درخواست ممنوعیت حمل سلاح سرد

چاقو لفاف نازک پوست را می‌شکافد، نوک تیزش در گوشت و ماهیچه فرو می‌رود و می‌رسد به شاهرگ تا خون جهنده و داغ بیرون بزند و کسی در حوضچه‌ای از خون دست و پا زند و جان بدهد، همان‌طور که روح‌الله داداشی، قهرمان بدنسازی به ضرب چاقوی چند ناشناس کشته شد، همان‌طور که دختر دانشجو روی پل مدیریت سلاخی شد، همان‌طور که قربانی میدان کاج جلوی چشم ده‌ها نفر همشهری‌اش از پا در آمد، قتل‌ها همچنان ادامه دارد، چاقوها همچنان تیز و کشنده‌اند و هنوز قانونی برای ممنوعیت حمل سلاح سرد تصویب نشده است و معلوم نیست تا روز تصویب‌شدنش، چند بار دیگر نوک تیز چاقوها گوشت و پوست انسان‌ها را از هم بدراند.
کد خبر: ۴۱۶۵۵۷

سال آخر مجلس

جنایت فراموش نمی‌شود، حتی اگر خبرهای مربوط به آن زیاد باشد، حتی اگر امروز بشنوید قهرمان بدنسازی را با ضربه‌های چاقو به گردن کشته‌اند و روز‌های قبل خبر مرگ دختری دانشجو را با 40 ضربه چاقو در روزنامه‌ها خوانده باشید یا فیلم‌های حوادث فجیع را در اینترنت تماشا کرده باشید، باز هم می‌توانید تک‌تک آنها را با جزئیات به یاد بیاورید و قربانیان‌شان را تصور کنید که چه طور در حلقه‌ای از شاهدان ترسان و مضطرب در خون دست و پا زده‌اند.

جنایت فراموش نمی‌شود، اما چیزهایی هم هستند که شاید فراموش شده باشند مثل لایحه ممنوعیت حمل سلاح سرد که هنوز تصویب نشده است و دیروز سردار احمدی‌مقدم، فرمانده نیروی انتظامی بار دیگر از مجلس خواست آن را به صورت فوریتی تصویب کند، این همان خواسته‌ای است که احمدی مقدم پیشتر هم آن را بارها تکرار کرده است، مثلا سال گذشته که در گفت‌وگوهای رسانه‌ای ابراز امیدواری می‌کرد مجلسی‌ها گوشه‌چشمی به آن داشته باشند و این نه فقط درخواست او که یک مطالبه عمومی است.

اما حرف‌های سردار احمدی‌مقدم دیروز از جنس دیگری بود. دیروز دیگر از آن امید سال 89 خبری نبود و فرمانده نیروی انتظامی در گفت‌وگو با ایسنا، ناامیدانه بر ضرورت تصویب‌ لایحه ممنوعیت حمل سلاح سرد در مجلس تاکید کرد و معمولا در سال آخر مجلس تصویب چنین قوانینی در مسیر عادی سخت است؛ مگر این‌که نمایندگان مجلس با پیشنهادهای فوریتی، بتوانند پاسخگوی بخشی از مطالبات اجتماعی باشند.

سردار احمدی‌مقدم با یادآوری این که پلیس مجری قانون است و حتما تصویب لایحه ممنوعیت حمل سلاح سرد را پیگیری می‌کند، دست به دامن رسانه‌ها برای کمک به تسریع این لایحه شد و اظهار کرد: در این میان نقش رسانه‌ها در برجسته کردن مساله مهم است تا تصویب قوانین، خارج از روال عادی به نتیجه برسد.

او عملکرد قوه قضاییه را در برخورد با حاملان سلاح سرد مثبت ارزیابی کرد و مثال‌هایی از چگونگی مجازات برخی جنایتکاران زد: «در پرونده سعادت‌آباد، مجرم پرونده به دلیل کاربرد سلاح قصاص شد و در پرونده حادثه پل مدیریت نیز با حادثه‌ای که پیش آمده است، اگر خانواده مقتول خواستار قصاص باشند، این اتفاق خواهد افتاد.»

فرمانده نیروی انتظامی توضیح داد: قوه قضاییه نیز در این باره مقصر نیست، چون آنها مجری قانون هستند و اگر قانونی در این خصوص وجود داشته باشد، دادستان‌ها می‌توانند برخورد کنند و اگر وجود نداشته باشد، محملی برای برخورد وجود ندارد!

خون چکه می‌کند از این اعداد!

چرا فرمانده نیروی انتظامی سال‌هاست بر تصویب لایحه ممنوعیت حمل سلاح سرد پافشاری می‌کند؟ برای پاسخ به این پرسش شاید بهتر باشد آخرین آمار نیروی انتظامی را درباره قتل‌های رخ داده در کشور در سال 89 با هم مرور کنیم. سرهنگ محمد مصطفایی، معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی در گفت‌وگو با «جام‌جم» در این زمینه می‌گوید: در سال گذشته حدود 69 درصد از قتل‌ها بدون برنامه‌ریزی قبلی رخ دادند، یعنی فردی که مرتکب قتل شده است هیچ طرح و نقشه‌ای برای جنایت نداشته و در بسیاری از این نمونه‌ها قابل دسترس بودن آلت قتاله برای قاتل، قتل را تسهیل کرده است.

براساس آمارهای مصطفایی 44 درصد قتل‌های کشور به وسیله سلاح سرد انجام شده که این رقم برای شهر تهران 6/59 درصد بوده است که بخشی از آنها نزاع خیابانی بوده و قاتل به آسانی به آلت قتاله دست پیدا کرده است و به عبارتی دیگر شاید اگر ابزار و آلات خطرناک و نامتعارف در اختیار قاتل نبود، بسیاری از این نزاع‌ها به جنایت ختم نمی‌شد.

با سلاح، حتی در دفاع از خود متهم می‌شوید

کارشناسان پلیس می‌گویند میان احساس امنیت کردن و امنیت به معنای واقعی در جامعه فاصله وجود دارد. به عبارتی دیگر ممکن است جامعه‌ای از امنیت نسبی برخوردار باشد و مردم در آن احساس امنیت نکنند یا بالعکس. شاید همین فاصله است که باعث شده، به‌‌رغم متوسط بودن آمار جنایت‌ها در کشورمان نسبت به آمارهای جهانی، گاهی برخی مردم احساس امنیت نکنند و ترجیح بدهند با خود سلاح سرد حمل کنند، اما سرهنگ مصطفایی این قضیه را رد می‌کند و می‌گوید: شمار کمی از مردم عادی با خود سلاح سرد حمل می‌کنند، اما باید بدانند که حتی اگر برای دفاع از خود سلاح سرد حمل کنند، خودشان هم قربانی خواهند شد.آن‌طور که معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی توضیح می‌دهد، نه‌تنها امکان دارد مجرم از سلاح سردی که مردم عادی حمل می‌کنند برای آسیب رساندن به آنها استفاده ‌کند بلکه حتی اگر افراد عادی برای دفاع از خود از سلاح‌شان استفاده کنند، براساس قانون، به دلیل استفاده از سلاح سرد با آنها برخورد می‌شود.

پلیس شب‌ها کجاست؟

شب‌ها پلیس‌ها کمتر به چشم مردم می‌آیند، این حقیقتی است که اگر یک شب دیروقت در خیابان‌های شهر پرسه بزنید آن را بهتر درک خواهید کرد و طبیعی است که مجرمان زمانی را برای فعالیت انتخاب می‌کنند که پلیس در جامعه حضور نداشته باشد، زمانی مانند شب‌ها که یکی از بارزترین نمونه‌های آن قتل داداشی در آخر‌شب است.

اما معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس با این عقیده هم موافق نیست و توضیح می‌دهد: فرآیند وقوع جرم 4ـ3 دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد، و نمی‌شود برای هر کوچه و خیابانی یک مامور پلیس گذاشت، نکته مهم این است که از خود بپرسیم چرا آستانه تحمل مردم ما تا این حد پایین است که نارضایتی‌های کوچک‌شان، ختم به خیر نمی‌شود و به‌جنایت می‌انجامد؟

فراموشی به قیمت جان مردم

مجلس هشتم نیز تا چند ماه دیگر به کارش پایان می‌دهد و بار دیگر نمایندگان، چشم انتظار رای‌های مردمی می‌شوند تا بفهمند، طرفدارانشان تا چه حد عملکردشان را مثبت ارزیابی کرده‌اند. مجلس هشتم به کار خود پایان می‌دهد، اما هنوز کارهای نیمه‌کاره‌ای وجود دارند که نمایندگان کنونی مردم در مجلس آنها را تمام نکرده‌اند.

یکی از فعالیت‌های نیمه‌کاره مجلسی‌ها، لایحه ممنوعیت حمل، فروش و توزیع سلاح سرد است که در سال 86 به مجلس هفتم تحویل داده شد و در آن ضمن معرفی دقیق مصادیق سلاح سرد، مجازات حاملان، فروشندگان و توزیع‌کنندگان آنها نیز مشخص شده است تا برخوردها با این نوع مجرمان از شکل سلیقه‌ای و مقطعی به روالی قانونمند و ریشه‌ای تبدیل شود.

اما با پایان یافتن عمر مجلس هفتم لایحه ممنوعیت حمل، فروش و توزیع سلاح سرد، هم به دست فراموشی سپرده شد و این فراموشی تا امروز که مجلس هشتم نیز در حال پایان یافتن است، ادامه دارد ؛ فراموشی که حاصل آن به قیمت جان بسیاری از هم‌میهنانمان تمام شده است.

مریم یوشی‌زاده
گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها