موضوع دیگری که در طرح دانش آموز پژوهنده مورد توجه قرار دارد، بحث تلفیق دروس است. به این معنی که موضوعات درسی باید به شکلی در هم تنیده و تلفیقی تدریس شوند تا بتوانند مهارت های اساسی را در دانش آموزان ایجاد کنند.
به اعتقاد حسین لو، این که بچه های ما ریاضی می خوانند ولی در زندگی نمی توانند از آن استفاده کنند، به این دلیل است که درسها را کلیشه ای و مجزا یاد می گیرند و آنها را حفظ می کنند. آخر هم نمی توانند بفهمند در کجا می توان از این آموخته ها استفاده کرد.
حال اگر موضوعاتی که به هم مربوط هستند کنار هم قرار بگیرند و به صورت پروژه با دانش آموزان کار شود، بچه ها در یک ساعت درسی ریاضی ، فارسی ، هنر، دینی و غیره را با هم یاد می گیرند، در غیر این صورت همان طور که رتبه های پایین دانش آموزان ما در مسابقه های جهانی نشان داد، بچه های ما در تیمز ( سطح مطالعاتی در درس علوم و ریاضی) و ترز (سطح مطالعاتی درادبیات و خواندن ) ناموفق خواهند بود.
نتایج این مسابقه ها همچنین نشان داد که ما منابع خوبی در اختیار بچه ها قرار نمی دهیم ، در نتیجه کودکان ما به دلیل نداشتن منابع ، کتابخانه و مربی خوب علاقه ای به مطالعه نشان نمی دهند. اولیا نیز در این زمینه بسیار موثر هستند.
به این دلیل که مطالعه کتابهای داستانی را کاری بیهوده می دانند و از فرزندانشان انتظار دارند این کتابها را کنار بگذارند و درس خود را بخوانند. این کار به دانش آموز القا می کند که خواندن کتاب داستان کار بیهوده ای است و دیگر به دنبال مطالعه نمی رود.
حال آن که مطالعه کتابهای ادبیات و داستان علاوه بر این که دامنه لغات کودکان را افزایش می دهد ، با فعال کردن ذهن آنها یادگیری دروس دیگر را نیزآسان تر خواهد کرد.
سخن آخر
هر کدام از ما حداقل 12سال از عمر خود را پشت میز و نیمکت های مدرسه می گذرانیم و در پایان این 12سال متوجه می شویم که سرمایه مصرف شده ما بازده چندانی نداشته است.
این نتایج نشان می دهد نظام آموزش و پرورش ما نیازمند تحولی اساسی در شیوه ها و منابع تدریس است. از طرف دیگر هر گونه تغییر در این حیطه از آنجا که در آینده و سرنوشت قشر عظیمی از کودکان و نوجوانان تاثیرگذار خواهد بود باید با بررسی های کارشناسانه و با احتیاط انجام شود تا نتایج مطلوب از آن حاصل شود.
تکیه بر روشهای آزمون و خطا در این زمینه علاوه بر هدر دادن سرمایه های عظیم ملی تلاش ما را برای رسیدن به قافله علم و دانش جهانی ناکام خواهد کرد.