رویکرد آمریکا به پاکستان

پاکستان در هفته‌های اخیر بار دیگر شاهد تشدید درگیری‌ها میان ارتش و طالبان است. در شرایطی که طالبان با اقدامات گسترده به ویژه در نزدیکی مراکز پلیس،ارتش و دولت مرکزی را با چالش‌های بسیاری مواجه کرده‌اند ارتش پاکستان در اقدامی سراسری عملیات‌ گسترده‌ای را برای مقابله با طالبان در وزیرستان به عنوان مرکز این گروه‌ها آغاز کرد.
کد خبر: ۲۸۷۹۷۷

این جنگ در حالی آغاز شده که نکته قابل توجه در تحولات پاکستان رویکرد آمریکا به این کشور در این مقطع زمانی می‌باشد. در این چارچوب آمریکا از یک سو کمک 5/7میلیارد دلاری برای مبارزه با تروریسم را برای کمک به پاکستان تصویب کرد، اوباما و پنتاگون از ارسال تجهیزات نظامی به پاکستان سخن گفته‌اند و در نهایت جان کری نماینده ارشد کنگره آمریکا در کنار دیوید پترائوس فرمانده نیروهای آمریکایی در خاورمیانه راهی پاکستان شده‌اند. البته پیش از این نیز مقامات نظامی و سیاسی پاکستان در آمریکا با مقامات آمریکایی دیدار داشته‌اند. باتوجه به این روند می‌توان گفت که آمریکا، گرایشی سیاسی ونظامی به پاکستان را آغاز کرده است که نشانگر رویکرد استراتژیک و بلند مدت آمریکا به این کشور می‌باشد.

بررسی روند تحولات نشان می‌دهد که آمریکا با این اقدامات تلاش دارد تا اولا پاکستان را به عنوان متحدی منطقه‌ای جذب کرده تا از ظرفیتهای سیاسی و نظامی آن برای رسیدن به اهداف منطقه‌ای خود به ویژه در قبال افغانستان و حتی چین و هند استفاده کند. ثانیا در شرایطی که آمریکا در افغانستان دورانی بحرانی را سپری می‌کند رویکرد نظامی به پاکستان می‌تواند این کشور را از ظرفیتهای اسلام آباد برای کاهش مشکلات خود به ویژه در زمینه مبارزه با طالبان فراهم آورد. بسیاری از ناظران سیاسی و نظامی تاکید دارند که تحرکات کنونی ارتش پاکستان در وزیرستان برگرفته از توافقات این کشور با آمریکا در مبارزه با طالبان است که در شرایط کنونی برای آمریکا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به هر تقدیر می‌توان گفت که سفر همزمان جان کری و پترائوس به عنوان نمایندگان سیاسی و نظامی آمریکا به پاکستان برگرفته از سیاست و رویکردی فراگیر برای کسب متحدان منطقه‌ای و برخورداری از ظرفیتهای آنها به ویژه برای حل بحران افغانستان است. تقارن این سفرها با سفر دوره‌ای هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا به اروپا و دیدار ویلیام برنز معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا از هند در کنار حضور نمایندگان سیاسی و نظامی آمریکا در آسیای مرکزی و قفقاز را می‌توان نشانگر سیاست فعال آمریکا برای یافتن متحدان جدید در معادلات جهانی به ویژه در قبال افغانستان دانست هرچند که آمریکا تاکنون در تحقق این اهداف چندان موفق نبوده و چالش تامین نیرو و یافتن متحد برای ادامه جنگ افغانستان همچنان مشکلاتی اساسی برای واشنگتن به همراه داشته است.

قاسم غفوری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها