داستان کسب‌وکار

سهم زنان از دنیای تکنولوژی

وقتی سخن از کارآفرینی در حوزه آی‌تی می‌شود، شاید کمتر از تعداد انگشتان دست بتوان از زنان موفق در این زمینه یاد کرد. این موضوع البته تنها مختص به ایران نیست و حتی شامل کشورهای توسعه یافته هم می‌شود.
کد خبر: ۷۵۲۴۸۹

پیش از این، زنان در مقایسه با مردان شمار کمتری از کارآفرینان و شاغلان در حرفه‌های مرتبط با اینترنت و فناوری را تشکیل می‌دادند، اما در سال‌های اخیر حضور زنان در عرصه فناوری اطلاعات بسرعت درحال افزایش است و زنان بسیار موفقی در سطوح بالای این صنعت مشغول فعالیت هستند که می‌توان به «ماریسا» مدیرعامل شرکت یاهو اشاره کرد.

با این همه اما وزن حضور زنان در این فضا همچنان آن‌قدری که باید، نیست؛ به عنوان مثال تنها حدود 17 درصد از کارمندان گوگل و 15 درصد از کارمندان فیسبوک زن هستند. موارد مشابه این ارقام را در بیشتر شرکت‌های بزرگ حوزه آی‌تی هم می‌توان یافت. برای حل این مساله تلاش‌های بسیاری در سطح جهان جریان دارد.

یکی از پروژه‌های مهمی که در این زمینه کلیدخورده و من بتازگی با آن آشنا شده‌ام، سایتی تحت عنوان «دختران کدنویس» است که تلاش می‌کند با ایجاد جذابیت برای زنان در حوزه اینترنت و آی‌‌تی و به‌تبع افزایش مشارکت آنها، وضع نامتناسب حضور زنان در این حوزه را کمی سروسامان بخشد تا شاید عدد و رقم‌ها کمی بهبود پیدا کند.

این تشکل غیرانتفاعی با هدف ایجاد تناسب جنسیتی در مشارکت افراد در دنیای تکنولوژی، یک برنامه آموزشی مدون را برای دختران برگزار می‌کند. هدف این نهاد بالا بردن جذابیت تکنولوژی برای زنان و آسان‌تر کردن دسترسی به آن است؛ البته آنها به‌دنبال کشیدن خط بین زنان و مردان نیستند، چون معتقدند آموزش فرآیندی است که تمام افراد جامعه باید در آن شریک باشند، چه زن و چه مرد.

در برنامه آموزشی هفت هفته‌ای دختران کدنویس، دختران علاقه‌مند به تحصیل در علوم کامپیوتر، در اردوهای علمی به مقصد شرکت‌های موفق آی‌تی مانند اسکوئر و توییتر می‌روند و از نزدیک در جریان کم‌وکیف فعالیت این غول‌های دنیای اینترنت قرار می‌گیرند. «دختران کدنویس» معلمان و دستیاران را آموزش داده و استخدام می‌کند. علاوه بر آن یک برنامه درسی اختصاصی هم برای خودش دارد و در صورت موفقیت دانشجو، امکان استخدام برای او نیز در صنایع مرتبط آی‌تی فراهم می‌کند. شرکت‌های بزرگ فناوری مثل گوگل، فیسبوک و دیگران نیز برنامه‌های خاصی برای جذب نیروهای خانم در نظر گرفته‌اند تا به ایجاد تناسب مورد نظر کمک کنند.

ماجرای حضور زنان در دنیای فناوری و آی‌تی، در ایران نیز فرق چندانی با الگوی جهانی ندارد. در کشور ما علاوه بر این‌که میزان مشارکت خانم‌ها در حوزه کارآفرینی و تکنولوژی، با وجود تحصیلات بالا و نرخ بالای فارغ‌التحصیلی از دانشگاه‌های معتبر کشور کم است، کسی برنامه‌ مدونی ـ همچون آنچه درباره پروژه «دختران کدنویس» شرح داده شد ـ هم برای حل این مساله ندارد. هرچند البته برخی برنامه‌های کوتاه‌مدت انجام شده و بعضی اخبار از بعضی اتفاقات خوب قریب‌الوقوع در این حوزه خبر می‌دهد؛ اتفاقاتی که امیدواریم هر چه زودتر بیفتد.

نازنین دانشور / کارآفرین و موسس سایت «تخفیفان»

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها