در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم
متن جمع بندی کنفرانس تهران که امروز یکشنبه در پایان این کنفرانس قرائت شد به این شرح است :
کنفرانس بین المللی خلع سلاح و عدم اشاعه با شعار انرژی هسته ای برای همه، سلاح هسته ای برای هیچکس از 28 تا 29 فروردین 1389 در تهران برگزار شد. در این کنفرانس بسیاری از مقامات عالیرتبه و کارشناسان برجسته از حدود 60 کشور جهان مشارکت داشتند و درباره نگرانی ها و چالش های موجود درباره خلع سلاح و عدم اشاعه سلاح های کشتار جمعی به ویژه سلاح های هسته ای به بحث و تبادل نظر پرداختند.
با توجه به بیانیه ها و مطالب ارائه شده توسط شرکت کنندگان کنفرانس ؛
1- از وضعیت پیچیده موجود در زمینه خلع سلاح و امنیت بین المللی عمیقا ابراز نگرانی نمود و همچنین نگرانی خود را از تداوم وجود سلاح های کشتار جمعی به ویژه سلاح های هسته ای و استفاده یا تهدید به استفاده از این سلاح ها ابراز نمود.
2- بر خلع سلاح هسته ای به عنوان بالاترین اولویت برای جامعه جهانی و لزوم امحاء کامل این سلاح های غیر انسانی در یک ظرف زمانی مشخص اجرای تعهدات خلع سلاحی کشورهای هسته ای بر مبنای معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و اسناد پایانی کنفرانس های بازنگری سال های 1995 و 2000 و تحقق کامل 13 گام خلع سلاحی تعهد شده توسط کشورهای هسته ای تاکید نمود.
3- بر لزوم تلاش مضاعف برای فائق آمدن بر بن بست موجود بر سر راه نائل آمدن به خلع سلاح هسته ای در تمامی ابعادش و ارتقاء چند جانبه گرایی در حیطه خلع سلاح هسته ای و عدم اشاعه تسلیحات هسته ای تاکید نمود.
4- بر لزوم انعقاد یک کنوانسیون جامع، غیر تبعیض آمیز و به لحاظ حقوقی الزام آور برای منع کامل توسعه، تولید، انتقال، ذخیره سازی، استفاده یا تهدید به استفاده از این سلاح ها برای نائل آمدن به جهانی عالی از سلاح های هسته ای با توجه به تجربه انعقاد دو کنوانسیون سلاح های شیمیایی در سال 1992 و کنوانسیون منع سلاح های بیولوژیک در سال 1972 و همچنین ارائه تضمین های امنیتی جامع و غیر تبعیض آمیز تا حصول خلع سلاح هسته ای کامل تاکید نمود.
5- بر نیاز به اقدام در راستای تحقق مناطق عاری از سلاح هسته ای در بخش های مختلف جهان به ویژه در خاورمیانه بر اساس قطعنامه های ذیربط سازمان ملل تاکید نموده و تا حصول چنین نتیجه ای به عنوان یک گام اولیه، پیوستن رژیم صهیونیستی به معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و قرار گرفتن تاسیسات هسته ای آن تحت پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان یک ضرورت اعلام نمود.
6- بر اصول بازگشت ناپذیری، شفافیت و قابل راستی آزمایی بین المللی بودن اجرای توافقات دو جانبه و چند جانبه کاهش سلاح های هسته ای تاکید نمود.
7- بر حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای و لزوم ارتقاء همکاری های بین المللی به عنوان یکی از ارکان معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و بر اساس تعهدات مندرج در ماده چهار این معاهده تاکید نمود.
8- بر اینکه حمله به تاسیسات هسته ای صلح آمیز که پیامدهای منفی عمده ای برای انسانها و محیط زیست دارد مصداقی از تخلف آشکار از حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل است تاکید نمود.
9- نگرانی شدید خود را در خصوص تضعیف رژیم عدم اشاعه تسلیحات هسته ای به دلیل اتخاذ استانداردهای دو گانه و تبعیض آمیز از سوی برخی قدرت های هسته ای به ویژه همکاری برخی کشورهای هسته ای با غیر اعضای NPT و نادیده انگاشتن زرادخانه هسته ای رژیم صهیونیستی ابراز نمود.
10- در مورد دو رده دیگر از سلاح های کشتار جمعی یعنی سلاح های شیمیایی و بیولوژیک نیز بر لزوم پایبندی به تعهدات مربوط به امحاء سلاح های شیمیایی در موعد تعیین شده یعنی سال 2012 و همچنین ضرورت پرداختن به تهدیدات بیولوژیک تاکید شد.
11- با توجه به اهمیت این کنفرانس و نتایج حاصله از آن به عنوان میزبان پیشنهاد می کنیم که نتایج این جلسه به عنوان سند نزد دبیر کل سازمان ملل متحد و دیگر نهادها و سازمان های بین المللی ارائه و ثبت گردد.
12- همچنین با توجه به استقبال شرکت کنندگان نسبت به موضوع این کنفرانس و به منظور بازنگری در خصوص چگونگی پیشبرد اهداف این کنفرانس و حسب ابراز تمایل تعداد زیادی از شرکت کنندگان، دومین نشست کنفرانس خلع سلاح و امنیت بین المللی در نیمه دوم آوریل سال آینده (2011) در تهران برگزار خواهد شد.
ارائه جمع بندی های سه کمیته تخصصی کنفرانس خلع سلاح
جمع بندی سه کمیته تخصصی کنفرانس خلع سلاح و عدم اشاعه تسلیحات هسته ای در تهران با موضوعات راهکارهای عملی، تعهدات بین المللی کشورها و چالش های خلع سلاح در مراسم اختتامیه این کنفرانس ارائه شد.
ابتدا کارشناس ارشد عدم اشاعه سلاح های هسته ای به عنوان رئیس کمیته تخصصی اول گفت: با توجه به نقش ماهواره ها در راستی آزمایی، در حال حاضر 41 کشور در فضا فعالیت دارند که 50 درصد حجم این فعالیت ها در اختیار امریکا است.
باب ریک افزود: امریکا درصدد است برنامه لیزری خود را بهبود بخشد و در بخش پایین جو آن را اجرا کند.
وی گفت: با توجه به اهمیت این برنامه، دیر یا زود بقیه کشورها نیز در صدد دستیابی به آن برخواهند آمد که باید در این باره چاره ای اندیشیده شود.
باب ریک افزود: نباید بین کشورها در دستیابی به فناوری های هسته ای تفاوتی وجود داشته باشد و باید خلع سلاح هسته ای را طبق معاهده ان پی تی، جهان شمول کنیم.
رئیس کمیته تخصصی اول کنفرانس خلع سلاح ابراز امیدواری کرد در کنفرانس بازبینی معاهده ان پی تی که چند روز دیگر در امریکا برگزار می شود، راه های عملی و معقول برای اجرای این معاهده محقق شود.
باب ریک رژیم صهیونیستی را خطر جدی در خاورمیانه دانست و گفت: باید اقدام عملی جدی برای کنترل برنامه هسته ای این رژیم صورت گیرد.
وی در ادامه درباره راهکارهای پیشنهادی در کمیته تخصصی نخست این کنفرانس افزود: در این کمیته اعضا بر نیاز به عدالت و اجرای دقیق معاهده ان پی تی تأکید کردند.
باب ریک اضافه کرد: همچنین اعضای کمیته تخصصی نخست، بر اینکه انرژی هسته ای نباید تهدیدی علیه کشورها باشد و اینکه همه کشورها باید این معاهده را بپذیرند تأکید کردند.
وی با بیان اینکه درباره امنیت و عدم اشاعه تسلیحات هسته ای نیاز به اجماع همه کشورها وجود دارد گفت: عادلانه نگاه کردن در امر خلع سلاح و الزام کشورهای دارنده سلاح به داشتن جدول زمانی خلع سلاح و نیز توجه جدی به تصمیم گیری های آژانس بین المللی انرژی اتمی ازجمله مواردی بود که در کمیته تخصصی نخست بر آن تأکید شد.
علی اصغر سلطانیه رئیس کمیته تخصصی دوم با موضوع تعهدات بین المللی کشورها در زمینه خلع سلاح گفت: در این کمیته نگرانی عمده درباره افزایش سلاح های هسته ای در خاورمیانه که تنها در اختیار رژیم صهیونیستی است، مطرح شد و اینکه رژیم صهیونیستی اجازه بازدید از تأسیسات هسته ای خود را نمی دهد مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
وی افزود: با توجه به خطرهای سلاح های هسته ای که موضوعی بسیار حساس و هشداردهنده است نیازمند برداشتن گام های اساسی درزمینه خلع سلاح هستیم.
سلطانیه جلوگیری از تولید و اشاعه سلاح های هسته ای را یک ضرورت دانست و گفت: باید در این باره تلاش های جهانی و همه گیر صورت گیرد.
نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: در قرآن کریم نشانه هایی مبنی بر منع استفاده از سلاح های کشتار جمعی وجود دارد که این امر دستاورد خوبی برای کمیته تخصصی دوم این کنفرانس بود.
سلطانیه با اشاره به لزوم اقدام کشورها در خصوص معدوم کردن سلاح های هسته ای گفت: اقدام راستی آزمایی بین المللی برای بازبینی به عنوان یک مانع بزرگ درزمینه اعتمادسازی کامل از دیگر مواردی بود که در این کمیته تخصصی به آن اشاره شد.
وی افزود: همچنین در این کمیته تخصصی درباره تبعات مستقیم و غیرمستقیم امنیت بین المللی و جلوگیری از سلاح کشتار جمعی بحث و تبادل نظر شد.
سلطانیه گفت: در کمیته تخصصی دوم درباره اقداماتی که به صورت جمعی یا فردی می تواند درباره خلع سلاح انجام شود نیز بحث شد.
هماهنگ کننده سومین کمیته تخصصی کنفرانس خلع سلاح در تهران با موضوع چالش های خلع سلاح گفت: در این کمیته درباره برداشتن گام های اساسی برای خلع سلاح، بحث های خوبی صورت گرفت.
رودولف بِنیت افزود: در سومین کنفرانس تخصصی، اعضا خواستار اقدامات اساسی کشورها درباره ابتکار عمل های دیپلماتیک برای خلع سلاح شدند.
وی گفت: در این کمیته پیشنهادهایی برای جمع بندی کلی درباره استفاده نکردن از تسلیحات هسته ای ارائه شد. بنیت افزود: نیاز اساسی و اصلی برای استفاده نکردن از سلاح هسته ای و نیاز به تأسیس کمیته دائم در این باره از دیگر پیشنهادهای این کمیته بود.
هماهنگ کننده سومین کمیته تخصصی گفت: مزیت کنوانسیون های بین المللی برای منع سلاح های هسته ای که پیش نویسی هم از این کنفرانس ها در نظر گرفته شده است از دیگر پیشنهادهای مطرح شده در این کمیته بود.
بنیت تصریح کرد: همه اعضای این کمیته بر اینکه کشورهای دارنده سلاح هسته ای باید گام های اساسی برای خلع سلاح بردارند، تأکید کردند.
واحد مرکزی خبر - مهر
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم
گزارش «جامجم» درباره دستاوردهای زبان فارسی در گفتوگو با برخی از چهرههای ادب معاصر
معاون وزیر بهداشت: