امیر نادری‌

تاراج ثروت‌های عراق‌

اقدام روز گذشته کمیته نیروهای مسلح سنای امریکا که با ارسال یادداشتی برای سازمان حسابرسی کل این کشور خواستار مشخص شدن چگونگی هزینه شدن درآمدهای نفتی عراق شد توجه بسیاری از رسانه‌ها را به خود معطوف کرده است.
کد خبر: ۱۶۳۹۱۴
در این یادداشت به افزایش قابل توجه درآمدهای نفتی عراق طی دو سال گذشته بدلیل رشد بهای نفت در بازارهای جهانی و افزایش تولید نفت در این کشور اشاره شده و در ادامه با توجه به کندی روند نوسازی زیرساخت‌های عراق پیشنهاد حسابرسی چگونگی هزینه شدن درآمدهای نفتی عراق مطرح شده است.

عراق در سال مالی منتهی به پنجم مارس سال جاری میلادی حدود 41 میلیارد دلار از محل فروش نفت درآمد کسب کرده که براساس یکی از قطعنامه‌های سازمان ملل در سال 2003 میلادی که در آن دولت عراق متعهد به هزینه کردن 25 درصد بودجه کشور در امور عمرانی و نوسازی زیرساخت‌های اقتصادی و اجتماعی کشور شده است 10 میلیارد دلار از آن به امور زیربنایی اختصاص یافت.

در چارچوب این توافقنامه این وجوه به صندوق توسعه عراق واریز می‌شود که تحت نظر هیاتی نظارتی و مشورتی بین‌المللی انتصابی از سوی سازمان ملل متحد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این هیات علاوه بر صندوق توسعه عراق، نظارت بر چگونگی هزینه شدن منابع مالی به جای مانده از برنامه نفت در برابر غذای دوران حاکمیت صدام و دارایی‌های توقیف شده عراق در آن دوران را هم بر عهده دارد.

در واقع دارایی‌های صندوق توسعه عراق نزد خزانه‌داری کل ایالات‌متحده در نیویورک است و در عمل این امریکایی‌ها هستند که نظارت بر نحوه هزینه شدن این بودجه را بر عهده دارند.

وزارت امور خارجه ایالات‌متحده مجموع ذخایر صندوق توسعه عراق را در آغاز سال جاری میلادی 12 میلیارد دلار اعلام کرد. این گزارش در حالی منتشر شد که وضعیت معیشتی اکثر مردم عراق هنوز بحرانی است و بیشتر شهروندان عراقی حتی از دسترسی به امکانات اولیه‌‌ای همچون جریان مداوم و پایدار برق، آب آشامیدنی سالم و خدمات شهری مناسب محروم هستند.

هر چند امریکایی‌ها ادعا دارند اهمال دولت عراق در هزینه کردن بودجه عمرانی کشور راهی جز اقدام موازی امریکایی‌ها در این راستا باقی نگذاشته لیکن به نظر می‌رسد باید به دنبال واقعیت‌های پشت پرده بسیاری به عنوان علل واقعی مبهم شدن نحوه تاراج ثروت عراقی‌ها بود. نکته تناقض‌آمیز این که عراقی‌ها اساسا به بودجه توسعه و عمران این کشور دسترسی ندارند که امکان بروز مواردی چون اختلاس و سوء‌استفاده از این بودجه از سوی آنها وجود داشته باشد.

از دگر سو این نکته هم که امریکایی‌ها به علت اهمال یا ناتوانی عراقی‌ها در اجرای پروژه‌های عمرانی از جیب خود برای رشد و توسعه عراق تحت اشغال هزینه کنند هم غیرقابل باور به نظر می‌رسد.

به گمان برخی کارشناسان، اصرار امریکایی‌ها بر ناتوانی عراقی‌ها در نوسازی زیرساخت‌های این کشور برگرفته از تلاش واشنگتن برای تراشیدن دلیلی برای ادامه اشغال عراق، مبهم نگاهداشتن وضعیت دارایی‌های عراق و توقیف عملی میلیاردها دلار نقدینگی دولت عراق نزد بانک‌های امریکایی است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها