در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اینها محصولاتی است که اگر نخواهیم از طعم و مزه آن تعریف کنیم، منکر آن هم نمیشویم. بستنیهایی که خوردن آن در روزهای گرم از درون، خنکمان میکند و دستکم برای ساعتی از خستگی و رخوت میکاهد، اما پرسشی که بیشتر خانوادهها میپرسند اینکه آیا بستنی میتواند از پوکی استخوان جلوگیری کند؟ بستنی ماستی چه خاصیتی دارد؟ این درست است که میگویند بستنی لایت (رژیمی) سالمترین بستنی است؟ رنگهای به کار رفته در بستنی میوهای از چه منبعی تهیه میشود؟ آیا بستنی زمستانی نوعی فرآورده لبنی است؟ فالوده بهتر است یا بستنی؟
کلسیم بستنی قدرت چندانی ندارد
اگر یک لیوان بستنی شیری را که حاوی خامه، چربی و شکر است با یک لیوان شیر که براساس چربی موجود در آن از 120 تا 220 کالری انرژی دارد، مقایسه کنیم، متوجه میشویم که انرژی موجود در آن سه تا پنج برابر بیشتر از یک لیوان شیر است و تقریبا یکچهارم کالری روزانه بدن ما را تامین میکند. بستنی در مقایسه با شیر بیش از دو تا سه برابر چربی داشته و این چربی میتواند از نوع روغن نباتی جامد یا خامه لبنی باشد که هر دو حاوی کلسترول است. میزان پروتئین آن کمی بالاتر، ولی کلسیم و برخی ریزمغذیهای آن به دلیل چربی بالای محصول قابلیت جذب پایینی داشته و مصرف آن برای پوکی استخوان چندان موثر نیست و به هیچ عنوان نباید آن را جایگزین شیر تازه یا فرآوردههای لبنی کمچرب کرد.
بستنی ماستی چیست؟
یکی از اصلیترین پرسش خانوادهها درباره بستنی ماستی این است که این محصول چه تفاوتی با دیگر بستنیها دارد و ارزش تغذیهای آن چه میزان است؟ بستنی ماستی نوعی محصول تازه وارد و از گروه لبنیات است و با وجود آنکه در ترکیباتش مواد لازم برای تهیه بستنی مانند شکر، چربی، مواد پایدارکننده و طعمدهنده به کار رفته، اما به دلیل آنکه پایه اولیه آن ماست است، بو، مزه و ترشی ماست را میدهد و به دلیل داشتن محیط اسیدی، دیرتر دچار فساد میشود؛ مگر آنکه شیر اولیه آن فاسد بوده باشد. این بستنی همچون دیگر بستنیها حاوی شکر است و به دلیل دارا بودن 20 درصد چربی برای افراد کمتحرک، چاقکننده است، اما مصرف آن در مقایسه با تنقلاتی چون چیپس و پفک با 40 درصد چربی و نیز بستنیهای خامهای اولویت دارد و برای افراد پرتحرک و کودکان گزینه مناسبتری است. این محصول به دلیل آنکه در روند تولید گرمای شدیدی نمیبیند و انجماد هم اثر مخرب چندانی روی ترکیبات آن ندارد، ارزش تغذیهای آن مانند دیگر بستنیها و حتی کمی بیشتر است.
بستنی لایت گولتان نزند
این روزها بستنیهایی با عنوان بستنی لایت یا همان بستنی رژیمی به بازار آمده است و چنین ادعا میشود که از دیگر بستنیها سالمتر و کمکالری است، اما باید بدانید در این بستنی؛ گرچه از قندهای مصنوعی بدون کالری استفاده میشود، اما این دلیلی بر سالم بودن آن نیست؛ چراکه در تهیه این فرآورده همچون دیگر بستنیها از خامه استفاده میشود و خامه هم نسبت به شکر دو برابر کالری داشته و فوقالعاده انرژیزا و حاوی چربیهای اشباع است.
بدانید تجمع این چربیها در بدن با توجه به هورمونهای جنسی در خانمها بیشتر در ناحیه باسن و ران و در آقایان در ناحیه شکم اتفاق میافتد که چاقی شکمی خطرناکتر است، چون چربیها در معرض تبادل با چربیهای خون قرار گرفته و میتواند موجب سندرم متابولیک شود.
ترفند بستنی میوهای
در گذشته بستنیهایی با طعم توتفرنگی، شاتوت، کاکائو، نسکافه و وانیل را میدیدیم، اما چندی است که یخچال بستنیفروشیهای سطح شهر مثل جعبه مداد رنگی انواع بستنیهایی با رنگ تند و مزه قوی همچون طعم بلوبری، انبه، آلوئهورا و... را عرضه کرده و به واسطه وجود قطعات ریز میوه در این نوع بستنیها ادعا میشود. محصول صد درصد طبیعی و از میوه تهیه شده است، اما باید بدانید وجود تکههای میوه در بستنی از ترفندهای جذب مشتری است و هیچ یک از رنگهای غلیظ و اشتهابرانگیز به کار رفته در این بستنیها منبع گیاهی ندارد، چراکه میوهها در این حد طیف رنگی ندارد و این موضوع بسیار نگرانکننده بوده و میتواند موجب بروز مشکلات کبدی و حساسیتهای شدید شده و در زنان باردار به تغییرات هورمونی و عصبی غیرطبیعی و در کودکان باعث عقبافتادگی ذهنی و بیشفعالی منجر شود.
بستنی زمستانی، بستنی نیست
بسیاری از ما وقتی بستنی زمستانی را در قفسههای فروشگاه یا مغازهها در دمای محیط میبینیم، تعجب میکنیم که مگر بستنی زمستانی نوعی فرآورده لبنی نیست، پس چرا نیاز به دمای یخچال ندارد؟ بستنی به محصولی گفته میشود که پایه و اساس تولید آن از شیر باشد، اما باید بدانید بستنی زمستانی برخلاف باور عامه مردم از شیر و خامه تهیه نمیشود و در گروه تنقلات قنادی قرار میگیرد، اما شاید بپرسید اگر سفیده پفکی داخل بستنی از خامه لبنی نباشد لابد از تخممرغ بوده و باز هم محصول نیاز به یخچال دارد، اما اشتباه نکنید ماده پفدار داخل بستنی زمستانی نوعی کرم است که با روغن، شکر، اسانس و گاهی هم مواد رنگی تهیه میشود و برای حجیم و پفدار کردن آن از هوا کمک میگیرند. در نتیجه این محصول نه لبنی است و نه پروتئینی، بلکه شیرینی گولزننده و کمارزش است که از نام بستنی سوءاستفاده کرده و ارتقا درجه یافته است.
بستنی لواشکی شور، ترش و شیرین
بستنی لواشکی نسل جدید بستنی یخی است. این بستنی به دلیل آنکه از شیر و چربی تهیه نمیشود در مقایسه با دیگر بستنیهای شیری کالری و ارزش تغذیهای کمتری دارد و برخلاف تصور عامه مردم، علاوه بر دارا بودن ترکیبات ترش حاوی شکر است. همچنین نمک آن زیاد و برای مبتلایان به پرفشاری خون محدودیت مصرف دارد. طبع این محصول به دلیل ترکیبات ترش بیش از دیگر بستنیهای سرد بوده و در افراد سرد مزاج احتمال دارد موجب بروز مشکلات گوارشی شود.
فالوده کمخطرتر است؟
از قدیمالایام فالوده آن هم از نوع شیرازی از پرطرفدارترین شیرینیهای فصل تابستان بوده و محصولی است که از رشتههای بلند و یخ زده نشاسته به همراه شربت شیرین آبلیمو و کمی گلاب تهیه میشود و این روزها آن را در ترکیبات بستنیهای میوهای یخی میبینیم.
اما نکته مهم آنکه بسیاری از خانوادهها بر این باورند چون فالوده پایه لبنی ندارد و در مقایسه با بستنیهای شیری فاسد نمیشود و مسمومیتزا نیست، هر مکان عرضهکنندهای را برای خرید آن در نظر میگیرند، اما باید بدانید ظروفی که فالوده فلهای در آن نگهداری میشود بیشتر از جنس آلومینیم بوده و جدار آنها پر از خراش است و احتمال دارد در اثر شستشوی نامناسب، منبع انتقالدهنده آلودگی شیمیایی و میکروبی به محصول شود و از سوی دیگر شربت این شیرینی خود عاملی برای تجمع حشرات موذی است و این آلودگیها میتواند با علائمی چون اسهال، استفراغ، دلپیچه و سردردهای شدید فرد را مسموم کند.
این را هم بدانید شیرینی فالوده به واسطه شربت و مواد نشاستهای رشتهها از بستنی بیشتر بوده و برای دیابتیها و افراد چاق منع مصرف دارد و میتواند باعث افزایش چربی خون شود. همچنین خیال نکنید که میتوانید با مصرف بیشتر آبلیمو از مضرات شیرینی آن بکاهید و با افزودن ژله و شربت میوه موجود در اماکن عرضه فالوده آن را مغذی کنید. تمام این افزودنیها سنتزی بوده و نهتنها ارزش تغذیهای ندارد، بلکه تهدیدکننده سلامت مصرفکننده هم خواهد بود.
فاخره بهبهانی / جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با جام جم آنلاین:
علی برکه از رهبران حماس در گفتوگو با «جامجم»:
گفتوگوی «جامجم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر
یک کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با جام جم آنلاین:
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد