در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
فارغ از این که محصول این فرآیند چگونه غذایی است، انجام این کار نیز شیرین و دلچسب است. حتی اگر یک بار هم آشپزی کرده باشید، لذت آن را چشیدهاید. از آنجاکه غذا خوردن یکی از لذتبخشترین تجربههای زندگی است قطعا آموزش آشپزی نیز به همان میزان جذاب بوده و کمتر شبکه تلویزیونی در جهان را میتوان پیدا کرد که دستکم یک برنامه ویژه آموزش آشپزی نداشته باشد. در میان انواع برنامههای آشپزی که از تلویزیون کشور ما پخش میشود «بهونه» شبکه سه، مخاطبان و علاقهمندان زیادی دارد. شاید مرد بودن سامان گلریز به عنوان آموزشدهنده و مجری این برنامه یکی از دلایل مهم این جذابیت باشد.
در کشور ما آشپزی بیشتر به عنوان یک هنر و مهارت زنانه تصور میشود و آموزش آشپزی توسط یک مرد میتواند جذابیتهای خاص خود را داشته باشد. ضمن این که توانایی و دانش تخصصی گلریز در حوزه آشپزی را نباید دست کم گرفت. او کارشناس تغذیه است و در این زمینه تحصیلات دانشگاهی دارد. از این گذشته یک برنامه آشپزی صرفا به یک آشپز خوب یا آموزش غذاهای خوشمزه محتاج نیست و بیش از آن به اجرای جذاب و تاثیرگذار آن وابسته است. یک نوع شیرینی و طنازی خاصی در اجرای گلریز دیده میشود که باعث شده برنامه بهونه نسبت به نمونههای قبلی کارهای وی جذاب تر به نظر برسد و آن را از یک برنامه خشک و رسمی آموزشی فراتر ببرد.
به این جذابیت از حیث رسانهای و فرم اجرا باید دکوربندی زیبا و استفاده از رنگهای شاد و گرم را هم اضافه کرد. حتی استفاده از ظروف و ابزار و وسایل آشپزی را نیز نباید دستکم گرفت. استفاده از این وسایل و جذابیت بصری که در شمایل آشپزخانهای، دکور برنامه دیده میشود بسیار چشمنواز است و به عنوان عناصر پسزمینهای به بهتر دیده شدن برنامه کمک میکند. سامان گلریز آنقدر با انرژی و علاقه از انواع غذاها و مراحل تهیه آن حرف میزند که اشتهای مخاطبان را برمیانگیزد و میل به آشپزی را در آنها تقویت میکند. دقیقا مثل باب راس در برنامه لذت نقاشی که فقط نقاشی یاد نمیدهد، بلکه بینندگان برنامه را به نقاشی کردن علاقهمند میکند. این سخن، مصداق همان ضربالمثل چینی است که میگوید به جای این که به دیگران ماهی بدهید ماهیگیری را به آنها بیاموزید. تهیه کننده این برنامه بتازگی خبر داده بهونه در شمایلی جدید و در دکوری سنتی قرار است به آموزش غذاهای ایرانی بپردازد که این تنوع قطعا در جذابیت برنامه و رضایت مخاطب موثر بوده و از تکراری شدن آن جلوگیری میکند. البته قرار است غذاهای بینالمللی هم در کنار غذاهای سنتی ایرانی آموزش داده شود، ولی غذاهایی که با ذائقه ایرانی انطباق بیشتری دارد. شاهرخ معزی، تهیهکننده بهونه در این باره توضیح میدهد: ما از میان غذاهای بینالمللی، غذاهایی را انتخاب میکنیم که با ذائقه ایرانی سازگار باشد. به همین دلیل مجبوریم در محیط قرار بگیریم، غذاها را تست کنیم و همه چیز را بسنجیم تا ببینیم غذاهایی که میخواهیم آموزش دهیم چقدر با ذائقه ما در ایران سازگار است؛ مثلا آموزش غذاهای آسیای شرقی به خودی خود ۱۲ ماه میتواند آنتن برنامه را پر کند، اما ما از بین آنها غذاهایی را انتخاب کردیم که با فرهنگ و ذائقه ایرانی هماهنگ باشد.
واقعیت این است که این برنامه با رویکرد و ساختاری که انتخاب کرده فقط به آموزش آشپزی نمیپردازد و از این طریق فرهنگ و سنن ایرانی و آداب و رسوم قومیتهای مختلف ایرانی نیز به مردم معرفی میشود. ضمن این که از طریق آموزش غذاهای اصلی و سنتی ملل دیگر نیز یک نوع شناخت و مبادله فرهنگی صورت میگیرد که این کارکرد با یکی از ویژگیهای اصلی تلویزیون در مقام یک رسانه که انتقال میراث فرهنگی و آموزش را در دستور کار خود دارد انطباق و همسویی دارد. مثلا در حال حاضر برخی غذاهای هندی یا غذاهای یونانی و آسیای شرقی در این برنامه آموزش داده میشود که میتواند به ایجاد تنوع غذایی در سفره ایرانی کمک کند. در ضمن در حاشیه این آموزش، الگوی مصرف و شیوه تغذیه سالم نیز به مخاطب عرضه میشود که میتواند در اعتلای سلامت جامعه موثر باشد. یکی از ویژگیهای مهم دیگر برنامه بهونه، کوتاه بودن آن به مدت ۱۶ تا ۱۷ دقیقه است که با سرعت عمل بالایی در آموزش آشپزی همراه است. به قول سامان گلریز، مخاطبان امروز تلویزیون واقعا آشپزی آهسته و خستهکننده را دوست ندارند، آنها دوست دارند همه چیز تند سریع و خوشرنگ باشد، آشپزی هیجانانگیز و سریع و جذاب مخاطب را به این کار علاقهمند میکند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی به ایران مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با سیده عذرا موسوی، نویسنده کتاب «فصل توتهای سفید»
یک نماینده مجلس:
علی برکه از رهبران حماس در گفتوگو با «جامجم»: