نقدی بر ادامه حاشیه‌سازی‌ها در مدیریت شهری و فراموشی اولویت‌ها و مشکلات پایتخت

ترافیک حاشیه

زندگی در تهرانی بی حاشیه و جار و جنجال برای شهروندان این کلانشهر بزرگ، حالا دیگر مدت‌هاست که به یک رویا تبدیل شده ؛ تهرانی که امور شهری‌اش در آرامش و بی حرف و حدیث انجام شود و کسی برای توقف پروژه‌ها و مشکلات ریز و درشتی که مثل بختک روی شهر سایه انداخته، دنبال مقصر نگردد؛ جنجال‌هایی که هرچند وقت یکبار به یک بهانه از راه می‌رسند و به دغدغه تک تک آنهایی که سکان هدایت شهر را در دست گرفته اند و قرار است تهران را از توفان حوادث و اتفاقات به سلامت عبور دهند، تبدیل می‌شوند و در نهایت با ورود یک رقیب جدیدتر، بدون رسیدن به سرانجام به حاشیه رانده می‌شوند.
کد خبر: ۱۱۹۳۵۷۳

حکایت جنجال جدید مدیریت شهری تهران که دیروز توسط چند عضو شورای شهر در یکصدو بیست و چهارمین جلسه شورا مطرح شد، حکایتی است که این بار پای شهردار اسبق تهران را وسط کشیده است؛ حکایتی که باب گله و شکایت اعضای فعلی شورای شهر را از حضور محمدباقر قالیباف که حالا عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است در یک برنامه تلویزیونی باز کرده است!
ماجرایی داغ که سررشته اش به میزان بدهی‌های مدیریت شهری قبلی می‌رسد؛ بدهی‌هایی که به گفته مدیریت شهری فعلی رقمی بیش از 54 هزار میلیارد تومان است و به گفته مدیریت شهری قبلی که حالا خارج از گود اداره پایتخت نشسته، چیزی حدود 16 هزار میلیارد تومان عددو رقم‌هایی با فاصله زیاد که فعلا آتش اختلاف را بین این دو گروه بیشتر از همیشه شعله‌ور کرده است.
توضیحات قالیباف درباره مصوبه‌ها
ماجرای بدهی 54 هزار میلیارد تومانی را شهردار اسبق تهران از بیخ و بن تکذیب می‌کند؛ آخرین‌بار همین دو شب پیش در یک برنامه تلویزیونی فرصت دفاع به او داده شده و محمدباقر قالیباف گفته، بدهی 54هزار میلیاردتومانی دوره گذشته یک دروغ بزرگ است. او این بدهی کلان را تکذیب کرده و گفته هرکسی که نخواهد کار کند و بخواهد در قدرت بماند باید دروغ بگوید و البته مشخص است که منظورش همه آنهایی است که فعلا بر مسند اداره شهر نشسته‌اند.
قالیباف در توضیح بیشتر گفته وقتی شورای چهارم تمام شد ما گزارش‌هایی را در خصوص میزان بدهی‌ها و اموال شهرداری تهران به شورای چهارم دادیم و این موضوع به‌صورت مصوبه شورا درآمد که میزان بدهی‌های شهرداری چقدر است و در نهایت نیز این مصوبه به شورای پنجم ارائه شد و هم‌اکنون نیز اسنادش موجود است که در آن مصوبه، میزان بدهی‌های شهرداری تهران ۱۶هزار میلیارد تومان بود که از آن رقم ۱۴ هزار میلیارد تومان مربوط به طلب شهرداری از دولت است که این موضوع در دوره آقای نجفی شهردار وقت تهران نیز تاکید شد علاوه بر این‌که باید دولت دهم یک میلیارد دلار براساس مصوبه مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام به شهرداری می‌داد که این موضوع نیز محقق نشد.
از توییت تا اظهار نظر رسمی
این اظهارات قالیباف، خیلی زود به گوش اعضای شورای شهر تهران رسید و البته بی‌جواب هم نماند؛ آنقدر که آنها بخشی از زمان جلسه علنی روز یکشنبه خود را برای پاسخ دادن به این اظهارات اختصاص بدهند. مثلا محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به سخنان قالیباف در برنامه تلویزیونی بدون توقف گفت: بخشی از سخنان قالیباف در صدا و سیما غیرمنصفانه و ظلم به شهرداری و شورا بوده و می‌بایست صدا و سیما فرصت پاسخگویی به شورا و شهرداری بدهد و قالیباف نیز اظهارات خود را اصلاح کند. در همین رابطه دیگر عضو شورا که عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی هم هست با یک واکنش توییتری سر صبحی در فضای مجازی درباره این اظهارات گفت: دیوار حاشا بلند است! توییت حسن خلیل‌آبادی البته پای همین دیوار حاشا تمام نشده و او در ادامه نوشته: در دوره گذشته شخصی می‌گفت صدای اعتراض مردم، نوار است و حالا می‌گویند بدهی دروغ است. سری به خیابان بهشت بزنید، تظاهرات مکرر طلبکاران شهرداری دروغگو را مشخص می‌کند. البته بلاتشبیه!
محکومیت به اتهام نشر اکاذیب
این اما همه ماجرای دیروز شورای شهری‌های تهران نبود و محمود میرلوحی که عضو کمیسیون بودجه شورای شهر تهران است در حاشیه همین جلسه از شهردار فعلی تهران یعنی حناچی خواست که بدون درنظر گرفتن ملاحظات، فهرست بدهی‌های شهرداری را منتشر کند.
حکایت اختلاف میرلوحی و قالیباف البته فقط به این جلسه شورای شهر برنمی‌گردد، چراکه ماجرای شکایت قالیباف از این عضو شورا و محکومیت او به اتهام توهین و نشر اکاذیب یکی از خبرهای داغ هفته گذشته تهران بوده است؛ ماجرایی که فعلا به 6 ماه حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق تعزیری برای میرلوحی ختم شده است. در آن سوی این حکم اما نام محمدباقر قالیباف به عنوان شاکی به چشم می‌خورد، شکایتی که قالیباف به خاطر انتشار یک خبر از قول میرلوحی در مردادماه امسال در یکی از خبرگزاری‌ها مطرح کرده است. در این خبر، میرلوحی عنوان کرده بود که شهرداری را با 52 هزار میلیارد بدهی تحویل دادند، پرداخت‌های سال آخر دوران قالیباف همگی خاص بوده است ؛ قائله‌ای که به تشکیل یک پرونده در دادسرا رسید و فعلا رای این پرونده در دادگاه کیفری 2 مجمع قضایی کارکنان دولت تهران، صادر و این عضو شورا را در مورد توهین و نشر اکاذیب مجرم و مستحق مجازات دانسته است؛ رایی که البته به صورت غیابی صادر شده و ظرف ۲۰ روز قابل تجدیدنظر خواهی است.
در جست‌وجوی سند
بحث بدهی بالای 50 هزار میلیاردی از دوره مدیریت محمدعلی نجفی شهردار اول دوره مدیریت جدید شهرداری مطرح شد؛ ادعایی که به گفته شهردار مستعفی تهران، در جلسه علنی 24 دی 96 در صحن شورا، معادل 52 هزار و یکصد میلیارد تومان و معادل سه برابر بودجه سال 96 بوده است.
ادعایی که همان زمان از سوی قدرت
‌ا... گودرزی، معاون سابق معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران تکذیب شد و گودرزی از نجفی خواست که اسناد بدهی 52هزار میلیاردی را منتشر کند.
او با اشاره به این گزارش که نجفی از عملکرد 12ساله مدیریت شهری ارائه کرده بود،‌ گفت: این گزارش کاملا سیاه‌نمایی است و انصاف در آن رعایت نشده بود.
معاون سابق شهردار تهران با تاکید بر این‌که کل بدهی شهرداری تهران در دوره قبل 16 هزار میلیارد تومان است، گفت:‌ نمی‌دانم 52 هزار میلیارد تومان را از کجا آوردند و طبق چه سندی اعلام می‌کنند بهتر است اگر اسناد این بدهی‌ها را دارند بر روی سایت‌های رسمی شهرداری بگذارند تا مردم آنها را ببینند.
معاون سابق شهردار تهران گفت:‌ اعلام شده پروژه‌های نیمه‌تمام نیز جزو دیون هستند. من اعلام می‌کنم پروژه‌های نیمه‌تمام سرمایه‌های شهر هستند و جزو دیون حساب نمی‌شوند. دیون چیزی است که باید ثبت شود و حسابرس آن را تأیید کند. لطفا مسؤولان با سند حرف بزنند. بنده قاطعانه و با سند اعلام می‌کنم کل بدهی 16هزار میلیارد است نه 52 هزار میلیارد تومان. گودرزی با بیان این‌که اعلام شده در 12سال گذشته 283 هزار میلیارد در شهر هزینه شده است، یادآور شد: اسناد را بیاورند و با سند حرف بزنند. در 12 سال گذشته از سال 84 تا پایان 95، 112 هزار و 311میلیارد تومان درآمد و بودجه شهرداری تهران بوده و تقریبا همین اندازه هزینه شده که سندهای آن موجود و به نجفی ارائه شده است.
نظارت همه جانبه اعضای شورای چهارم بر عملکرد شهرداری
از دوره نجفی تا حالا که نوبت هدایت شهر به حناچی رسیده است، چندماه بیشتر نگذشته اما به 52هزار میلیارد آن موقع، فعلا دو میلیارد اضافه شده و رقم بدهی به گفته اعضای شورای شهر به بیش از 54هزار میلیارد رسیده است.
ابوالفضل قناعتی، عضو سابق هیات رئیسه شورای شهر تهران، نسبت به همین موضوع واکنش نشان می‌دهد و به ما می‌گوید: امروز عصر فناوری و ارتباطات است؛ عصری که تمام اطلاعات مالی هر شرکت یا وزارتخانه‌ای به صورت شفاف و روشن می‌تواند مورد حسابرسی قرار بگیرد و نمی‌شود درباره یک موضوع مشترک دو نظر مختلف، آن هم به این شکل وجود داشته باشد.
قناعتی می‌افزاید: من از مسؤولان حقوقی کشور می‌خواهم از هر دو طرف این ماجرا بخواهند اسنادشان را منتشر کنند؛ چون بحث آبروی افراد و اعتبار مدیریتی شان مطرح است.
عضو سابق شورای شهر تهران تاکید می‌کند: تمام اطلاعات حساب‌های مالی شهرداری با مدارک و مستنداتش برای شورای چهارم کاملا مشخص بوده و همان‌طور که می‌دانید در شورای چهارم هم جریان اصولگرا وجود داشت و هم اصلاح طلب و هر دو جریان بر فعالیت‌های مالی شهرداری قبلی نظارت می‌کردند و امکان تخلف وجود نداشت.
قناعتی پیشنهاد می‌دهد در یک جلسه مشترک هرچه زودتر به این مشکل رسیدگی شود و یک بار برای همیشه بحث بدهی شهرداری قبلی که از ابتدای دوره مدیریت جدید مطرح بوده، بسته شود.

شهری که فراموش شده است

در گیر و دار این اختلاف‌ها و ادعاهای دو گروهی که فعلا مقابل هم قرار گرفته‌اند، تهران مانده است و انبوه مشکلاتش. شهروندان تهرانی مانده اند و شهری که نه خبری از برنامه‌های عمرانی درآن است و نه برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی. موضوعی که باعث می‌شود حسن بهرام‌نیا، عضو هیات رئیسه فراکسیون شهری مجلس شورای اسلام درباره اش به ما بگوید: آنچه امروز شهروندان از مسؤولان شهری توقع دارند، دادن سرویس مناسب به آنها در قبال وجوهی است که برمبنای قانون و مصوبه باعنوان عوارض و... دریافت می‌کنند.بر همین اساس هر شهروندی در قبال عوارض مختلفی که می‌پردازد این انتظار معقول را دارد که خدماتی مناسب دریافت کند و شهرداری هم ملزم به ارائه سرویس در حد و تراز فرهنگی شهر است.
این نماینده مجلس تاکید می‌کند: به نظر من شهرداری باید تلاش بیشتری بکند تا پاسخگوی نیازهای شهروندان باشد؛ چراکه شهر یک موجود زنده است و به پیرایش آرایش، ساماندهی و خیابان‌سازی نیاز دارد. همه اینها بر روح و روان مردم تاثیر گذار است، یکی از وظایف شهرداری‌ها رسیدگی به همین موضوع است؛ موضوعی که هم به عقیده این نماینده مجلس و هم به عقیده کارشناسان شهری فعلا به فراموشی سپرده شده است، اتفاقی که بیش از همه دودش به چشم تهران و شهروندان تهرانی می‌رود.

قضاوت با مردم

حسین قربان‌زاده

مشاور سیاسی محمدباقر قالیباف

درخصوص اعتراض برخی مسؤولان مدیریت شهری فعلی به سخنان دکتر قالیباف درباره بدهی‌های شهرداری، چند موضوع را باید از هم تفکیک کرد؛ آیا شهرداری دوره گذشته بدهی داشته است؟ بله حتما داشته است. این را از این جهت باید گفت که برخی اعضای شورای شهر فعلی پاسخ‌ها و روشنگری درباره میزان و نوع بدهی‌ها و مقایسه آنها با طلب‌های شهرداری را به منزله تکذیب بدهی دانسته و تجمع پیمانکاران را گواه وجود بدهی اعلام کرده‌اند!کسی منکر بدهی نیست و اساسا نفس وجود بدهی برای یک شهر، مذموم نیست.
شهری که پویا باشد، حرکت داشته باشد، در سه شیفت شبانه روز روی زمین و زیرزمین فعال باشد، حتما بدهی دارد. شهر بدون بدهی شهر مرده است! شهر یخ‌زده و منجمد است! توقع نداشتن بدهی در شهر تهران مانند توقع درباریان قاجار است که حتماً باید کشور را با یک خزانه پر از طلا اداره کرد! دوران این مدیریت‌های قجری گذشته است، حالا کار و تلاش طلاست! مهم آن است که این بدهی در جهت رونق و توسعه، پیشرفت و پویایی شهر باشد نه مانند دولت که کسری بودجه‌اش ناشی از سوءمدیریت و افزایش مضر نقدینگی است. بدهی شهر تهران، اکنون همچون خون تازه در رگ‌های این شهر شده است.
فقط شب‌ها بیش از ۲۸هزار نفر در این شهر در مترو کار می‌کردند. در شرایطی که دو نوع تحریم خارجی و داخلی در دولت‌های نهم، دهم و یازدهم نسبت به شهرداری تهران اعمال می‌شد، این شهر به همت مدیران و کارکنان و پیمانکارانش با کار شبانه‌روزی روی پای خودش ایستاد.
حدود نصف زیرساخت‌های شهر در این دوره ساخته شده و فضای سبز شهر تقریبا دو برابر شده است. ۴۳ درصد بزرگراه‌های شهر تهران معادل ۲۳۱ کیلومتر در یک دهه اخیر ساخته شده است. امروز بالغ بر ۲۴ کیلومتر تونل تنها مخصوص حمل و نقل خودرو در تهران داریم. این در حالی است که خدمات حمل و نقل عمومی در تهران به رغم تحریم‌هایی که اشاره شد، بی‌نظیر بوده است.
در بیش از 20 سال، حدود ۷۵ کیلومتر مترو در تهران ساخته شده اما در دهه گذشته این رقم به آمار نهایی خود یعنی ۳۲۰ کیلومتر رسیده و هشت خط مترو تهران کامل شده است.
در شهرداری روزانه 2000 پیمانکار فعالیت می‌کردند، حتی رفت و روب شهر نیز با پیمانکاران بخش خصوصی بود، بنابراین داشتن بدهی جدید طبیعی است و اشکالی ندارد. اما متاسفانه رقمی را درباره بدهی‌ها مطرح می‌کنند که بارها خلاف بودن آن اثبات شده است.
چنان‌که حتی اعتبار لازم برای اتمام پروژه‌ها را نیز در زمره بدهی‌ها محسوب می‌کنند. محاسبه هزینه اتمام پروژه‌های نیمه تمام به عنوان بدهی هم از عجایب تاریخ حسابرسی جهان است!
مجموع دیون قطعی و ثبت شده شهرداری تهران حدود ۱۶هزار میلیارد تومان شامل مالیات، بیمه، پیمانکاری، بدهی بانک‌ها و سود کارمزد تسهیلات است. در حالی که شهرداری، ۱۹هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار بوده است. در ضمن این دارایی‌هایی که اکنون شهرداری به فروش گذاشته، همان ده هزار و ۵۰۰میلیارد تومان دارایی است که از زمان قالیباف مانده است.
کل املاکی که شهرداری تهران در ۱۲ سال دوره قالیباف براساس مصوبه شورای شهر فروخته حدود ۱۱هزار میلیارد تومان بوده، اما در این مدت ۲۲هزار میلیارد تومان املاک برای شهرداری خریداری کرده است. پس از این منظر، شهرداری تهران نه تنها بدهی ندارد بلکه شاخص‌های منابع مالی آن (در عین حال که دولت چیزی از ردیف‌های بودجه به آن نداده) مثبت است.
ای‌کاش این دوستان به جای خاک پاشیدن به عملکرد گذشته در جهت اداره مطلوب شهر تلاش می‌کردند؛ هر چند مردمی که هر روز در این شهر
رفت و آمد می‌کنند خود بهترین قاضی هستند.

مینا مولایی
جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها