در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها بر مبنای ۱۲ پلکان مرحله اول، ‌ ۲۰ درصد باید به قیمت‌ها اضافه شود

تعرفه‌های گاز خانگی اصلاح شد

رئیس امور تعرفه‌ها و قراردادهای مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز از اصلاح تعرفه‌های گاز بخش خانگی بعد از تذکرهای نمایندگان مجلس خبر داد.
کد خبر: ۷۸۱۵۹۵

12 نفر از نمایندگان مجلس پیش از این در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور با انتقاد از شیوه تعرفه‌گذاری برق و گاز در سال 93 به نفع مشترکان پر مصرف و به ضرر مشترکان کم‌مصرف خواستار تغییر این شیوه تعرفه‌گذاری شده بودند.

نویسندگان نامه مذکور شیوه اصلاح تعرفه‌ها از سوی شرکت ملی گاز را منطبق بر ایده نمایندگان که خواستار تعیین تعرفه‌های شدیدا بالاتر برای مصارف بالاتر و تعرفه‌های پایین‌تر برای مشترکان کم‌مصرف‌تر با هدف ایجاد انگیزه برای کاهش مصرف گاز و تامین بخشی از کسری هدفمندی یارانه‌ها از محل حذف یارانه پرمصرف‌ها بودند، ندانسته بودند.

درهمین حال شرکت ملی گازایران اعلام کرد که توزیع افزایش تعرفه‌ها در پلکان‌های مختلف مصرفی اخیرا اصلاح شده تا پرمصرف‌ها گازبهای بیشتری نسبت به کم‌مصرف‌ها بپردازند.

در این باره سیدجلال نورموسوی در گفت‌وگوی ویژه خبری دوشنبه‌شب هفته جاری از شیوه فعلی قیمت‌گذاری بهای گاز دفاع کرد و گفت: دولت براساس قانون هدفمندی یارانه‌ها، تعرفه‌ها را تعیین و به شرکت ملی گاز ایران ابلاغ می‌کند.

وی افزود: در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها بر مبنای همان ۱۲ پلکان مرحله اول، ‌ ۲۰ درصد باید به قیمت‌ها اضافه شود.

نورموسوی ادامه داد: این جدول، یک نرخ دارد و متوسط گازبها، ۷۰ تومان (به ازای هر مترمکعب) است.

وی گفت: برای ورود به مرحله دوم که شامل گازبهای همه بخش‌ها از جمله واحدهای صنعتی و کشاورزی است، دولت اعلام کرد برای بخش خانگی، ۲۰ درصد اضافه شود.

نورموسوی افزود: جدول دیگری هم وجود دارد که براساس رفتار مصرفی مشترکان، در پلکان اول تشویق و برای پلکان‌های بالایی یعنی برای پرمصرف‌ها، جرایمی در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: براساس مذاکراتی که با نمایندگان مجلس شده، تصمیماتی برای افزایش ۲۰ درصد به هر پله مصرفی ابلاغ شده و حدود سه هفته است که روی سامانه مکانیزه قبوض مشترکان، جاری و اعمال شده و قبوض جدید بر مبنای افزایش ۲۰ درصد به هر پله است.

وی اظهار کرد: درواقع حسب مذاکراتی که با نمایندگان صورت گرفته است و رفت و آمدهایی که وزیر نفت داشتند، تصمیماتی را برای اعمال 20 درصد به هر پله ابلاغ کردندو الان جاری شده است.وی افزود: قبوض جدیدی که تولید می‌شود بر همین مبنای 20 درصد به هر پله است که نظر بعضی از نمایندگان مجلس بوده است.

رئیس امور تعرفه‌ها و قراردادهای مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز تاکیدکرد: الان ما 12 پله داریم که در مرحله دوم 20 درصد را به صورت متوسط در ابتدا اعمال کردیم و بعد از این مذاکرات، 20 درصد به هر پله اضافه شد.

یارانه میلیونی پرمصرف‌ها در برق و گاز

درهمین حال عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دراین برنامه تلویزیونی گفت: یارانه ماهانه پنهان پرمصرف‌ها در برق حداقل ۳۰۰ هزار تومان و در گاز بیش از یک میلیون تومان است.الیاس نادران با برشمردن معایب شیوه کنونی افزایش قیمت برق و گاز در سال جاری، اظهار کرد: این روش قیمت‌گذاری به نفع ثروتمندان است و آنها با درصد کمتری از افزایش قیمت مواجه می‌شوند.

وی گفت: ۱۲ نماینده از کمیسیون‌های برنامه و بودجه، اقتصاد و انرژی مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کردند دولت روش افزایش نرخ گاز و برق را به نفع اقشار کم‌درآمد تغییر دهد.

نادران که خود از امضاکنندگان این پیشنهاد است، افزود: روش فعلی دولت در افزایش بهای برق و گاز براساس عدالت و قانون هدفمندی یارانه‌ها انجام نشده است و مطابق با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نیست.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار کرد: براساس این روش، ‌ بهای گاز خانواده‌های کم‌درآمد و کم‌مصرف، ۴۷ درصد و خانواده‌های پردرآمد و پرمصرف، تنها ۴ درصد افزایش می‌یابد.

وی با تاکید بر این‌که در افزایش بهای انرژی نباید کم مصرف‌ها و پرمصرف‌ها به صورت یکسان دیده شوند، ادامه داد: این شیوه قیمت‌گذاری، افراد را به مصرف بیشتر تشویق می‌کند.

نادران گفت: دولت بهای برق را برای مصارف خانگی، ۱۰ درصد و برای مصارف صنعتی، ۲۰ درصد افزایش داده است در حالی که ما در شرایط رکود اقتصادی هستیم و باید از صنایع و تولیدکنندگان حمایت کنیم. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: قرار است در افق زمانی مشخص، بهای انرژی را به قیمت‌های منطقه‌ای برسانیم اما اکنون بهای برق بالاترین پله مصرف کشور هنوز با قیمت تمام شده، ‌فاصله دارد و پایین‌تر است. وی گفت: دولت در افزایش بهای برق با همه به طور یکسان رفتار می‌کند، بنابراین پرمصرف‌ها، یارانه پنهان بیشتری می‌گیرند.

نادران تصریح کرد: دوستان ما چون روی این موضوع سوال طرح کرده‌اند، احتمال قوی سوال به صحن می‌آید و پیگیری می‌شود. این شیوه به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. یعنی ما گازبهای خانوارهای کم‌درآمد را نزدیک به 50 درصد اضافه کرده‌ایم و حالا امسال یک ظلم جدید بکنیم و بگوییم 20 درصد دیگر روی آن 50 درصد بگذاریم و آن را بالا ببریم. این اصلا عادلانه نیست؛ بخصوص این‌که با سیاست‌های کلی هم سازگار نیست. یعنی در اقتصاد مقاومتی توصیه بر این است که رعایت الگوی مصرف شود. این شیوه قیمت‌گذاری حتما افراد را به مصرف بیشتر تحریک می‌کند. شما وقتی گازبهای کم مصرف‌ها را بشدت بالا می‌برید و گازبهای پرمصرف‌ها را کمتر افزایش می‌دهید، تشویق می‌کنید پرمصرف‌ها، بیشتر مصرف کنند.

این اقتصاددان مجلس درباره افزایش یکسان تعرفه‌های برق نیز گفت: در مورد برق، وضع تا حدودی متفاوت است، چون دولت همین الگوی 10 درصدی را برای همه پلکان‌ها اعمال کرد. این شیوه نسبت به گاز کمی بهتر است ولی باز هم ظالمانه است چون همه سطوح را با یک شیوه افزایش داده‌اند چون اصل هدفمندی را که ناظر است به اصلاح الگوی مصرف و تشویق مصرف کمتر را در این وضع افزایش قیمت برق ندیده‌اند.

وی افزود: مضاف بر این‌که یک کار اشتباهی صورت گرفته است و صنایع را نسبت به مصارف خانگی بیشتر جریمه کرده‌اند. مصارف خانگی را 10 درصد افزایش داده‌اند ولی بهای برق صنایع را 20 درصد افزایش داده‌اند یعنی دو برابر.

نادران اظهار کرد: ما در شرایطی هستیم که اولا: مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که در دنیا، بهای برق صنعتی بین 20 درصد تا 50 درصد بهای برق خانگی است، ثانیا: ما در شرایط رکودی هستیم. شما وضعیت اشتغال کشور، تولیدکننده‌ها و کارخانه‌ها را می‌بینید. بعد ما می‌آییم بهای برق آنها بخصوص برای آنها که مصرف برقشان خیلی بالاست را این‌گونه افزایش می‌دهیم. یعنی ما داریم رکود را تشدید می‌کنیم. به نظر من، دولت باید حتما در تعرفه‌گذاری اصلاح الگوبه نفع تولید کند. چون تولیدکننده آسیب ببیند، اشتغال آسیب می‌بیند و جوانان مملکت بیکار می‌شوند و دودش باز هم در چشم خانواده‌ها می‌رود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها