چشم هایی که همیشه بیدارند

مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران جایی است که کارشناسان تحت مدیریت آن از مانیتورها و دوربین های تعبیه شده به تقاطع ها و خیابان های شهر چشم دوخته اند...
کد خبر: ۷۳۲۷۳
تا با ثبت وقایع شهری و شناسایی نقاط و مسائل بحرانی ترافیکی ، بخشی از مشکلات تهران بزرگ را گزارش کنند و تا حد امکان از آنها بکاهند، ساختمانی با دوربین هایی هوشیار و چراغهایی با مغز متفکر در این محل .
سالن نظارت اصلی ساختمان طوری طراحی شده است که طبقات هشت و نه بر آن اشراف دارند.
این سالن پر است از مانیتورهای بزرگی که خیابان ها و بزرگراه های شهر را نشان می دهند.
اینجا شهر زیر پای توست ، کافی است یک دکمه را فشار دهی تا هر جایی از تهران را که اراده کنی در یکی از صفحه ای مانیتورها ببینی.
ساعت اوج ترافیک در خیابان مطهری با پایان یافتن زمان طرح ترافیک فرا می رسد و خیابان مطهری که تا چند ساعت پیش شاهد تردد عادی اتومبیل ها بود، حالا پر می شود از خودروهایی که به خیابان هجوم آوردند و پشت چراغ قرمز تقاطع مطهری و میرزای شیرازی صف می کشند.
تصادف در ابتدای باب همایون بین یک دستگاه پراید و اتوبوس شرکت واحد رخداد دیگری است که با چشم تیزبین مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران شکار می شود.
خیابان بند می آید و ترافیک سنگین مانع از تردد خودروهای دیگر در این محدوده می شود مرکز نظارت برای رفع و رجوع این حادثه دست به کار می شوند و با یک تماس پلیس راهنمایی و رانندگی و مسوولان شرکت واحد و خدمات شهری از طریق نمایندگان حاضر در مرکز به صحنه فرا خوانده می شوند.
خوشبختانه تصادف تلفات جانی در بر نداشته و نیازی به حضور اورژانس و اعزام آمبولانس به محل نیست.

پوشش مشکلات شهری
به این ترتیب مرکز با 135دوربین نظارت تصویری که به لحاظ ترافیکی 60درصد معابر مهم تهران و به لحاظ جغرافیایی بیش از یک سوم شهر را پوشش می دهد از طریق هماهنگی با نمایندگان 17نهاد دولتی که در این مرکز هستند (پلیس راهنمایی و رانندگی ، اورژانس ، آتش نشانی ، هلال احمر، تاکسی تلفنی شرکت واحد اتوبوسرانی و...) به حل مشکلات و حوادثی اقدام می کند که بارها و بارها بر اثر عوامل مختلفی چون تصادفات شهری ، آب گرفتگی ها، سد معبرها در تهران بزرگ به وجود می آیند.
مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران در 3شیفت کاری 24ساعته در حال مرور خیابان ها و بزرگراه های شهر تهران است.
به اعتقاد کارشناسان این مجموعه ، عملیات مدیریتی این مرکز با پیگیری حوادث از اتلاف ثانیه هایی جلوگیری می کند که می تواند جان یک انسان را نجات دهد.
به گفته این کارشناسان تصادف در یک بزرگراه عملا یک سوم توان گذردهی و ظرفیتی آن را کم می کند و خود موجب ترافیک سنگینی می شود.
با این حال در صورتی که یک تصادف یک دقیقه زودتر رفع و رجوع شود، بین 4تا 10دقیقه عواقب بعدی آن را کاهش می دهد.
این کار آن لاین یا لحظه ای دوربین هایی است که بر فراز شهر ایستاده اند. و خاموش نمی شوند.
امنیتی که ناخودآگاه در اثر پاسبانی 24ساعته این مرکز به وجود آمده است .
در واقع این مرکز از سال 1371در حالی که کار خود را با 50دوربین آغاز کرد به عنوان بستر هماهنگی بین سازمانی طراحی شد. به این معنی که تلاش شد استفاده کننده صرف این امکانات فقط حوزه حمل و نقل شهرداری تهران نبوده و سایر نهادها و سازمان های دولتی که به نحوی خدماتی را در سطح شهر تهران به مردم ارائه می کنند هم بتوانند از این امکانات استفاده کنند.

ارسال پیام های ترافیکی فقط یک دقیقه
در سنگینی ترافیک ، حجم خودروها، اشکالات فنی معابر شهری ، نقص امکانات ترافیکی ، ضعف ناوگان حمل و نقل شهری ، رعایت نکردن قوانین ترافیک تهران حرفی نیست.
در این میان ، حضور مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران به عنوان مجموعه ای چندکاره به عنوان مسکن این بحران تلقی می شود.
از جمله وظایف این مرکز پخش مستمر اخبار وضعیت ترافیک تهران ،اعلام مسیرهای جانبی و جایگزین برای گذرگاه های شلوغ و پرتردد از استودیوی کوچکی است که برفراز سالن نظارت اصلی ساخته شده و همه روزه از ساعت 6/30تا 21شب در حال پخش اخبار ترافیکی در هر 15دقیقه یک بار است.
گویندگان این استودیوی کوچک که افرادی با سابقه هایی تا 25سال هستند، با تاکید بر لزوم اطلاع رسانی ترافیکی به مردم و رانندگان از زمان محدودی که در اختیار آنها برای بخش پیام ها قرار می گیرد، ناراضی اند.
یکی از این گویندگان که 17سال سابقه کاری دارد، می گوید: بخش اخبار ترافیکی به نسبت بخش موسیقی و سایر برنامه ها از اهمیت بیشتری برخوردار است حال آن که اغلب اوقات در حالی که بخش پیام در یک دقیقه میسر نیست و نیازمند زمان بیشتری است ، تهیه کنندگان برنامه های رادیویی رادیو پیام محدودیت زمانی قائل می شوند و در صورتی که پیام بیش از یک دقیقه به طول انجامد، آن را قطع می کنند.

پلیس های دیجیتالی هوشمند
کنترل متمرکز چراغ های راهنمایی طرحی است که از سال 72به کمک سیستم کنترل ترافیک تهران آمده است.
در واقع این سیستم هوشمند برای نصب در تقاطع ها، کم کردن نقش ماموران و خودکار کردن تعین زمان سبز وقرمز شدن چراغهاست.
این سیستم ها به این ترتیب عمل می کنند که در یک تقاطع با شبیه سازی عملکرد پلیس راهنمایی و رانندگی با در نظر گرفتن حجم خودروهای عبوری در تقاطع و کل شبکه زمان سبز و قرمز شدن چراغها را تنظیم می کند.
عملکرد این چراغها که به اعتقاد کارشناسان این مرکز قابلیت کنترل ترافیک تهران بدون حضور نیروی انسانی بر سر تقاطع ها را داراست ، این گونه است که یک دستگاه کنترل کننده هوشمند و کامپیوتر محاسب در جعبه ای مستقر در تقاطع نصب می شود. این جعبه یک ورودی و خروجی دارد.
ورودی آن به شناسگرهایی در کف آسفالت خیابان وصل می شود و خودرویی که از روی آنها عبور می کند را حس کرده و در نتیجه بار ترافیکی را به دستگاه منتقل می کند.
محاسبات لازم در درون دستگاه و نیز سیستم کنترل مرکزی صورت می گیرد و نتیجه آن به صورت خروجی دستگاه روی زمانبندی چراغها اعمال می گردد.
بزرگ ترین مزیت این سیستم این است که همه این سیستم کامپیوتری به هم وصل است و به صورت سیستم کنترل هوشمند مرکزی اداره می شود.

چراغ هوشمند یا انسان هوشمند؛
در حالی که از سال 81تصمیم گرفته شد نصب شمارشگرهای معکوس استرس و فشار عصبی را از راننده دور کند که مردم بدانند چند ثانیه پشت چراغ قرمز توقف می کنند و یا چند ثانیه فرصت عبور از چراغ سبز را دارند، اما به نظر می رسد حذف خطاهای انسانی با نصب سیستم های هوشمند و کامپیوتری کاملا محقق نشده است.
چرا که با وجود این سیستم ها بر سر برخی تقاطع ها شاهد کنترل دستی چراغهای راهنمایی هستیم.
ماموران پلیسی که بر اساس قانون بر چراغهای هوشمند مقدمند.
بنابراین اگر مامور راهنمایی در چهارراهی تشخیص دهد که باید چراغ را سبز یا قرمز کند، این حق را دارد.
به همین دلیل گاهی اوقات شمارشگر چراغی به جای نشان دادن زمان دو حرف poرا نشان می دهد.
و سیستم هوشمند که در حال حاضر حدود 256تقاطع به آن مجهز هستند، نقشی در آنچه که در چهارراه انفاق می افتد، ندارد.
اما آیا با وجود سیستم کنترل هوشمند و دوربین های نظارتی هنوز این دخالت ها لازم است ؛ به اعتقاد کارشناسان ترافیک استفاده از عملکرد دستی زمانبندی چراغ از سوی ماموران در مواقع غیرضروری باعث قطع زنجیره هماهنگی ایجاد شده بین تقاطعات متوالی می شود و باعث افزایش زمان سفر و تاخیر پشت چراغ می شود.
از طرف دیگر، افسران و درجه داران وظیفه ، تجربه و تخصص کافی برای دخالت در امور ترافیکی نداشته و نیازمند آموزش بیشتری هستند.
در هر صورت ، مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران و پلیس راهنمایی و رانندگی درخصوص این مساله به دنبال یافتن راهکار مناسبی هستند.
حسین شهیرزاده ، مدیر مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران که چندین سال است تهران را از فراز طبقاتی می نگرد که به دلیل وجود مانیتورهای موجود در آن هیچ پنجره ای ندارد، دوربین ها و مانیتورهای مرکز را به عنوان پنجره هایی می داند که اگر چه هوایی از آن عبور نمی کند؛ اما به وسیله آنها می تواند هر نقطه از تهران بزرگ را به تماشا بنشیند.
پنجره های دیجیتالی ای که برای حل مشکلات شهری گشوده می شوند. وی با اشاره به اقدامات مرکز درباره ایجاد تابلوهای متغیر خبری ، و ارسال پیامهای آموزشی ، هشداری و عمومی از طریق آنها به رانندگان درخصوص مشکلات ترافیکی تهران می گوید: مشکل ترافیکی تهران یک مشکل تک بعدی نیست که با یک راه حل تک بعدی نیز حل شود.
ترافیک تهران به متغیرهای بسیاری از جمله عوامل اقتصادی ، اجتماعی ، و حتی سیاسی بستگی دارد.
با این حال تا زمانی که حمل و نقل عمومی شامل خطوط مترو و خطوط ویژه اتوبوسرانی گسترش نیابد، گره کور ترافیک تهران با افزایش حجم خودروهای ورودی به آن همچنان ناگشوده باقی خواهد ماند.
وی می افزاید: علاوه بر این ، بین سازمان های مرتبط با حل مساله ترافیک تهران هماهنگی لازم وجود ندارد.
از سوی دیگر، برای ایجاد امکانات ، مبالغ زیادی باید هزینه شود که فقط با بودجه های شهرداری تامین می شود.

چشم ها بیدارند، مراقب باشید
کارکنان مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران عادت کرده اند در اولین تصویری که روی مانیتور ظاهر می شود، به دنبال مشکلی باشند که باید حل شود.
در یک بزرگراه در حالت طبیعی اتومبیل ها باید در حال حرکت باشند و زمانی که اتومبیل ها به کندی حرکت می کنند و یا متوقف باشند، این هشداری برای کارکنان این مجموعه بیدار است.
در واقع مرکز تا به حال روز بدون بحران و حادثه نداشته است و کارکنان آن معتقدند ترافیک تهران خود به تنهایی یک بحران است.
اینجا مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران است.
135دوربین و هزاران چشم شما را زیر نظر دارند. باید مراقب رفتارهای ترافیکی خود باشید، اما آسوده حرکت کنید.
سمیه فصاحت
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها