آیا هتلدارها زمینگیر می شوند؛

یکسان سازی تعرفه هتلها برای گردشگران داخلی و خارجی گرچه هنوز در حد پیشنهادی از سوی معاونت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری باقی مانده
کد خبر: ۱۵۱۱۶۹
و اجرایی نشده است ، اما بسیاری از هتلداران و سرمایه گذاران صنعت هتلداری از اجرایی شدن آن بشدت ابراز نگرانی می کنند.
به گزارش خبرنگار ما، در حال حاضر 620 هتل با درجات مختلف در سراسر کشور وجود دارند که نرخ تعرفه دریافتی 50 درصد آنها دوگانه است ، به طوری که در این هتلها نه تنها وجه دریافتی از گردشگران خارجی به دلار محاسبه می شود، بلکه این میزان گاه چند برابر مبلغی است که از گردشگران داخلی گرفته می شود.
با این حال ، برخی هتلداران تصمیم معاونت گردشگری برای یکسان سازی تعرفه گردشگران داخلی و خارجی را اقدامی شتابزده و غیرکارشناسی می دانند و معتقدند یکسان سازی تعرفه ها، به ضعف گردشگری داخلی و ورشکستگی هتلداران منجر می شود.
به گفته محمدعلی فرخ مهر، رئیس اتحادیه هتل و هتل آپارتمان های استان تهران ، تصمیم سازمان گردشگری برای یکسان سازی تعرفه ها به معنای افزایش تصدیگری دولت و محدود کردن سرمایه گذاران بخش خصوصی است.
او درباره اختلاف تعرفه دریافتی از گردشگران داخلی و خارجی می گوید: نرخ واقعی همان مقداری است که از گردشگران خارجی می گیریم و در واقع هتلداران به گردشگران داخلی تخفیف می دهند.
براساس قوانینی که در سال 1371 از سوی دولت وضع شد، هتلهایی که پس از این سال ساخته می شوند، از شمول قیمتگذاری خارج می شوند. این سیاست دولت که به منظور قوت یافتن صنعت هتلداری اعمال شده ، مقبول افتاد و سرمایه گذارانی جدید وارد این صنعت شدند.
فرخ مهر، دخالت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری را در تعرفه گذاری ناپسند می داند و توضیح می دهد: معاونت گردشگری نمی تواند و نباید خلاف قواینن مصوب گذشته رفتار کند؛ چون با زیرپا گذاشتن قوانین مصوب ، سرمایه گذاران را نسبت به قول و قرارهای دولت بی اعتماد خواهد کرد.
وی می افزاید: تعیین تعرفه ای یکسان برای گردشگران داخلی و خارجی ، سبب کم شدن گردشگران داخلی می شود.
او با اشاره به این که حتی در یک شهر دو هتل هم رده ، از نظر سطح ارائه خدمات مثل یکدیگر نیستند، ادامه می دهد: یکسان کردن تعرفه ها سبب می شود هتلهایی که تاکنون خدمات بیشتری ارائه کرده اند، این روند را متوقف کنند تا متضرر نشوند.
وی می افزاید: هتلداران برای جلوگیری از زیاندهی پس از یکسان کردن تعرفه ها، به تعدیل نیروهای شاغل در هتلها اقدام می کنند که بیکاری تعداد زیادی از شاغلان در صنعت هتلداری را درپی خواهد داشت.
رئیس اتحادیه هتل و هتل آپارتمان های استان تهران با اشاره به ورشکستگی احتمالی هتلداران پس از اجرای این طرح ، اظهار می کند: کسانی که در حال ساخت هتل هستند، قادر به پرداخت اقساط وام دریافتی از بانکها نخواهند بود؛ چرا که طرح توجیهی آنها بر مبنای تعرفه غیریکسان برای گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
برخلاف گفته های فرخ مهر، هنوز هم معاونت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری بشدت از این طرح حمایت می کند.
اکبر فرهیخته ، مدیرکل امور مراکز و خدمات گردشگری و استانداردسازی بارها در گفتگو با «جام جم» تاکید می کند: این مساله ، کاملا درون سازمانی است و لزومی ندارد آن را رسانه ای کنید! با هوچی گری کار به جایی نمی رسد!
او تصمیم معاونت گردشگری را برای یکسان سازی تعرفه دریافتی از گردشگران داخلی و خارجی به مهمان نوازی مربوط می داند و می پرسد: چرا باید از میهمانمان هزینه ای در ازای یک شب اجاره اتاق هتل دریافت کنید که با تعرفه اقامت در هتل هیچ یک از کشورهای هم رده خودمان تناسبی ندارد؛!
وی می افزاید: مسلما هزینه ای که پیش بینی می کنیم ، نسبت به تعرفه دریافتی از گردشگران داخلی کمتر خواهد بود، تا گردشگری داخلی ضعیف نشود.فرهیخته ، یکسان بودن قیمت خودروی پیکان در همه استان های کشور را مثال می زند و ادعا می کند: اگر قیمت خودرو در همه جا یکی است ، قیمت هتلها هم باید یکسان باشد.
اظهارات مدیرکل امور مراکز و خدمات گردشگری و استانداردسازی در شرایطی صورت می گیرد که گرچه قیمت خودروی پیکان در همه استان ها یکی است ، اما قیمت زمین ، مصالح و کار نیروی انسانی برای ساخت وساز یک هتل در همه استان ها یکسان نیست.
وی ادامه می دهد: قصد نداریم هتلدارها را زمینگیر کنیم. فقط می خواهیم با کاهش تعرفه دریافتی از مسافران خارجی ، گردشگران بیشتری در کشور داشته باشیم.

تعادل تعرفه هتلها

از سوی دیگر اسدالله ژیان رئیس روحانی ، عضو هیات علمی دانشگاه ، مضر یا مفید بودن یکسان سازی تعرفه هتلها را نسبی می خواند. این پژوهشگر با یادآوری این که دو نرخی بودن هتلها نوعی حمایت از سوی دولت است ، در گفتگو با «جام جم» تصریح می کند: توسعه بسیاری از کشورها وابسته به صنعت هتلداری است و توسعه این صنعت در گرو سودی پایدار است که در صورت حداقل مداخله حمایتی دولت محقق می شود.
به اعتقاد رئیس روحانی دو نرخی بودن هتلها امکان تغییر تعرفه ها در فصلهای پرمسافر و کم مسافر را از بین برده است ؛ در حالی که در دیگر کشورها، تعرفه ها در فصلهای مختلف نوسان دارند که این اقدام نوعی حمایت از گردشگران به حساب می آید.
وی تعرفه کنونی هتلهای ایران را قابل مقایسه با کشورهای همسان ایران نمی داند و می گوید: برای افزایش تعداد گردشگران باید تعرفه ها را متعادل کنیم.
با این حال ، رئیس روحانی هم یکسان کردن تعرفه ها را وابسته به موقعیت جغرافیایی و زمانی عنوان می کند و یادآور می شود: باید فهرستی از حداقل و حداکثر تعرفه ای که هتلداران می توانند از مشتری دریافت کنند به آنان ارائه شود و میزان تعرفه های دریافتی بسته به فصل های پرمسافر و کم مسافر و موقعیت مکانی هتلها متفاوت باشد.
وی تعرفه های یکسان را به معنای تعرفه مشابه برای مسافران ایرانی و خارجی معقول می داند، اما با وحدت قیمت در همه هتلهای کشور و حفظ آن در طول سال مخالفت و آن را برای صنعت هتلداری مخرب معرفی می کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید می کند: هتلداران در صورتی می توانند از مداخله دولت در یکسان سازی تعرفه ها انتقاد کنند که از سایر مداخلاتش در صنعت گردشگری ، مانند اعطای وام به سرمایه گذاران این صنعت بی بهره باشند، اما دولت در این بخش نیز دخالت می کند و کسی ناراضی نیست.


مریم یوشی زاده
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها