در مقابل فرید براتی ، رئیس ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن بهزیستی معتقد است: مدیریت وزارت بهداشت در مقوله سلامت روان از گذشته با اشکالات زیادی رو به رو بوده است و توجه کافی به این مقوله نشده است به طوری که وزارت بهداشت نتوانسته است به هیچیک از تعهدات خود درباره بیماران روانی طی برنامه سوم و چهارم عمل کند.
وی ادامه می دهد: در 40 سال گذشته با وجود افزایش کمی تختهای بیماران جسمی نسبت تختهای روانپزشکی به کل تختهای بیمارستانی روز به روز کمتر شده است و با وجودی که در قانون توسعه برنامه سوم آمده بود که باید 10 درصد تختهای بیمارستانی به بیماران روانی اختصاص داده شود اکنون حداکثر 5 درصد تختهای بیمارستانی به این بیماران اختصاص دارد.
وی اضافه می کند: در سال 46 ، حدود 10 درصد تختهای بیمارستانی کشور تخت روانی بود ، در سال 52 این میزان به 8 درصد رسید درسال 63 به 7 درصد کاهش نیافت و اکنون فقط 5درصد از مجموع 109هزار تخت بیمارستانی کشور به بیماران روانی اختصاص دارد.
رئیس ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن بهزیستی می افزاید: کاهش میزان خدمات روانپزشکی بویژه خدمات بستری در حالی بود که با توجه به افزایش زندگی شهرنشینی و وقوع جنگ تحمیلی نیاز به این خدمات به طور مرتب در حال افزایش است علاوه بر آن اجرای طرح خودگردانی بیمارستان ها موجب افزایش هزینه خدمات روانپزشکی شد که این امر نیز بسیاری از خانواده های کم درآمد را از دسترسی به این خدمات محروم کرد.
براتی اضافه می کند: سازمان بهزیستی در 4 سال گذشته 2004تخت روانپزشکی با کیفیت خدمات استاندارد و بسیار مطلوبتر از خدمات مراکز تحت پوشش وزارت بهداشت ایجاد کرده است.
ظرفیت نگهداری حداقل هزار بیمار را به صورت نیمه وقت در طول روز به وجود آورده است و این خدمات با کیفیت را، با هزینه هر تخت 125 هزار تومان ارائه می کند در حالی که مراکز درجه 3 وزارت بهداشت همین خدمات را با کیفیت پایین تر با ماهی 457 هزار تومان ارائه می کند. رئیس ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن بهزیستی توضیح می دهد: بر اساس قانون توسعه برنامه سوم ، وزارت بهداشت موظف بود 15 هزار واحد از تختهای بیمارستانی مازاد را به تخت روانی تغییر کاربری دهد، 5هزار تخت روانی جدید باید احداث می شد و قرار بود 460واحد خدمات سلامت روان در کشور ایجاد شود که حتی یک واحد خدمات سلامت روان طی این مدت در کشور ایجاد نشده است . براتی می گوید: مسوولان وزارت بهداشت که معتقدند، سازمان بهزیستی اعتبارات خدمات سلامت روان را از وزارت بهداشت گرفته است به خوبی می دانند که اعتبارات بهزیستی برای این کار از محل اعتبارات خدمات توانبخشی تامین می شود؛ مقوله ای که اساسا وزارت بهداشت وارد آن نمی شود، در حالی که وزارت بهداشت علاوه بر 100 میلیارد تومان اعتباری که برای بیمه افراد بی بضاعت در اختیار دارد 7میلیارد تومان نیز برای مراکز و بیمارستانهای روانی در اختیار دارد. وی توضیح می دهد: سازمان بهزیستی در زمان حاضر 21 هزار و 100 نفر بیمار روانی را تحت پوشش دارد ، 4200 تخت روانپزشکی با کیفیت خدمات استاندارد و بسیار مطلوبتر از تختهای وزارت بهداشت در اختیار دارد ، ظرفیت نگهداری هزار نفر را در روز به وجود آورده و به 16 هزار نفر بیمار روانی نیز کمک هزینه اعطا می کند و برای همه این خدمات از محل اعتبارات توانبخشی 11 میلیارد تومان اعتبار در اختیار دارد.
رئیس ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن می افزاید: وزارت بهداشت به طور کلی خدمات سلامت روان را در حیطه خدمات پیشگیرانه تعریف می کند و به خدمات درمانی و توانبخشی در این حوزه توجه کافی ندارد در حالی که بیماران روانی نیازمند خدمات روانپزشکی ، نمی توانند معطل برنامه ریزی و سیاستگذاری های مدت دار وزارت بهداشت شوند و خدمات پیشگیرانه جوابگوی همه نیازها نیست. براتی می گوید: بنده به عنوان مسوول ساماندهی خدمات بهزیستی به بیماران روانی مزمن حاضرم در هر جا که مسوولان وزارت بهداشت اعلام کنند به مقایسه خدمات «بهزیستی» و «وزارت بهداشت» چه از نظر کمی و چه کیفیت خدمات به بیماران روانی بپردازم و از مسوولان وزارت بهداشت در این حوزه می خواهم به جای آن که با ترجمه کتابهای خارجی به اجرای برنامه های سلامت روان به صورت آزمون و خطا بپردازند ، به واقعیت های جامعه توجه کنند.