبح هیاتهای مختلف با آنها تماس گرفتهاند و همه از اینکه این بنکارتها حذف شده و درباره حذفشدنشان اطلاعرسانی هم نشده گلایه کردهاند.

شورای شهر؛ موافق یا مخالف؟!

جای خالی تسهیلات اهدایی به هیاتها در نمایشگاه عطر سیب، امسال یک علامت سوال بزرگ را برای خیلیها بهوجود آورده است، سوالی که ما آن را از علی اعطا سخنگوی شورای شهر پرسیدیم و او در جواب گفت: بهتر است این موضوع را از معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران بپرسید، اما تا جایی که من در جریان هستم، امسال هم مانند سالهای گذشته بخشنامهای برای حمایت مادی از سوی شخص شهردار تهران برای هیاتهای مذهبی صادر شده و این موضوع همچنان در جریان است.

البته من از جزئیات این بخشنامه مطلع نیستم، اما معاونت اجتماعی شهرداری روی این موضوع کار میکند و حمایتها همچنان برقرار است.

اعطا تاکید کرد: ما در شورای شهر صحبتی در زمینه قطع شدن حمایتهای مادی شهرداری از هیاتهای مذهبی نداشتیم، البته ممکن است نظر شخصی بعضی از اعضا کم شدن این حمایتها باشد، اما شورای شهر بهطور کلی بحثی روی این موضوع نداشته و در این زمینه تصمیم خاصی که مخالف با روند موجود باشد، نگرفتهایم.

این در حالی بود که در آخرین روزهای هفته گذشته ناهید خداکرمی دیگر عضو شورای شهر تهران، ضمن انتقاد از برگزاری دوباره نمایشگاه عطر سیب از محل بودجه شهرداری تهران به ایلنا گفته بود: بودجه شهرداری از عوارض پرداخت شده توسط مردم تأمین میشود و باید صرف نگهداشت امور شهر شود، نه خرج مواردی که جزو وظایف شهرداری نیست.

مرتضی الویری، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران هم در همین رابطه گفته بود: در بودجه شهرداری تهران ردیف بودجهای برای استفاده در مراسم آیینی و مذهبی با رقم حدود دو میلیارد و ۳۰۰میلیون تومان پیشبینی شده است و اگر قرار باشد شهرداری کاری در این خصوص انجام دهد تنها میتواند به همین اندازه برای آن برنامهریزی کند.

پرچم هیات ما امسال هم بالا میرود

نمایشگاه عطر سیب امسال با حاشیههای زیادی همراه شده، حاشیههایی که از میانههای تابستان همراهش کش آمدهاند، نقل قولهایی که گاه از برگزاریاش حکایت کردهاند و گاه به برگزار نشدن رسیدهاند. حاشیههایی که بالاخره بعد از اما و اگرهای فراوان به برگزاری نمایشگاه رسیدند. یک افتتاح پرحاشیهتر که زبان بسیاری از شهروندان را به گلایه باز کرد. برای آنها، یک حساب و کتاب ساده هم کافی بود تا ببینند در شرایط اقتصادی فعلی، همان تسیهلات چندصدهزارتومانی نمایشگاه عطر سیب برای هر هیات، هرچقدر هم که کم و ساده بود باز میتوانست یکبار بزرگ از روی دوششان بردارد. موقع خروج از نمایشگاه اما حرف آخر را علیرضا میرزایی به ما گفت. او یکی از اعضای هیات محبان فاطمه(س) بود؛ هیاتی کوچک در منطقه 20 تهران. او به ما گفت که بن هم ندهند اشکال ندارد! خیال میکنند عزاداری امام حسین(ع) با این کارشان روی زمین میماند؟! نه...عشق به اباعبدا... کار خودش را میکند. پرچم هیات ما امسال هم بالا میرود.

مینا مولایی

جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها