اگر چه در گذشته‌ای نه‌چندان دور تصور می‌شد پوکی استخوان یک بیماری مختص به خانم‌هاست، اما امروزه مشخص شده که آقایان نیز در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. طبق بررسی‌های انجام شده از هر 7 مرد بالای 50 سال، یک نفر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارد؛ این در حالی است که این درصد در خانم‌ها یک نفر به ازای هر 3 نفر خانم بالای 50 سال است.
کد خبر: ۴۱۶۰۶۷

این بیماری در مردان کمتر است؟

دکتر برنارد کورتت متخصص روماتولوژی در‌این‌باره می‌گوید: عوامل زیادی در کنترل و ایجاد این عارضه نقش دارند؛ اولین و مهم‌ترین عامل این است که توده استخوانی مردان بسیار قوی‌تر و محکم‌تر از زنان است، معمولا اندازه ضخامت استخوان مردان 30 درصد بیشتر از زنان است، اما دلیل اصلی فرآیند پوکی استخوان در زنان به علت نزدیک شدن به سن یائسگی و افت شدید میزان هورمون استروژن است و این عاملی است که روند پوکی استخوان در خانم‌ها را بسیار تسریع می‌کند که البته این فرآیند در آقایان وجود ندارد.

عوامل خطر در آقایان

اولین دلیل ابتلا در مردان، وراثت است. افرادی که سابقه ابتلا به پوکی استخوان در مردان خانواده خود دارند، به صورت ارثی بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند، زیرا میزان تراکم استخوان بخصوص در ستون مهره‌ها، گردن و لگن آنها بسیار کمتر بوده است. اما به‌‌رغم این مساله، در 50 درصد موارد بروز این عارضه در آقایان به دلایل دیگری نیز مربوط است. این عوامل شامل مصرف الکل و دخانیات و همچنین عادات غذایی ناسالم می‌شوند. در این میان نداشتن فعالیت فیزیکی مداوم، یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد پوکی استخوان در آقایان است. در این میان با آن که خطر شکستگی ستون مهره‌ها در افراد سیگاری بالای 60 سال در حدود 2 برابر بیشتر است، اما لازم است بدانید مصرف مداوم داروهای کورتونی و داروهای ضد‌سرطان پروستات نیز در پاره‌ای از موارد یکی دیگر از علل بروز این عارضه است.

در واقع بر اساس تحقیقات انجام شده تحلیل توده استخوان‌ها یا ابتلا به پوکی استخوان در مردان گاهی به دلیل بروز برخی بیماری‌ها یا مصرف طولانی مدت برخی از داروهاست.

از بین بیماری‌های شایع که موجب پوکی استخوان می‌شوند «هیپوگونادیسم» است که در آن میزان ترشح هورومون تستسترون به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد و این درحالی است که هورمون تستسترون، خود یکی از عوامل تقویت‌کننده توده استخوانی در مردان است.

یکی دیگر از این بیماری‌ها «کوشینگ» است که باعث ترشح بیش از حد هورمون کورتیزول توسط غده فوق کلیوی در خون ‌شده که باعث تحلیل تراکم استخوانی می‌‌شود.

ناراحتی‌های گوارشی مانند «گاستریت» و «سیروز کبدی» و همچنین پرکاری غده «تیروئید» و «آرتریت روماتوئید یا روماتیسم» از بیماری‌هایی هستند که می‌توانند باعث بروز عارضه پوکی استخوان شوند. مصرف طولانی و مداوم داروهایی که پایه کورتونی دارند یا برای درمان سرطان پروستات مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز یکی از عوامل بروز این ضایعه هستند. اما آنچه تعجب آور است این که احتمال مرگ بر اثر شکستگی لگن و ستون مهره‌ها در مردان بیشتر از زنان است. طبق بررسی‌های انجام شده در فرانسه، تعداد مردانی که بر اثر شکستگی در ناحیه لگن و ستون مهره‌ها می‌میرند 2 تا 3 برابر بیش از زنان است، اما هنوز کسی علت واقعی آن را نمی‌داند. اغلب این افراد را اشخاص سالخورده‌ای که دچار سوءتغذیه نیز بودند تشکیل می‌‌دهند که این مساله نیز خود یکی از دلایل بروز شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان، بخصوص شکستگی لگن و ستون مهره‌ها در سالخوردگی است.

دکتر برنارد کورتت متخصص روماتولوژی معتقد است، تحقیق در مورد علل بروز ضایعات تراکم استخوان در مردان بسیار مشکل‌تر است، زیرا عواملی که منجر به پوکی استخوان در مردان می‌شود بسیار متنوع‌تر و گسترده‌تر از این عوامل درزنان یائسه است در 50 درصد موارد این عارضه به دلایل ثانویه اتفاق می‌افتد نه فقط به دلیل مسائل ارثی و ژنتیکی. در این میان از آنجا که پیشگیری بهتر از درمان است، اجتناب از مصرف الکل و سیگار و همچنین داشتن رژیم غذایی سالم و کافی، فعالیت ورزشی منظم در پیشگیری از بروز این عارضه می‌تواند بسیار مفید واقع شود. یکی از مفیدترین راه‌های اطلاع از بروز این عارضه، انجام آزمایش سنجش تراکم استخوان است که پس از 45 سالگی برای مردان نیز توصیه می‌شود که میزان این تراکم را در نقاط مختلف بدن مشخص می‌کند؛ البته خوب است بدانید در مردان نیز همانند زنان، امکان ابتلای زودرس به پوکی استخوان نیز در هر سنی وجود دارد بنابراین انجام فعالیت‌های ورزشی منظم مانند پیادروی، دو، ژیمناستیک و تنیس حداقل 30 دقیقه در روز و 3 بار در هفته توصیه می‌شود. زیرا ورزش فرآیند کاهش تراکم استخوانی را به تعویق می‌اندازد، همچنین باعث تقویت بافت عضله می‌شود که خود می‌تواند در پیشگیری از شکستگی‌های ستون مهره‌ها و لگن بسیار مفید و موثر واقع شود. خوردن حداقل 3 ماده حاوی کلسیم در روز یا یک لیوان آب غنی‌شده با کلسیم نیز در این خصوص توصیه می‌شود. همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید جهت دریافت ویتامین D برای تقویت استخوان‌ها و جذب بیشتر کلسیم موجود در مواد غذایی مصرفی که بسیار مفید هستند نیز توصیه می‌شود، اما اگر پوکی استخوان به شکل پیشرفته در مردان ایجاد شده باشد و علت بروز آن، کاهش ترشح هورمون تستسترون باشد، تزریق هورمون تستسترون نیز می‌تواند بسیار مفید باشد.

مترجم: ستاره حمیدیان

منبع: France24

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها