هیاهو برای هیچ !

بنیامین نتانیاهو ، رهبر حزب اپوزیسیون اسرائیل عاقبت با گذشت 2 هفته از تهاجم جنگنده های رژیم صهیونیستی به سوریه برای اولین بار اقدام ارتش اسرائیل علیه سوری ها را تایید کرد.
کد خبر: ۱۴۸۶۸۶

نتانیاهو دوشنبه هفته گذشته تصریح کرد قبل از این عملیات توسط ایهود اولمرت ، نخست وزیر در جریان آن قرار گرفته بود و از حمایت خود از این عملیات خبر داد. این در حالی است که رسانه های اسرائیلی به شکلی هماهنگ در قبال آنچه شب ششم سپتامبر به وقوع پیوست ، سکوت پیشه ساخته اند. روز ششم سپتامبر وقتی دمشق ادعا کرد قلمرو هوایی این کشور در استان شمالی رقه نقض شده و پدافند هوایی سوریه جنگنده بمب افکن های اسرائیل را ناچار به خروج از حریم این کشور پس از رها کردن تانک های سوخت اضافی و بمب های خود در صحرایی واقع در مجاورت مرزهای مشترک سوریه و ترکیه کرده است خیلی ها شگفت زده شدند. برخلاف رویکرد سوری ها ، ارتش اسرائیل و همچنین رسانه های امریکایی ادعا دارند جنگنده های اسرائیلی هدفی حایز اهمیت را بمباران کرده اند. بر اساس این ادعا جنگنده های اسرائیلی در عملیاتی که از حمایت ایالات متحده برخوردار بوده تاسیساتی محرمانه در شمال شرق سوریه که در آن سوری ها با کمک کره شمالی در حال تولید سلاح هسته ای بوده اند را بمباران کردند. به دنبال طرح این ادعاها سوریه و کره شمالی هرگونه همکاری دو کشور در زمینه تسلیحات هسته ای را رد کردند و پیونگ یانگ با انتشار بیانیه ای تند تهاجم جنگنده های اسرائیلی به سوریه را محکوم کرد. هر دو کشور اصرار دارند آنچه اسرائیلی ها و امریکایی ها در توجیه حمله هوایی اخیر به قلمرو سوریه مطرح می کنند دروغ هایی برای توجیه عملکرد تل آویو است . جاشوآ لاندیس ، استاد علوم سیاسی دانشگاه اوکلاهما که کارشناس امور سوریه است ، می گوید: اردوگاه بازها در واشنگتن از این که کاخ سفید از مواضع تند خود در قبال پیونگ یانگ دست برداشته است ، ناخرسند هستند. می افزاید: این عده خواستار فراهم آوردن زمینه بلااثر شدن توافقنامه گروه شش جانبه برای توقف برنامه های هسته ای کره شمالی هستند.آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از طرح ادعاهای اسرائیل در مورد فعالیت های هسته ای مخفیانه سوریه اعلام کرد این نهاد هیچ اطلاعی از وجود تاسیسات هسته ای در سوریه یا برنامه هسته ای این کشور ندارد. بوتینه شیان ، وزیر امور سوری های جلای وطن کرده ، اخیرا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المنار ضمن رد کردن ادعاهای اسرائیل ، تل آویو را به تلاش برای توجیه تهاجم هوایی خود به سوریه متهم کرد.این اتهام که سوریه با همکاری کارشناسان کره شمالی به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای است ، اصلا موضوع جدیدی نیست . آندروسل ، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده اولین بار در سال 2004 میلادی سوریه را به دنبال کردن برنامه هسته ای مخفیانه با همراهی تامین کنندگانی سایه وار متهم کرد. او تاکید داشت دستگاه های اطلاعاتی ایالات متحده به مدارکی دست یافته اند که موید حضور کارشناسان هسته ای کره شمالی در سوریه است .به گفته امریکایی ها، شبکه تحت مدیریت عبدالقدیرخان ، پدر بمب اتم پاکستان و برجسته ترین دانشمند هسته ای این کشور ، اولین بار سانتریفوژهای گازی و هیدروفلوراید اورانیوم را در اختیار کره شمالی قرار داده بود از طریق سوریه فناوری هسته ای را در اختیار کره شمالی قرار داده بود.
این ادعاها موجب شده بود پاره ای از رسانه های غربی مدعی شوند کره شمالی ، مواد هسته ای خود را در سوریه پنهان کرده است و کیم یونگ ایل ، رهبر کره شمالی قصد دارد به رغم توقف ظاهری برنامه هسته ای این کشور این برنامه را در تاسیساتی محرمانه در سوریه پیگیری کند.
سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (CIA) سه روز قبل از عملیات هوایی اسرائیل علیه سوریه ادعا کرد محموله ای دریایی از کره شمالی وارد یکی از بنادر سوریه شده است . اگرچه در مدارک دریایی این محموله سیمان عنوان شده بود اما امریکایی ها و اسرائیلی ها اصرار دارند این محموله درواقع تجهیزات هسته ای بوده است .جان بولتون ، سفیر پیشین ایالات متحده در سازمان ملل متحد اولین بار در سال 2004 و زمانی که معاون وزیر امور خارجه در امور کنترل تسلیحاتی بود سوریه را به پیگیری جاه طلبی های هسته ای خود با همکاری کره شمالی متهم کرد. این اتهام بخشی از سیل اتهاماتی بود که امریکایی ها در روزهای پس از تهاجم ائتلاف نخست رهبری این کشور به عراق علیه دمشق مطرح می کردند.در ابتدا احتمال ارسال تسلیحات هسته ای صدام حسین ، دیکتاتور معدوم عراق به سوریه مطرح شد. پس از آن که همدستان صدام یکی پس از دیگری دستگیر شدند و هیچ گواهی در تایید این ادعا به دست نیامد ، بولتون اتهام جدید را سر هم کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه اقدام به اعزام بازرسانی به سوریه کرد که با اتمام ماموریت شان اعلام کردند هیچ چیز که موید فعالیت های هسته ای مخفیانه سوریه باشد به دست نیاورده اند.

جنگ لفظی

اسرائیل به دنبال حمله هوایی به سوریه درصدد کاهش تنش ها با دمشق برآمد. اولمرت برای آغاز مذاکرات بدون قید و شرط با سوری ها اعلام کرد و تاکید دارد تل آویو آماده است برای حل و فصل اختلاف عمیق دو طرف که پس از جنگ شش روزه 1967 و اشغال بلندی های جولان دوچندان شده ، مذاکره کند.
اسرائیلی ها با هدف کاستن از تنش ها با سوریه ، بخشی از نیروهای خود را از بلندی های جولان خارج کرده و واحدهای فراخوان شده را به پادگان های صحرای نقب منتقل کردند.
خاویر سولانا ، کمیسیونر ارشد امنیت و سیاست خارجی اتحادیه اروپا ساعاتی پیش از آن که هواپیماهای اسرائیلی حریم هوایی سوریه را نقض کنند پیام ایهود باراک ، وزیر دفاع اسرائیل مبنی بر این که تل آویو برای کاستن از احتمال بروز جنگ با سوری ها از تجمع نیروها در مرزهای مشترک با سوریه خواهد کاست را به اطلاع مقامات سوری رسانده بود.
تحلیلگران سیاسی اعتقاد دارند عملیات نظامی اخیر جنگنده های اسرائیلی با چراغ سبز کاخ سفید و در واقع با حمایت عملی واشنگتن انجام شد چرا که دو طرف امید داشتند با واکنش تند سوری ها راه برای برافروختن آتش جنگ دیگری در خاورمیانه هموار شود اما موضع گیری سوریه در قبال این مساله ، این فرصت را از آنان گرفت.

علیرضا مهرورز
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها