تجاری سازی نتایج تحقیقات

اخیرا اخبار مهم و دلگرم کننده ای درباره نتایج ملموس زیست فناوری در کشور شنیده ایم که ساخت اینترفرون ایرانی با نام تجاری سینووکس و ساخت واکسن هپاتیت برجسته ترین آنهاست.
کد خبر: ۱۳۲۲۶۷

از سوی دیگر خبر اجماع بیوتکنولوژیست های کشور با هدف تلاش برای تجاری سازی نتایج تحقیقات زیست فناوری نشانگر آن است که می توان امیدوار بود، این اخبار از یک روند رو به رشد زیست فناوری در کشور خبر می دهد و در آینده توفیقات بیشتری را شاهد خواهیم بود. با این حال ، بی تردید آنان که دستی بر آتش دارند و از توانمندی بیوتکنولوژی در افزایش قدرت اقتصادی و ایجاد امکانات رفاهی در دنیا آگاهند و نیز از ضعف بنیادین کشورمان مطلعند، می دانند که این تازه آغاز راه است و برای رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند اقدامات بنیادینی هستیم که تنها با مدیریت علمی و برنامه ریزی های دقیق و زمان بندی شده می توان آن را تحقق بخشید.
بنابراین مناسب دیدیم به مسائل و راهکارها از زاویه علمی و از طریق ارزیابی وضعیت کشورهای پیشرو در این عرصه بپردازیم تا جایگاه واقعی خود را به درستی دریابیم و چاره ای نیکو بیندیشیم.
بیوتکنولوژی یا زیست فناوری مدرن با استفاده از ژنتیک نوین و دستکاری در ژنها و ساخت پروتئین نوترکیب و گیاهان و جانوران تراریخته ، امکان تولید محصولات زراعی و دامی با خواص ویژه و همچنین داروهای نوین برای مصارف درمانی را محقق کرده و روز به روز بر تعداد و تنوع این محصولات افزوده می شود. با آن که عمر این فناوری نوین کمتر از سه دهه است ،امروزه در کشورهای زادگاه آن و همچنین کشورهایی که خود را سریعا به این قطار شتابان رسانده اند، تعداد قابل توجهی از این محصولات به بازار آمده و تعداد بیشتری نیز در دست تولید است.
آمارهای مربوط به سایتوکاین ها و هورمون های نوترکیب نظیر اینترفرون ها و انسولین و امثال آن - که بیش از دو دهه در اقصی نقاط دنیا استفاده می شوند و ارقام فروش آنها مدتهاست از مرز میلیارد دلار گذر کرده است و سطح زیر کشت محصولات زراعی تراریخته - که در سال 2006 از مرز 100 هزار هکتار فراتر رفته - بسیار خیره کننده بوده و از رشد سریع و جهشی این صنایع نوین بشارت می دهد.
حجم دلاری بازار بیوتکنولوژی در سال 2003 ، مبلغ 86.6 میلیارد دلار بود. چگونه این پیشرفت ها 25 سال پس از تولید انسولین به عنوان اولین داروی نوترکیب حاصل شده است؛
چگونه شرکتی که هربرت بویر(Herbert Boyer) و استنلی کوهن (Stanley Cohen) دو دانشمند برجسته خالق نخستین دی ان ای نوترکیب در اوایل دهه 1970 میلادی تاسیس کردند در کمتر از یک دهه ارزش میلیارد دلاری پیدا کرد؛ عوامل متعددی در این فرایند دخالت داشته اند. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی سازمان ملل متحد OECD در رابطه با دامنه نفوذ و انتشار بیوتکنولوژی شاخصهای گوناگونی را در گزارش سال 2005 خود مطرح کرد که برخی از آنها در رابطه با تجاری سازی عبارتند از:
- شمار شرکتهای بیوتکنولوژی؛
- میانگین تعداد شرکتهای بیوتکنولوژی برای هر میلیارد دلار درآمد ناخالص ملی
- حجم سرمایه درگیر شده در بخش بیوتکنولوژی
- میزان درگیری سرمایه مالی ریسک پذیر در سرمایه گذاری این شرکتها
-حجم بازار فروش محصولات بیوتکنولوژی
- شمار کارکنان شرکتها
- شمار محققانی که در شرکتهای بیوتکنولوژی در بخش تحقیق و توسعه کار می کنند
- بودجه تخصیص داده شده دولتی برای حمایت از شرکتهای تازه تاسیس


دکتر محمدتقی اکبری
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها