گزارش «جام‌جم» از سیم‌کارت‌های اعتباری‌

مزاحمت‌های بی‌هویت‌

هیچ کس بدون مزاحم تلفنی نیست،هیچ کس!حتی شاید گراهام‌بل هم بدش نمی‌آمد با این اختراع بی نظیرش یک‌بار هم که شده با کسی شوخی کند اما شوخی تلفنی کجا و مزاحمت‌های آزاردهنده کجا و مهم‌تر از اینها پیدا کردن مزاحم.
کد خبر: ۱۹۴۶۴۷
در خصوص تلفن‌های ثابت و تلفن‌های همراه اول شاید بخاطر قدمتشان هم که شده، پیگیری مزاحم یا مزاحمان مشخص و معلوم است اما در ارتباط با تلفن‌های اعتباری که در واقع به شعار «هر ایرانی دو تلفن همراه» نزدیک شده، وضع کمی متفاوت است.

درباره مزاحمت‌های تلفنی به تلفن‌های ثابت و همراه اول ظاهرا هیچ مزاحم تلفنی‌ای نمی‌تواند از دست اداره مزاحمت تلفنی مخابرات فرار کند، اما به خاطر خرید و فروش چند باره تلفن‌های همراه اعتباری و بی‌توجهی به ثبت دقیق صاحب این نوع تلفن‌ها، امکان پیگیری ضعیف می‌شود.

بر اساس قانون، تشخیص مزاحمت تلفنی با شرکت مخابرات است، بنابراین مشاهده شماره مخاطب در نمایشگر تلفن به منزله کشف مزاحمت تلفنی نیست ومساله صرفا با یک شماره تماس قابل پیگیری نمی‌شود. از طرفی، باید صاحب اصلی خط تلفن مورد نظر صاحب هویت واقعی باشد تا بتوان شکایت را پیگیری کرد.

هرچند داوود زارعیان، مدیر کل روابط عمومی شرکت مخابرات در گفتگو با «جام‌جم» تاکید می‌کند واگذاری خطوط اعتباری با روند ثبت و سند انجام می‌شود، اما در بازار خرید و فروش بدون توجه به این مساله خطوط تلفن‌های اعتباری دست به دست می‌شود.

به گفته زارعیان، افراد می‌توانند در صورت داشتن مزاحمت‌های تلفنی خطوط اعتباری به چند دفتر در تهران مراجعه کنند و در شهرستان‌ها نیز از طریق دفاتر بازرسی شرکت مخابرات،مساله را پیگیری کنند.

اما بر اساس  قوانین موجود که صاحب امتیاز هر خط تلفن، از نظر قانون مسوول سوء استفاده‌های احتمالی از تلفن است و آگاهی نداشتن او از بهره‌برداری افراد دیگر از خط تلفن برای ایجاد مزاحمت، مسوولیت او را نفی نخواهد کرد، شاید این روند فرد را به مزاحم واقعی نرساند. در واقع این همان مساله‌ای است که گره ماجرا را بسته نگه می‌دارد و به مزاحم اجازه می‌دهد تا با خرید یک خط اعتباری و بدون ثبت آن به نام خودش با حداقل هزینه مخل آرامش دیگران شود.

اول بازار، بعد پیگیری مزاحم‌

جالب است بدانید آیین‌نامه اجرایی مربوط به مزاحمت‌های تلفنی یکی از این سیمکارت‌های اعتباری یکی دو سال بعد از ورود آن به بازار، از خرداد امسال  ابلاغ و کار اجرایی آن آغاز شده است.

مدیر روابط عمومی این شرکت می‌گوید: مشترکانی که قصد شکایت از مزاحمت‌های تلفنی احتمالی را دارند، می‌توانند از طریق دادسرا و مطرح کردن شکایت خود، این موضوع را پیگیری کنند.

به گفته او، در حال حاضر فقط دفتر تهران این سرویس را ارائه می‌کند که بتدریج در کل کشور توسعه خواهد یافت و به این سمت می‌رویم که تعداد دفاتر را در کل کشور توسعه دهیم.

او می‌گوید: پس از دریافت شکایت، ما با استفاده از تکنیک‌های فنی وقوع مزاحمت را تایید می‌کنیم و بعد از این مرحله و مطابق آیین‌نامه فوق، سیمکارت مزاحمت‌هایی که برای بار اول اتفاق افتاده به مدت یک هفته، مزاحمانی که برای بار دوم این کار را انجام می‌دهند، به مدت 3 ماه و برای دفعه سوم به طور کامل از مزاحم سلب امتیاز می‌شود.

او تاکید می‌کند: مزاحمان باید تعهد اخلاقی و کتبی برای عدم تکرار مزاحمت به ما ارائه کنند.

به گفته او، با ابلاغ این آیین‌نامه پیگیری مزاحمت تسهیل شد زیرا پیش از این، مشترکان باید پروسه زمان‌بندی را طی و برای مطرح کردن شکایت خود به دادگاه مراجعه می‌کردند.

با مزاحمان تلفنی چه کنیم‌

کسانی که مزاحم تلفنی به تلفن‌های ثابت یا همراه اول را دارند،می‌توانند با مراجعه به اولین مرکز مخابرات نزدیک محل سکونت خود، مزاحم تلفنی‌شان را ظرف چند روز شناسایی کنند. به این ترتیب که مشترک ابتدا باید تشخیص دهد که فرد، مزاحم تلفنی است.

البته شماره‌ای که روی دستگاه‌های نمایشگر شماره تلفن می‌افتد، در مخابرات ثبت نمی‌شود و وجهه قانونی ندارد و نمی‌توان به استناد آن، فردی را مؤاخذه کرد. به همین دلیل، مشترک باید به مرکز تلفن محل خود مراجعه کند و  فرمی را پر کند.

مشترک باید فرم درخواست کشف مزاحم را کامل کند و تحویل دهد، سپس برای فرد سیستم کامپیوتری تعریف شده و روی خط تلفنش نرم‌افزاری فعال می‌شود. پس از آن به مشترک آموزش‌هایی داده می‌شود تا زمانی که فرد مزاحم تماس گرفت، او کد مخصوصی را وارد کند و شماره فرد مزاحم ثبت شود. ظرف 24ساعت فرد شناسایی می‌شود و از طرف مخابرات  با او تماس می‌گیرند و برایش اخطاریه فرستاده می‌شود. بار اول تلفن مزاحم برای یک هفته قطع می‌شود، بار دوم 3 ماه و بار سوم تلفن قطع شده و از او سلب امتیاز می‌شود.

بر اساس قانون شرکت مخابرات ایران که  مصوب 36سال پیش است، هر کس از وسایل مخابراتی استفاده غیرمجاز کند، بار اول به او اخطار کتبی داده می‌شود و بار دوم به مدت 15روز ارتباط او قطع می‌شود. در صورت تکرار، اشتراک او بکلی لغو می‌شود.

قانون مجازات اسلامی برای برخورد با مزاحمت تلفنی ماده بخصوصی دارد؛ طبق ماده 641 این قانون، اگر کسی به وسیله تلفن یا دستگاه‌های مخابراتی دیگر مزاحم دیگران شود، علاوه بر اجرای مجازات شرکت مخابرات، به یک تا 6 ماه حبس محکوم می‌شود.

مستوره برادران نصیری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها