گزارش

حریم ارگ کریم‌خان در خطر

ساخت هتل در مجموعه زندیه شیراز یعنی ارگ کریمخان، نه‌تنها خط آسمان این اثر تاریخی را مخدوش کرده است، که کارشناسان میراث‌فرهنگی، ادامه ساخت هتل با چنین ارتفاعی را مانع ثبت‌جهانی پرونده مجموعه زندیه می‌دانند.
کد خبر: ۵۶۷۸۳۳

ارتفاع هتل خیابان رودکی به اندازه‌ای افزایش یافته که اسکلت فلزی درحال ساخت آن، با وضوح از حیاط ارگ کریمخان قابل مشاهده است.

ارگ مربع شکل کریم‌خان زند در مرکز شهر شیراز از شاخص‎ترین و معروف‎ترین یادگارهای به جامانده از وکیل‎الرعایای معروف است.

ساخت ارگ بین سال‎های 1766 و 1767 میلادی انجام شد و آن‌طور که در مستندات تاریخی آمده است، کریمخان بهترین معماران زمان خود را برای ساخت آن به‌کار گرفت.

به گفته تاریخ‌نگاران، او بهترین مصالح را از داخل و خارج کشور تهیه و ساخت بنا را بسرعت تمام کرد. با ا ین همه اکنون دامنه بی‌توجهی‌ها نسبت ‌به ارگ کریمخان به نقطه‌ای رسیده که اسکلت‌ فلزی بر بلندای برج‌های ارگ قرار می‌گیرد و به معماری کریمخان و تاریخ زندیه توسری می‌زند.

معاون فنی میراث فرهنگی استان فارس، از اسکلت فلزی هتل خیابان رودکی تحت‌عنوان جهان‌نمایی دیگر نام می‌برد و به خبرگزاری میراث‌فرهنگی می‌گوید: بحث ساخت هتل در خیابان رودکی مربوط به سال‌ها قبل می‌شود، اما از آنجا‌که ساخت آن در حریم شهر و بافت تاریخی نبوده، شامل ضوابط میراث‌‌فرهنگی هم نمی‌شده، اما هیچ کس تصور نمی‌کرد ساختمانی با چنین ارتفاع و سطح تراکمی در محدوده و نزدیکی ارگ کریمخان ساخته شود.

سیامک بصیری می افزاید: ما معتقدیم بهتر است با ساخت هتل خط آسمان ارگ خدشه‌دار نشود، اما شرایط هم به‌گونه‌ای است که نمی‌توانیم در برابر این اتفاق هزینه‌ای مضاعف بدهیم، چراکه ساخت هتل در محدوده بافت تاریخی نبوده و اقدام سازنده دراصل غیرقانونی نیست، هرچند به‌دلیل ارتفاع زیاد و مخدوش کردن حریم منظر اثر حتی اگر بخواهیم حقوقی را مطالبه کنیم و حکم هم به ‌نفع میراث‌فرهنگی صادر شود، نیازمند هزینه و انرژی گزافی است که در توان اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس نیست.این درحالی است که فعالان میراث‌فرهنگی از آماده شدن پرونده ثبت جهانی مجموعه زندیه می‌گویند؛ پرونده‌ای که ارگ کریمخان در کانون آن قرار گرفته و مهم‌ترین رکن آن را تشکیل می‌دهد.

به اعتقاد این افراد اگر قرار است مجموعه زندیه ثبت جهانی شود، لازم است حریم‌ این مجموعه مطابق استانداردهای یونسکو باشد تا دچار معضلی ‌از جنس جهان نما نشویم. درحالی که اگر اقدامی در جهت حذف طبقات اضافی نشود، قطعا پرونده مجموعه زندیه به ثبت یونسکو نمی‌رسد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها