پیشخوان

جنگ 3 تریلیون دلاری

دو اقتصاددان معروف دانشگاه‌های آمریکا با انتشار کتابی جنجالی، هزینه‌های سرسام‌آور اشغال عراق و افغانستان توسط آمریکا را افشا کردند. جوزف ایی استیگ‌لیتز برنده جایزه نوبل در اقتصاد از دانشگاه کلمبیا و بیلمز از دانشگاه هاروارد، با انتشار کتابی به نام «جنگ 3 تریلیون دلاری» در یک برآورد خوش‌بینانه از هزینه‌ جنگ عراق، ادعا کرده‌اند ادامه‌ اشغال عراق هر ماه بیش از 12 میلیارد دلار برای آمریکا هزینه در بردارد. این کتاب توسط علی‌اکبر جعفری ترجمه شده و انتشارات همشهری با همکاری مرکز ملی مطالعات و سنجش افکار عمومی آن را منتشر کرده است.
کد خبر: ۳۲۶۱۵۹

نویسندگان کتاب تخمین زده‌اند که ادامه‌ اشغال عراق و افغانستان تا سال 2017 به رقمی بیش از 7‌/‌1 تا 7‌/‌2 تریلیون دلار هزینه نیاز خواهد داشت. این در حالی‌ است که در صورت سرمایه‌گذاری این رقم، سود آن حدود 816 میلیارد دلار خواهد بود.

جالب این که این هزینه‌ها بدون در نظر گرفتن هزینه‌هایی است که در دیگر نقاط جهان طی جنگ خرج می‌شود و حتی مبالغ هزینه شده در شروع جنگ برای بمباران مناطق شهری، مدارس، بیمارستان‌ها، کارخانجات و تاسیسات زیربنایی در این برآورد در نظر گرفته نشده است.

به گفته سخنگوی صندوق بین‌المللی پول سازمان ملل، هیچ کسی نیست که بتواند صدمات حاصل از جنگ بر مردم عراق را محاسبه کند؛ زیرا آنچه از این جنگ به دست آمده، ویرانی بخش عظیمی از منابع مالی و انسانی و افزایش مهاجرت، بیکاری و معضل آوارگان است که این موارد را نیز باید به فهرست هزینه‌ها اضافه کرد.

استیگ‌لیتز و بیلمز در کتاب خود می‌نویسند که بنا بر اظهارات کنگره تنها هزینه جنگ عراق در سال 2007 برابر با هزینه 12 سال جنگ ویتنام بوده است. بنا بر اخبار منتشر شده توسط اداره بودجه‌ کنگره آمریکا، بودجه جنگ عراق در سال 2008 نسبت به 2004 حدود 155 درصد افزایش داشته و تنها امسال برای حفظ امنیت سربازان آمریکایی از بمب‌های کنار جاده‌ای 17 میلیارد دلار هزینه‌ خرید خودروهای زرهی شده است. بنا بر اظهارات مشابه، شمار سربازان از سال 2009 به طور تدریجی باید از 30 هزار نفر به 55 هزار نفر در سال 2012 برسد. همچنین هزینه نگهداری و درمان مجروحان تا سال 2012 از 9 میلیارد به 13 میلیارد دلار خواهد رسید. هزینه نگهداری معلولان جنگی نیز از 422 میلیارد دلار به 717 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

دو اقتصاددان نویسنده این کتاب همچنین معتقدند بسیاری از هزینه‌های پنهان قابل دسترس نبوده و در یافته‌های آنان لحاظ نشده است. افشای این ارقام در مورد هزینه‌های سرسام‌آور اشغال عراق و افغانستان، بازتاب‌های فوق‌العاده‌ای در جامعه آمریکا داشته است.

بی‌تو هرگز

«اواسط یکی از روزهای فصل بهار حدود ساعت 10 صبح، آسمان ابری و باران نسبتا شدیدی در حال باریدن بود. غرش ابرها و رعد و برق ایجاد دلهره می‌کرد و در عین حال بوی سبزه خیس و عطر گل‌های بهاری با نم باران درهم آمیخته، ‌رایحه دل‌انگیزی مشام را نوازش می‌داد. در این فضای دلپذیر حضور پر از طراوت بهار ناتمام شکوه و زیبایی‌اش بیشتر احساس می‌شد.....»

رمان «بی‌تو هرگز» نوشته ساد نیک چم این گونه آغاز می‌شود. رمانی که بخشی از اصلی‌ترین محورهایش مواجه شدن شخصیت‌های داستان با ماجراهای متعدد اجتماعی و عاطفی است. سادنیک چم با دستمایه قرار دادن مضامینی عاطفی و اجتماعی، لحنی توصیفی را به کار برده و این داستان را از زبان راوی دانای کل روایت می‌کند.

ناشر این کتاب ا نتشارات پیکان است.

خاطره و گفتمان جنگ

در کتابی که پیش رو دارید، چیزی درباره وجوه سیاسی و نظامی جنگ نخواهید خواند. حتی تاریخ به معنای متعارف در بررسی‌های تاریخی، در این کتاب رد و نشانی ندارد. وجود واژه‌هایی چون کنش، کنشگر، ساخت، تعامل و... نیز نباید موجب شود که تصور کنید با نوعی رویکرد جامعه‌شناختی صرف به جنگ مواجه‌اید. همچنان که مطالبی درباره مسائلی چون درد و داغ و فقدان، سوگ و سوگواری، تسلابخشی، یاد و فراموشی و... دلیلی بر رویکرد روان شناختی به جنگ در کتاب حاضر نیست.

7 مقاله این کتاب با در اختیار گرفتن واژگانی چون زبان، اجتماع، ساختارها، ارزش‌ها، باورها، کنش ارتباطی، فرهنگ و... درصددند نشان دهند زبان در کنش ارتباطی و در کاربرد اجتماعی ـ یعنی همان چیزی که از آن به گفتمان تعبیر می‌کنیم ـ چگونه در بافتی به نام اجتماع و در قالبی به نام فرهنگ، ما را به ادراک معانی ویژه‌ای درباره جنبه‌ای از واقعیت (که در این کتاب جنگ مدنظر است) سوق می‌دهند و سپس معرفت ما را درباره آن واقعیت سامان می‌دهند.

«خاطره و گفتمان جنگ» نگاهی فرامنطقه‌ای به مساله جنگ دارد و مقالات هفتگانه کتاب از نویسندگان خارجی است که درباره مساله جنگ از دیدگاه‌های مختلف و در مکان‌های گوناگون بحث می‌کند. «چارچوب مطالعه جنگ و یادبود در سده بیستم» نوشته جی وینتر و امانوئل سیوان، «اشکال خویشاوندی و یادبود پس از جنگ کبیر» از جی وینتر، «تاریخ نگاران: خاطرات شخصی، جمعی و عمومی خشونت و ستمگری جنگ» از استوارت وولف، «تاریخ‌سازی جنگ» نوشته سیمون جونز، «جنگ الجزایر در خاطره جمعی فرانسویان» از آنتوان پروست، «مخالفت با تسلا والتر بنیامین و رد سوگواری» از مارتین جی و «ماهیت انسانی و کارکرد جنگ در تکامل اجتماعی» نوشته پیتر مه بر، فصل‌های این کتاب 427 صفحه‌ای است.

انتشارات سوره مهر خاطره و گفتمان جنگ را با قیمت 5هزار و500 تومان منتشر کرده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها