
اوایل قرن بیستم، زمانی که دیگر زمینهای کشاورزی و محصولات تولیدیشان، کفاف شکمهای گرسنه جهان را نمیداد، ورود کود و سم شیمیایی برای افزایش محصولات کشاورزی و مبارزه با آفات، توانست انقلابی در کشاورزی جهان به وجود بیاورد.خوشحالی و سرمستی کشاورزان از افزایش محصولات با استفاده از کود و سم شیمیایی موجب شد، استفاده از این مواد خیلی زود جای خود را در کشاورزی جهان به عنوان یک اصل مهم و جدایی ناپذیر باز کند.
اما تنها گذشت زمان توانست راز مخوف کاربرد این مواد جادویی را برملا کند زمانی که به مرور افزایش صعودی انواع بیماریها و بویژه بیماری کشندهای به نام «سرطان» جهان را در بهت و حیرت فرو برد.
آمار سرطان در حالی رو به افزایش است که تا به امروز هم علت قطعی برای ابتلای آن وجود ندارد اما آنچه قطعیت تاثیر آن در ابتلا به این بیماری کشنده به اثبات رسیده وجود مواد شیمیایی در محیط اطراف و بویژه در محصولات غذایی است.بر اساس آمار اعلام شده تنها در ایران سالانه 30 تا 50 هزار نفر بر اثر ابتلا به سرطان جان خود را از دست می دهند که در این میان از سرطان معده به عنوان شایعترین سرطان کشور نام برده می شود؛ بیماری ای که هر 66 دقیقه یک ایرانی را به کام مرگ میکشد.
امروزه «نیترات» موجود در محصولات غذایی به عنوان یک پای ثابت در علل بروز موارد سرطان بویژه سرطان معده مطرح است و عمده این نیترات از طریق استفاده از کود و سم شیمیایی که در پای محصولات کشاورزی ریخته میشود، با مصرف این محصولات به بدن انسان میرسد.
در دهه های اخیر با مشخص شدن مضرات بی پایان سم و کودهای شیمیایی در کشاورزی، با تولد واژه ای به نام محصولات «ارگانیک»، جهان سعی در بازگشت به کشاورزی گذشته خود را دارد.
محصولات ارگانیک حالا دهه ها در جهان و سالهاست در کشور ما رونق پیدا کرده و بسیاری زمین های کشاورزی زیر کشت این محصولات رفتهاند که در آنها از سم یا کود شیمیایی صنعتی استفاده نمی شود.
با توجه به سلامت بالای این محصولات و انتظار استقبال از مصرف آنها سوالی که مطرح است این است که چرا این محصولات هنوز جای خود را در سبد خانوار ایرانی و بویژه خانوارهای استان کرمانشاه که آمار سرطان در آن بسیار بالاست پیدا نکرده اند؟
« در این زمینه فرهنگسازی و آگاه سازی به انداز کافی صورت نگرفته است بنابراین نباید توقع داشت مردم سمت محصولات ارگانیک بیایند» اینها را رئیس انجمن محصولات ارگانیک استان کرمانشاه گفت و ادامه داد: محصولات ارگانیک؛ محصول و تولیدات کشاورزی از مرغ و گوشت تا انواع میوه و سبزیجات است که در آنها از سم و کود شیمیایی استفاده نشده است.
سجاد سنجابی عنوان کرد: در استان کرمانشاه در حال حاضر محصولاتی مانند نخود، محصولات باغی مانند انار و سیب در منطقه اورامانات و حتی مرغ به صورت ارگانیک تولید میشود.
وی افزود: محصولات ارگانیک ظاهر خوب و شفافیت آنچنانی ندارند و معمولا ریز بوده و برخی از آنها حتی «کرم خورده» هستند و این نشان از سلامت آنها و عدم استفاده از کود و سم در آنها دارد.سنجابی به افزایش موارد سرطان در کشور اشاره میکند و ادامه می دهد: یکی از عواملی که در بروز سرطان دخیل است استفاده از سم و کود شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی است و در محصولات ارگانیک این دو مورد حذف شده و قطعا ترویج و افزایش مصرف این محصولات در کاهش آمار سرطان کشور موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: اما با وجود این مساله شاهد عدم استقبال مطلوب مردم از این محصولات هستیم و یکی از دلایل آن شاید قیمت بالای این محصولات باشد.
سنجابی اظهار کرد: عدم استفاده از کود و سم افزایش بهرهوری زمین را کاهش میدهد به طور مثال اگر با استفاده از کود و سم بتوانیم در هر هکتار 10 تن گندم برداشت کنیم، این میزان با حذف سم و کود، به سه تن در هر هکتار برای گندم آبی و یک تن در هر هکتار برای گندم دیم میرسد.
بنابراین کاهش میزان تولید در افزایش قیمت آن موثر است اما این افزایش قیمت با صحت و سلامت محصولات جبران می شود و می ارزد که افراد پول بیشتر بدهند اما غذای سالم مصرف کنند.رئیس انجمن محصولات ارگانیک استان کرمانشاه، عامل دوم در خصوص استقبال اندک مردم از این محصولات را، عدم آگاه سازی و فرهنگسازی در خصوص مصرف این محصولات در جامعه دانست و گفت: هنوز مردم کشور و بویژه استان ما با اهمیت مصرف این محصولات آشنا نیستند و رسانه ها و مسئولان مربوطه باید در این زمینه ورود پیدا کرده و در خصوص اهمیت مصرف این محصولات و فواید آن اطلاع رسانی کنند.
سنجابی ادامه داد: قطعا افراد زمانی حاضر می شوند به جای عسل 10 یا 20 هزار تومانی، عسل کیلویی 140 هزار تومان بخرند که بخوبی با فواید این محصولات و نقش حیاتی آنها در سلامتی شان آشنا شده باشند.
استفاده از غذای کمتر اما سالم تر با پرداخت هزینه بیشتر می ارزد که در لیست قربانیان سرطان قرار نگیریم و جا دارد مسئولان مربوطه برای توسعه کشت محصولات ارگانیک و کاهش قیمت تولید آن و نیز ترویج فرهنگ مصرف این محصولات در جهت ارتقای سلامت جامعه تلاش بیشتری داشته باشند.
محبوبه علیآقایی
جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد