خلأ انسانیت

بیش از 600 نماینده مجلس عوام انگلیس با خودداری از حضور در جلسه اضطراری بررسی بحران یمن و خالی کردن صحن این مجلس کوشیدند مانعی برای مذاکرات تجاری ترزا می ‌که به ریاض سفر کرده بود، ایجاد نکنند.
کد خبر: ۱۰۹۸۸۸۰

به گزارش جام‌جم، پنجشنبه گذشته، تنها یک روز بعد از آن‌که مشخص شد انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا باید حدود 60 میلیارد یورو به این اتحادیه پرداخت کند، ترزا می، نخست‌وزیر این کشور با امید کسب قراردادهای تجاری پرمنفعت و «تقویت روابط تجاری» با شرکای خاورمیانه‌ای کشورش وارد ریاض شد و با وجود درخواست‌های فعالان حقوق بشر، به عربستان برای توقف بمباران یمن و پایان دادن به محاصره این کشور فشاری نیاورد.

هرچند برخی رسانه‌های انگلیسی به نقل از دفتر نخست‌وزیر این کشور می‌گویند خانم می ‌روز پنجشنبه در ریاض خواستار تسهیل محاصره یمن و جلوگیری از بروز فاجعه انسانی در این کشور شده است، اما جرمی کوربین، نماینده پارلمان و رهبر حزب کارگر انگلیس صبح جمعه در صفحه توییتر خود از سکوت ترزا می‌ در ریاض خبر داد و نوشت: سکوت می ‌در جریان سفرش به عربستان سعودی درخصوص محاصره یمن و نقش انگلیس در این جنگ، تاکیدی بر همدستی او در رنج و درد مردم یمن است. او همچنین خواستار پایان محاصره یمن و توقف فروش تسلیحات انگلیسی به عربستان شد.

همزمان، رسانه‌های انگلیسی از برگزاری جلسه اضطراری پارلمان این کشور برای بررسی بحران انسانی در یمن و توجه نمایندگان مجلس عوام به این مساله خبر دادند. این رسانه‌ها گرچه تصویری از جلسه اضطراری روز پنجشنبه منتشر نکردند اما تصاویر بهت‌آوری که کاربران انگلیسی شبکه‌های اجتماعی از صحن تقریبا خالی مجلس عوام دست‌به‌دست کرده‌اند روایت تاسف‌بار دیگری از میزان توجه دستگاه حاکمه انگلیس به مسائل حقوق بشری ارائه می‌کند.
تصاویر منتشر شده از جلسه روز پنجشنبه مجلس عوام انگلیس حاکی از آن است که از میان 650 نماینده این مجلس، کمتر از 40 نفر حاضر به شرکت در جلسه اضطراری بررسی بحران انسانی یمن شدند و باقی نمایندگان شاید ترجیح دادند آسیبی به مذاکرات خانم نخست‌وزیر در ریاض نزنند و 50 میلیارد یورو جریمه خروج از اتحادیه اروپا را به جای جیب مالیات‌دهندگان انگلیسی، از فروش سلاح به عربستان سعودی تامین کنند.

الیزابت کندال، عضو هیات علمی دانشگاه آکسفورد انگلیس در گفت‌وگو با جام‌جم این احتمال را تائید کرده و می‌گوید: نمایندگان پارلمان انگلیس بین وفادار ماندن به متحد دیرینه انگلیس، یعنی عربستان سعودی و هدایت طرف‌های مختلف به سوی یک راه‌حل سیاسی برای یمن، گیر کرده‌اند. خروج از اتحادیه اروپا نیز شرایط را سخت‌تر کرده است، زیرا ما نمی‌توانیم پیامدهای مالی دور شدن از متحدان قدرتمندمان در خارج از اروپا را تحمل کنیم و اکنون بیش از هر زمانی به آنها نیاز داریم.

او درباره حضور تعداد کمی از نمایندگان پارلمان انگلیس در جلسه روز پنجشنبه درباره یمن نیز گفت: این مساله نشان می‌دهد که اکثریت غالب نمایندگان، به اندازه کافی به جنگ یمن اهمیت نمی‌دهند و هرچند شاید نسبت به رنج یمنی‌ها بی‌تفاوت نباشند، اما این مساله در اولویت آنها نیست که این مساله، یک اشتباه است.

کاترین شاکدام، ‌تحلیلگر انگلیسی مسائل یمن نیز با تائید این مساله به «جام‌جم» می‌گوید: انگلیس امروز با هدف بهبود شرایط اقتصادی و تقویت حضور ژئوپلتیکی خود در خاورمیانه، با سران دولتی همسو شده است که به احتمال زیاد در آینده از آنها همسان هیتلر، صدام حسین و دیگر جنایتکاران جنگی یاد می‌شود.

این کارشناس انگلیسی افزود: هر ده دقیقه یک کودک در یمن جان می‌دهد. یمن اکنون دچار دو اپیدمی خطرناک، یعنی وبا و دیفتری شده و مردم گرسنه آن در وضعیتی بحرانی به سر می‌برند.

با این حال، آن‌طور که خانم کندال می‌گوید، نمایندگان پارلمان انگلیس خود را در شرایط تاریخی می‌بینند. اکنون سه هفته است که عربستان سعودی تمامی بنادر یمن را مسدود کرده و مانع از رسیدن کمک‌های بشردوستانه به میلیون‌ها یمنی می‌شود که در شرایط بحرانی به سر می‌برند. شرایط به حدی وخیم است که حتی بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس نیز آن را «بدترین بحران انسانی» توصیف کرده است؛ بحرانی که البته دولت انگلیس نیز در وقوع و ادامه آن نقش دارد.

اوایل ماه نوامبر، روزنامه ایندیپندنت انگلیس در گزارشی فاش کرد که با وجود وخامت شرایط انسانی یمن و بی‌توجهی عربستان به هشدارهای مکرر سازمان ملل، تعداد بمب‌ها و موشک‌هایی که انگلیس از ابتدای یورش عربستان به یمن، به ریاض فروخته، پنج برابر شده است.

براساس این گزارش،‌ انگلیس فقط در دو سال نخست حمله عربستان به یمن، بیش از 1/6 میلیارد دلار سلاح به عربستان فروخته است. این در حالی است که ناظران بین‌المللی بارها گزارش کرده بودند که عربستان در جریان حملات هوایی خود غیرنظامیان را نیز هدف قرار می‌دهد.

گزارش سازمان ملل نشان می‌دهد که حملات هوایی ائتلاف به رهبری سعودی عامل اصلی مرگ هزاران غیرنظامی است و قحطی و بیماری‌های واگیرداری که جان میلیون‌ها یمنی را تهدید می‌کند نیز به‌طور کامل به دلایل انسانی و مداخله عربستان شکل گرفته است. اگرچه سازمان ملل از بیان نقش کشورهای غربی در شکل‌گیری بحران انسانی یمن خودداری کرده است اما ایجاد عامدانه قحطی، ازجمله راهبردهای دیرینه انگلیسی‌ها برای نسل‌کشی و تضعیف مللی است که در برابر توسعه‌طلبی‌های آن قرار گرفته‌اند. قحطی بزرگ ایران در جریان جنگ جهانی اول، قحطی ایرلند، سودان و هند فقط چند نمونه تاریخی از بکارگیری قحطی به عنوان سلاحی جنگی از سوی انگلیس است.

سال گذشته میلادی، وزیر خارجه عربستان سعودی فاش کرد که افسران نظامی انگلیس و آمریکا نیز در اتاق فرمان جنگ عربستان علیه یمن حضور داشته و به فهرست اهداف حملات هوایی سعودی نیز دسترسی دارند؛ اهدافی که در میان آنها می‌توان به بیمارستان‌ها، مدارس و حتی مجالس عروسی و ختم یمن نیز اشاره کرد.

با تمام اینها به نظر می‌رسد منافع مالی همراهی با عربستان به حدی است که دولتمردان انگلیسی نیز همچون آمریکایی‌ها، حتی حاضر به تضعیف امنیت شهروندان خود به سود رابطه با ریاض هستند. اوایل سال جاری میلادی بود که دولت انگلیس به‌طور رسمی اعلام کرد گزارش خود از افراط‌گرایی در انگلیس را با هدف حمایت از عربستان، منتشر نمی‌کند. آن‌طور که رسانه‌های انگلیسی گزارش دادند، این گزارش نقش عربستان سعودی در حمایت مالی از افراط‌گرایان و گروه‌های تروریستی حاضر در انگلیس را مستند کرده است.

قرارداد انگلیسی برای ترمیم چهره عربستان

نقش انگلیس در حمله عربستان به یمن و ایجاد بحران انسانی در آن، به تامین اسلحه، ارائه کمک‌های اطلاعاتی و حضور مستقیم نظامیان انگلیسی در اتاق فرمان جنگ محدود نمی‌شود. انگلیسی‌ها حتی برای ترمیم چهره عربستان در میان افکار عمومی دنیا نیز با ریاض قرارداد بسته‌اند تا درآمد خود از کشتار یمنی‌ها را به حداکثر برسانند. اردیبهشت ماه بود که فاش شد عربستان سعودی با به خدمت گرفتن بزرگ‌ترین شرکت روابط عمومی دنیا، سعی دارد توجه افکار عمومی جهان را از جنایاتی که در یمن مرتکب شده است منحرف و توجه آنها را به جنبه‌های مثبت تشکیل ائتلاف نظامی به رهبری عربستان جلب کند.

براساس گزارش پایگاه خبری «میدل ایست آی»، محمد بن سلمان که آن زمان جانشین ولیعهد عربستان بود، قراردادی را با شرکت انگلیسی «برسون مارستلر»، بزرگ‌ترین گروه بازاریابی و روابط عمومی جهان امضا کرده است تا این شرکت در تبلیغات خود، افکار عمومی دنیا را قانع کند که ائتلاف نظامی به رهبری عربستان به‌دنبال مبارزه و جنگ با تروریسم است. مطالعات مراکز مختلف افکارسنجی‌ حاکی از مخالفت افکار عمومی انگلیس از حمایت این کشور از جنگ عربستان علیه یمن است. با این حال به نظر می‌رسد نظام سیاسی این کشور حاضر به قربانی کردن منافع مادی ناشی از جنگ‌افروزی‌های خاورمیانه و کشتار یمنی‌ها توسط سعودی نیست. سازمان ملل نیز پیش از این اذعان کرده است که برای حفظ کمک‌های مالی عربستان به این سازمان،‌ ترجیح می‌دهد از مداخله جدی در بحران انسانی یمن خودداری کند. در این شرایط، آیا راهی بجز اقدام متحد کشورهای مستقل و اسلامی برای جلوگیری از نسل‌کشی یمنی‌ها باقی مانده است؟

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها