یادداشت

بازی با اسناد

سایت ویکی لیکس که با انتشار 92 هزار سند از جنگ افغانستان بلوایی رسانه‌ای را به راه انداخته بود این بار 400 هزار سند از جنگ عراق را منتشر کرد.
کد خبر: ۳۶۱۸۶۶

هر چند که این اسناد افشاگر بخش‌هایی از جنایات و اقدامات آمریکا در عراق است اما همچنان ابهاماتی در مورد این اسناد مطرح است. سوالاتی نظیر ، چگونه این اسناد از پنتاگون خارج شده است، ویکی لیکس چگونه 400 هزار سند را گردآوری کرده است، چرا پنتاگون پس از افشای اسناد جنگ افغانستان با ویکی لیکس برخورد نکرده و اجازه انتشار اسناد عراق را داده است ، چرا این اسناد در آستانه انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا انتشار یافته ، چرا این اسناد اشاره‌ چندانی به سیاست‌های دوران اوباما در عراق نداشته و بیشتر به عملکرد بوش معطوف بوده است ، چرا در این اسناد ادعاهای آمریکا علیه کشورهای منطقه تکرار شده است ، چرا رسانه‌ای غربی به بایکوت افشاگری ویکی لیکس نپرداخته در حالی که رسانه‌های غربی حتی از انتشار عکس‌های جنگ عراق و افغانستان منع شده‌اند و دهها سوال دیگر همچنان در قبال افشاگری ویکی لیکس مطرح می‌باشد.

هر چند که برخی ناظران سیاسی بر نقش کهنه سربازان مخالف جنگ و نیز تحرکات امتیازگیرانه صهیونیست‌ها از دولتمردان آمریکا در افشای این اسناد تاکید دارند اما بررسی روند تحولات داخلی آمریکا و سیاست‌های دولتمردان کاخ سفید ، نقش مقامات ارشد دستگاههای سیاسی و اطلاعاتی آمریکا را در این افشاگری بیش از پیش تقویت کرده است.

اولا ، کاخ سفید به دنبال بالابردن فضای امنیتی کشور به بهانه‌ تامین امنیت بویژه در فضای سایبری است. افشای اسناد محرمانه جنگ هر چند یک رسوایی برای سیا و پنتاگون است اما می‌تواند توجیه کننده افزایش فعالیت‌های اطلاعاتی آنها برای تشدید محدودیت‌های فردی بویژه در فضای سایبری باشد که در دکترین راهبردی آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی حتی ناتو مطرح شده است. انتشار این اسناد انحراف افکار عمومی از بحران اقتصادی به امور حاشیه‌ای را به همراه دارد که برای اوباما مهم می‌باشد.

ثانیا، انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا در حالی11 آبان برگزار می‌شود که دموکرات‌ها با چالشهای بسیاری در برابر جمهوریخواهان مواجه هستند. انتشار اسنادی از جنایات آمریکا در عراق در حالی که بانی آن یک جمهوریخواه بوده (بوش) در شرایطی که مردم آمریکا به دنبال ناجی صلح می‌باشند می‌تواند تا حدودی شرایط انتخاباتی را به نفع دموکرات‌ها تغییر دهد.

ثالثا، انتشار اسناد ویکی لیکس در حالی که راه را برای مداخلات جدید آمریکا در عراق فراهم می‌سازد با مطرح کردن برخی ادعاها علیه دولت مالکی به دنبال بحران سازی جدید در روند تشکیل دولت جدید عراق است. شکست ائتلاف شیعیان و تقویت گروههای حامی غرب از اهداف این طرح است. نکته مهم آنها با تاکید بر صحت این اسناد خود منتشره تلاش می‌کنند تا اصل تشکیل کمیته‌ بین المللی مستقل در مورد جنگ عراق را در حاشیه قرار دهند و چنان وانمود کنند که این اسناد برگرفته از تمام حقایق عراق است در حالی که در همین اسناد بسیاری از آمار نظیر آمار درصد کشتار غیر نظامیان به حداقل تقلیل یافته است.

رابعا ، از نکات قابل توجه در اسناد مذکور تکرار ادعاهای آمریکا در قبال کشورهای همسایه عراق است چنانکه در اسناد گذشته ویکی لیکس در مورد افغانستان نیز ادعاهای مشابهی مطرح شده بود. اکنون این سناریو مطرح است که آمریکا با استفاده از ویکی لیکس به دنبال امتیاز گیری از کشورهای منطقه باشد.

خامسا ، از دیگر مسائل مطرح در اسناد مذکور انحراف افکار عمومی از تحولات فلسطین ، عراق و جنگ افروزی‌های آمریکا در نقاط مختلف جهان است که در شرایط کنونی برای صهیونیست‌ها و آمریکا مهم می‌باشد. البته بسیاری از ناظران سیاسی با اشاره به نقش صهیونیست‌ها در افشای این اسناد ، امتیازگیری از دولتمردان جمهوریخواه و دموکرات آمریکا را از دیگر خواسته‌های صهیونیست‌ها در کنار انحراف افکار عمومی از تحولات فلسطین می‌دانند.

به هر تقدیر این اسناد با هر عنوان و از طریق هر گروه یا تشکلی که منتشر شده باشد بیانگر یک اصل اساسی است و آن واهی بودن اشغال عراق و ابعاد گسترده‌ای از جنایات صورت گرفته توسط اشغالگران این کشور است هر چند که دولتمردان آمریکا تلاش می‌کنند تا از مسئله افشای این اسناد برای رسیدن به برخی اهداف خود بهره برداری کنند.

قاسم غفوری-جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها