
باستانشناسان معتقدند از حدود 6000 سال قبل انسان از شیر به عنوان غذا استفاده میکرده است.
یک فنجان شیر
100 گرم شیر گوسفند (تازه کامل) تقریبا 99 کالری انرژی دارد و حاوی 5 گرم پروتئین، 5/6 گرم چربی، 185 میلیگرم کلسیم، 1/0 میلیگرم آهن، 200 واحد ویتامین آ، یک میلیگرم ویتامین ث و مقادیری ویتامین د، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین ب 6، فولاسین، ویتامین ب 12، پانتوتنات، فسفاتها، منیزیم، روی و پتاسیم است.
البته این ترکیبات در شیرهای پاستوریزه متغیر است بخصوص میزان چربی آن کمتر است و گاهی اصلا بدون چربی است.
منبع کلسیم
کلسیم یکی از مهمترین ترکیبات معدنی است که نقشی اساسی در استحکام استخوانها و سلامت دندانها دارد. هر لیوان شیر (250 میلیلیتر) حدود 315 میلیگرم کلسیم دارد که 30 درصد کلسیم روزانه مورد نیاز بدن انسان را تامین میکند. بنابراین مصرف روزانه 3 لیوان شیر میتواند نیاز بدن به کلسیم را کاملا مرتفع سازد.
حساسیت به شیر
برخی افراد هستند که با خوردن شیر دچار دلدرد و مشکلات گوارشی میشوند علت این مشکل را باید در قند شیر جستجو کرد. قند موجود در شیر لاکتوز نام دارد. این قند در دستگاه گوارشی بر اثر فعالیت آنزیمها به قندهای سادهتری تبدیل میشود.
آنزیم تجزیهکننده لاکتوز در ابتدای تولد و تا سنین کودکی در انسان وجود دارد، اما بعد از این سنین در عدهای از مردم بنا به دلیل مصرف نکردن شیر یا دلایل ناشناخته، مقدار این آنزیم کم شده یا تولید نمیشود. اگر این افراد شیر بنوشند با نفخ و اختلالات گوارشی مواجه خواهند شد. البته این مشکل به صورت بسیار شدید در افراد محدودی دیده میشود و اکثر افرادی که به این مشکل دچار هستند با درجات متفاوت این اختلال را تحمل میکنند. چون شیر ترکیبی بسیار مغذی و حیاتی است نباید این افراد از خوردن آن امتناع کنند.
شیر و سرب
آلودگیهای ناشی از سرب یکی از خطرناکترین عوارض زندگی شهری امروزی است. مصرف روزانه یک لیوان شیر میتواند تا حدود زیادی بروز عوارض مسمومیت با این ماده را کاهش دهد.
10 نکته شیری
1- برای حفظ سلامت خود روزانه حداقل یک لیوان شیر بنوشید.
2- نوشیدن روزانه یک لیوان شیر میتواند نقش مهمی در کاهش ابتلا به سرطان روده و حملات قلبی و مغزی داشته باشد.
3- همیشه از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید. شیر غیرپاستوریزه میتواند بیماریهای متعددی برای انسان ایجاد کند.
4- شیر را حتما در یخچال نگهداری کنید.
5- شیرهای استرلیزه و مدتدار نیازی به نگهداری در یخچال ندارند، اما این شیرها را نیز پس از باز کردن باید در یخچال نگهداری کنید.
6- شیر را به صورت سرد مصرف کنید.
7- اگر بو، طعم و مزه شیری تغییر کرده از مصرف آن خودداری کنید.
8- شیر را داخل ظروف بستهبندی اصلی خود نگهداری کنید زیرا این ظروف بهتر از ظروف خانگی مصرفی شما شیر را نگهداری میکند.
9- اگر مصرف شیر شما را ناراحت میکند شیر را به مقدار کم و به دفعات متعدد بنوشند.
10- شیر را خالی میل کنید و از ترکیب آن با چای یا قهوه خودداری کنید زیرا میزان املاح آن را کاهش میدهد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد