رنگ آسمان

گونو در راه دریای عمان

با شروع فصل‌های گرم، طوفان‌های حاره‌ای یا گرمسیری هم فعال می‌شوند. در فصل‌های گرم، گاهی استان‌های جنوب شرقی و جنوبی کشور ما هم تحت‌تاثیر فعالیت این طوفان‌ها قرار می‌گیرند که نزدیک شدن این طوفان‌ها به مرزهای جنوب شرقی ما طی این سال‌ها تعجب‌برانگیز بوده است و روندی رو به رشد را نشان می‌دهد. هجوم کم‌سابقه یا حتی بی‌سابقه طوفان حاره‌ای گونو در خردادماه سال 86، باعث تعجب هواشناسان شد و اقلیم‌شناسان از احتمال مرتبط بودن این پدیده با تغییرات اقلیمی جدید در آب و هوای ایران سخن راندند.
کد خبر: ۳۳۲۱۸۵

گونو در زبان بومیان مالدیو به کیفی گفته می‌شود که از برگ‌های درخت نخل ساخته می‌شود. این کیف بزرگ و وحشت‌آور برای مردم منطقه اقیانوس هند تصویری آشنا دارد، چرا که آنها همیشه با آن دست به گریبانند، اما هجوم کیف بزرگ، که از درونش بادهای هراس‌آور، رگبار و رعد‌وبرق‌های توفنده بیرون می‌جهد، برای مردم حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بسی رعب‌آور شد.

گونو در سواحل سیستان و بلوچستان امواج را بیش از 5 متر بلند کرد و سبب درهم شکستن صدها قایق و کشتی ماهیگیری شد. همچنین وزش باد در سواحل جنوبی ایران با سرعتی بین 60 تا بیش از 110 متر بر ساعت همه چیز را درنوردید!

اینک که به نیمه خردادماه نزدیک می‌شویم، باز هم همان قصه نیمه خردادماه 86 در شرف وقوع است، البته با تفاوت‌های بسیاری نسبت به آن روز.

مطابق پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی، بار دیگر طوفان حاره‌ای جدیدی از سمت عرض‌های جنوبی، به سمت جنوب پاکستان در حرکت است که در آن مناطق امواجی با ارتفاع 14 متر! به وجود می‌آورد. البته طبق آخرین پیش‌بینی‌ها این طوفان به سمت جنوب شرق پاکستان و شمال غرب هند تغییر مسیر داده و احتمالا روز جمعه بر روی دهلی نو از بین می‌رود، پس این طوفان نمی‌تواند مانند گونو به خاک ما برسد، اما امواجی با ارتفاع 5‌/‌2 تا 3 متر را طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه به سمت دریای عمان و تنگه هرمز گسیل می‌دارد. همچنین سبب وزش باد شدید، رگبار و رعد و برق در برخی مناطق استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان خواهد شد. البته نباید از نظر دور داشت که پیش بینی حرکت طوفان‌های حاره‌ای کار بسیار مشکلی ‌است و هر لحظه احتمال تغییر مسیر این گونه از طوفان‌ها وجود دارد. به هر حال آنچه مسلم است این‌که اگر شغلتان با دریای عمان در ارتباط است، تا جمعه تور بر میخ دیوار بیاویزید و سکان کشتی را قفل و لنگر بر کرانه ساحل بیندازید.

احسان مرادی / گروه جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها