آشپزخانه سلامت

سلامتی با سویا

در اوایل که مردم سویا را شناخته بودند، از آن به عنوان غذایی برای طیور استفاده می‌کردند. از 5000 سال قبل در چین، دانه سویا به عنوان یک ماده مغذی شناخته شد و تبدیل به غذای مردم جنوب شرقی آسیا شد. چینی‌‌ها سویا را همراه با برنج به عنوان غذای اصلی خود مصرف می‌کنند. سویا در ایران به نام (لوبیا روغنی) سوژا و دانه سویا معروف است. فرآورده‌های سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه می‌توان از آنها استفاده کرد. شیر سویا، بلغور سویا، سویای بو داده، پروتئین سویا، سُس سویا، سویای تخمیر شده و جوانه سویا از جمله محصولاتی است که از سویا به دست می‌آید. سویا دارای پروتئین بالایی است. پروتئین سویا اسیدآمینه‌های ضروری مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. هنگامی که سویا به همراه برنج مصرف می‌شود، پروتئین آن با پروتئین فرآورده‌های گوشتی برابری می‌کند، در حالی که میزان کلسترول و چربی آن پایین است.
کد خبر: ۲۰۱۴۲۵

درون سویا

100 گرم دانه خشک و رسیده سویا دارای 10 گرم آب، 34 گرم پروتئین، 7/17 گرم چربی، 29 گرم مواد نشاسته‌ای، 226 میلی‌گرم کلسیم، 550 میلی‌گرم فسفر و 4/8 میلی‌گرم آهن است. سویا از نظر ویتامین‌های گروه B بسیار غنی است و دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین1 B، ویتامین2 B، ویتامین3 B، ویتامین A، ویتامین K و ویتامین E است.

خواص سویا

سویا گذشته از این که غذای کامل و سرشار از پروتئین‌هاست هیچ نوع کلسترول مضر و چربی دربرندارد. همچنین مصرف سویا باعث افزایش کلسترول خوب نیز در بدن می‌شود و  ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

مطالعات آماری نشان می‌دهد  مصرف سویا در خانم‌های یائسه از بروز پوکی استخوان در آنها جلوگیری می‌کند. مردان نیز از فواید سویا در این زمینه بی‌بهره نیستند، زیرا مصرف آن استخوان‌ها را محکم کرده، کمبود مواد معدنی را جبران می‌کند و باعث کاهش بیماری آرتروز می‌شود.

سویا دارای فیبر زیادی است. فیبر موجب کاهش وزن، کاهش کلسترول و تری‌ گلیسیریدها و افزایش کارکرد روده بزرگ می‌شود و از سرطان روده بزرگ جلوگیری می‌کند. همچنین جلوی یبوست را می‌گیرد.

نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است؛ زیرا اولا ارزش غذایی زیادی دارد، ثانیا مواد نشاسته‌ای که تبدیل به قند می‌شود در آن کم است.

مصرف سویا باعث بهبود عملکرد پروستات نیز می‌شود. علت این امر این است که سویا حاوی مقادیر زیادی ایزوفلایون است. ایزوفلایون یک نوع آنتی‌اکسیدان برجسته و موثر در جلوگیری از ایجاد غدد سرطانی در پروستات است. پروتئین سویا از ترشح آنزیم‌هایی که باعث تحریک رشد نابهنجار سلول‌های تشکیل‌دهنده پروستات می‌شوند، جلوگیری می‌کند. محققان معتقدند میزان پایین سرطان پروستات در مردان آسیایی به علت استفاده آنها از سویاست.

سویا و یائسگی‌

نشانه‌های یائسگی در نتیجه کاهش استروژن (هورمون زنانه) به وجود می‌آیند. اگر شما جزو مصرف‌کنندگان سویا هستید، زیاد نگران عوارض یائسگی نباشید. تحقیقات نشان داده است  زنانی که هر روز سویا مصرف می‌کنند، حدود 40 درصد عوارض ناشی از یائسگی را از بین می‌برند. سویا دارای موادی است که بدون ایجاد مشکلات ناشی از استروژن (هورمون زنانه که در داروها هم هست) حالت گر گرفتگی را در خانم‌ها کاهش می‌دهد. البته برای داشتن این اثر باید سویا به طور مداوم مصرف شود.

در دوران قبل از یائسگی نیز بسیاری از زنان دچار بعضی اختلالات هورمونی می‌شوند. بررسی‌ها نشان داده مصرف سویا در این دوران نیز، می‌تواند سطح هورمون بدن زنان را تنظیم کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها