گفت‌وگو با بهمن گودرزی به بهانه اکران فیلم شیش و بش

گدایی‌ خنده نمی‌کنم

چند هفته‌ای است که فیلم «شیش و بش» با کارگردانی بهمن گودرزی ، تهیه‌کنندگی مصطفی شایسته و فیلمنامه نویسی محمدرضا گلزار اکران شده است.
کد خبر: ۴۲۹۸۱۳

گودرزی که پیش از این تله‌فیلم‌هایی چون «دلواپسی» و« سرسپرده» را برای شبکه نمایش خانگی ساخته، این روزها چشم به موفقیت فیلمی دوخته که بیش از نام او، با آوازه بازیگرانی چون محمدرضا گلزار و امین حیایی شناخته می‌شود.

شیش و بش در همین چند روز ابتدایی اکرانش توانسته در گیشه به فروش بالایی دست یابد. گفت‌وگوی ما را با کارگردان این فیلم پیش‌رو دارید.

پس از سال‌ها حضور در گروه‌های کارگردانی فیلم‌های سینمایی، زمان ساخت نخستین فیلمتان هم رسید. در این مورد توضیح دهید.

فیلم ساختن مثل میوه‌ای است که باید برسد تا در زمان مناسبی بتوان آن را چید. خیلی سماجت نداشتم که زودتر از این فیلم بسازم. این اتفاق باید بموقع و در شرایط مناسب می‌افتاد. من سال‌ها در سمت‌هایی چون دستیار کارگردانی فعالیت داشتم و همیشه برای خودم این شرط را گذاشته بودم که باید در شرایطی اولین فیلمم را بسازم که اثری موفق باشد. سال‌هاست با خودم کنار آمده‌ام که اگر به این وادی وارد شدم، دیگر جایی برای به عقب برگشتن نیست. ساخت فیلم‌های ویدئویی در این سال‌ها برایم تجربه بسیار خوبی بود و نهایتا کمک زیادی کرد تا بتوانم مستقل عمل کنم.

منتقدان فیلم شما را به عنوان اثری گیشه پسند معرفی می‌کنند،‌ از این تعبیر دلگیر نمی‌شوید؟

از نظر من سینما صنعتی است که باید در همه حال مخاطب خودش را راضی نگاه دارد و البته فیلم هم باید سالم و آبرومند باشد. زمانی که می‌خواستم شیش و بش را بسازم، تنها فکرم کارگردانی یک فیلم مفرح و آبرومند بود و الان هم مدعی هستم که این اتفاق افتاده است. ما در شیش و بش گدایی خنده نکردیم و به هر قیمتی هم دست و پا نزدیم که تماشاگر را بخندانیم. فکر می‌کنم با این چیدمانی که داشتیم، نسبت به دیگر فیلم‌هایی از این دست توانسته‌ایم تا درصد بالایی موفق باشیم.

با انتخاب بازیگران پولسازی چون محمدرضا گلزار و امین حیایی از پیش مشخص بود که فیلم فروش بالایی خواهد داشت. با این انتخاب، تماشاگر عادی سینما شاید به ضعف‌های فیلم توجهی نکند. نظر شما چیست؟

محمدرضا گلزار و امین حیایی بعد از فیلم «کما» تجربه بازی در کنار هم را در فیلم‌های دیگری هم داشتند که چندان موفق نبودند، پس این انتخاب به تنهایی نمی‌توانست تضمین‌کننده فروش فیلم باشد. از سوی دیگر ما عواملی حرفه‌ای را برای پشت دوربین انتخاب کرده‌ایم که برخلاف حرف شما برای این بود که کار بی‌نقص در بیاید. وقتی فیلمنامه را برای بازنویسی به خشایار الوند و پیمان قاسمخانی می‌دهیم، پس مشخص است که ما فقط به ترکیب بازیگران فکر نکرده‌ایم.

زمانی که فیلمنامه محمدرضا گلزار به من پیشنهاد شد، فکر کردم که تا حد زیادی توانایی جذب مخاطب را دارد، این مهم‌ترین دلیل من برای قبول کار بود.

یکی از نکات مثبت فیلمنامه شما این است که بسیار سعی شده شخصیت‌های سامی (محمدرضا گلزار) و داوود (امین حیایی) در تضاد با یکدیگر باشند. انگار هر چیزی را یکی از شخصیت‌ها دارد که دیگری به عمد نباید داشته باشد.

گودرزی: سینما صنعتی است که باید در همه حال مخاطب خودش را راضی نگاه دارد و البته فیلم هم باید سالم و آبرومند باشد. زمانی که می‌خواستم « شیش و بش» را بسازم تنها فکرم کارگردانی یک فیلم مفرح و آبرومند بود و الان هم مدعی هستم که این اتفاق افتاده است‌

این راهکاری است که فیلم را جذاب‌تر می‌کند. این دو از روی عمد در تضاد با یکدیگرند و این هدف من بود که این جذابیت را این گونه به وجود بیاورم. در عین حال این دو شخصیت شباهت‌هایی هم به یکدیگر دارند و ما به ازای آنها را بسیار می‌توان در جامعه دید. سامی از آن دسته آدم‌هایی است که به قول معروف پز عالی دارد و جیب خالی، این شخصیت‌پردازی به تنهایی هم بار طنز قصه را بالا می‌برد. از طرف دیگر داوود با بازی امین حیایی نقطه مقابل شخصیت سامی است. یکی از هدف‌های ما این بود که هر دوی این بازیگران نقشی را ایفا کنند که با تمام کارهای قبلی‌شان متفاوت باشد.

اگرچه این شخصیت‌ها برای این 2 بازیگر جدید هستند، اما در بسیاری از فیلم‌ها ازجمله سن پترزبورگ نیز دیده شده‌اند. چرا این شباهت وجود دارد؟

من هیچ شباهتی میان این فیلم و سن‌پترزبورگ نمی‌بینم. ما آگاه بودیم که شبیه به این قصه و این نقش‌ها قبلا هم ساخته شده‌اند، ‌پس حواسمان بود که از هر آنچه در آن فیلم‌ها استفاده شده است، پرهیز کنیم. حتی این تاکید را به نویسندگانی هم که بازنویسی این فیلمنامه را به عهده داشتند، کرده بودیم. گلزار هم این فیلمنامه را خیلی قبل‌تر از سن‌پترزبورگ نوشته بود و برای همین نمی‌توان گفت ما از روی آن کپی کرده‌ایم.

این فیلم بدون ذهنیت شبیه هیچ اثر دیگری نیست، چراکه اگر با پیش‌فرض قبلی قرار باشد به فیلم‌ها نگاه کنیم، آن وقت است که مثلا همه آثار جنگی شبیه به هم به نظر می‌آیند. ما اتفاقا با اصرار خواستیم از این اتفاق به دور باشیم.

یکی دیگر از نقاط قوت فیلم این است که نمی‌توان برخلاف نمونه‌های مشابه ، ادامه‌اش را حدس زد . در این باره توضیح دهید.

از همان ابتدا سعی کردیم این ویژگی فیلمنامه گلزار را در بازنویسی پررنگ کنیم. اساس فیلمنامه بر این روال بود که هیچ حدسی درباره آن نمی‌شود زد. حتی در هر فصلی هم که جلو می‌رویم آدم‌هایی وارد داستان می‌شوند که در ادامه خیلی بیننده آنان را نمی‌بیند. حتی قصه عشقی هدف ما نبود، چراکه قصه ما داستان سامی و داوود است و ورود پانیذ (با بازی آنا نعمتی) در واقع داستان سوم فیلم ماست.

اتفاقا شخصیت پانیذ کمکی به روند داستان نمی‌کند. نه معرفی درستی از آن می‌شود نه مشخص می‌شود که چرا این شخصیت در نهایت به عنوان یک پلیس معرفی می‌شود.

با نظرتان موافق نیستم ، اتفاقا روی شخصیت پانیذ خیلی کار کردیم. از ابتدا نمی‌خواستیم خیلی دست این شخصیت را برای بیننده رو کنیم، برای همین هم از ابتدا او را در قالب یک رمال به مخاطب نشان دادیم. اگر زودتر از اینها نشان می‌دادیم که پانیذ پلیس است، قصه خیلی از جذابیت‌هایش را از دست می‌داد.

آیا در ادامه همین راه را در فیلمسازی ادامه خواهید داد یا به سمت ژانرهای دیگری می‌روید؟

اگر منظورتان کار بعدی باشد که فعلا قرار است تا پایان امسال نسخه دوم «شیش و بش» را با نام «جفت شیش» بسازیم. بعد از آن را هم باید ببینیم که چه شرایطی پیش می‌آید.

شبنم مدنی
جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها